05 April 2013

CIND ALEGI INTRE DEMNITATE SI...COLONOSCOPIE...

Despre autor...


Dave Barry este un Pulitzer Prize -cistigator - columnist de umor pentru Miami Herald.
...............
Jurnal pentru Colonoscopie:
Am chemat pe prietenul meu Andy Sable, un gastroenterologist, sa-mi faca planificare pentru un examen de colonoscopie.
Citeva zile mai tirziu, in biroul lui, Andy mi-a aratat o diagrama a colonului, un organ foarte lung care parca se indinde peste tot in organism si la un moment parca trece si pentru un scurt timp prin Minneapolis. Apoi Andy mi-a explicat procedura pentru colonoscopie intr-o forma complecta , incurajindu-ma si avind o consideratie deosebita pentru mine in postura de pacient.

Am dat din cap ca am inteles, dar de fapt n-am prea retinut nimic din ce imi spunea, pentruca mintea mea se facuse ghem deja la gindul ca o sa-mi introduca prin partea dorsala un tub lung de 17,000 de feet...

Am plecat din cabinetul lui cu ceva instructiuni scrise si cu o prescriptie pentru un produs numit "MoviPrep", care vine intr-o cutie destul de mare in care ar putea incapea un cuptoras cu unde (microwave oven).

Am sa va povestesc despre "MoviPrep" in detalii mai tirziu; pentru acuma este suficient de spus ca produsul asta nu trebuie lasat sa cada pe mina dusmanilor Americii. Mi-am petrecut urmatoarele citeva zile foarte productiv; mutindu-ma dintr-un loc in altul ...foarte nervos.

Apoi, cu o zi inainte de a avea colonoscopia, mi-am inceput pregatirile. In acordanta cu instructiunile ce le aveam, n-am mincat nimic solid in ziua respectiva; tot ce am avut a fost supa clara de gaina, care in realitate este apa dar fara gust.. Apoi, seara am luat preparatul acela miraculos...MoviPrep. Amesteci doua pachetele de pudra intr-o sticla de 1 litru cu apa calda (Pentru cei mai putin familiari cu sistemul metric, un litru este aproximativ 32 de galoane (?! :). Apoi trebuie sa bei toata compozitia. Asta iti va lua cel putin o ora...pentruca MoviPrep gusta...si aici spun cu multa ingaduinta fata de acest produs, ca un fel de combinatie de scuipat de capra si un produs de curatat urina, cu doar o idee de gust de lamiie.

Instructiunile pentru MoviPrep au fost scrise de cineva cu un natural sens al umorului, si care spune ca dupa ce il bei, rezultatul va fi "o miscare usoara si lichida a scaunului" ...Ar trebui sa spuna ca daca sari jos de pe casa ai sa intrii in contact cu ...suprafata pamintului. MoviPrep este un laxativ nuclear. Nu vreau sa fiu prea grafic aici, dar...ati vazut cumva cum pleaca o racheta in cosmos?. Cam asta este pe scurt experienta ce am avut-o cu MoviPrep...numai ca eu eram racheta. Sint momente cind ti-ai dori ca toaleta sa aiba centura de siguranta. Ai sa petreci citeva ore bune condamnat in sala de toaleta, in conditii...violente. Si pe scurt...elimini absolut tot. Si apoi, cind ai crede ca nu mai ai ce sa elimini, trebuie sa mai bei un litru de MoviPrep, la care moment, pe cit imi amintesc ...ai o experienta in viitor si incepi sa elimini si mincarurile pe care inca nu le-ai mincat.


Dupa o asemenea seara plina de actiune, in sfirsit m-am culcat. Dimineata urmatoare sotia m-a dus la clinica. Am fost foarte nervos. Nu numai ca eram ingrijorat de procedura, dar MoviPrep s-a dovedit a fi un product foarte potent. Ma gindeam cu groaza...dar daca am sa pierd controlul in fata lui Andy? Cum am sa pot sa-mi cer scuze pentru o "lipsa de control" de genul respectiv. Florile erau afara din discutie...si cum altfel sa ma recompensez?

La clinica mi-au dat o multime de forme sa semnez...forme in care recunosteam ca mi-i s-a spus si ca am inteles si ca am agreeat in totalitate cu ceea ce formele alea spuneau...Apoi m-au dus intr-o camera plina de alti oameni in aceeasi situatie tragica ca si mine, si m-au bagat intr-un spatiu mic, ascuns dupa o perdea, mi-am dat jos toate hainele mele si mi-au dat una din camasile alea de spital, croite in asa fel incit atunci cind le imbraci te simti mai gol decit atunci cind n-ai nimic pe tine...

A venit apoi o sora medicala cu numele de Eddie, si mi-a pus un ac in vena de la mina stinga. De obicei lesin, dar Eddie a fost bun la treaba asta si eram si culcat pe pat. Eddie mi-a zis ca unii oameni pun vodca in MoviPrep. La inceput m-am gindit..."oare de ce nu mi-a venit si mie in minte?"...dar dupa un pic de gindire...am realizat ce s-ar fi putut intimpla daca as mai fi fost si ametit pe deasupra cind cautam sa ajung in graba la toaleta...Ar fi trebuit realmente sa dau foc la casa, ca nu s-ar mai fi putut curata nimic acolo...

Cind totul a fost gata, Eddie m-a pus pe un scaun cu roti si m-a dus in camera unde trebuia sa aiba loc procedura medicala si unde Andy astepta cu o sora medicala si cu un anesteologist. N-am vazut tubul ala de 17,000 -foot, dar am stiut ca Andy il ascunsese pe acolo pe undeva. Nu cred ca puteam fi mai nervos decit eram in acel moment. Andy m-a facut sa ma intorc intr-o parte si anesteologistul a adaugat ceva la acul ce-l aveam plantat in mina. Era si muzica in camera acolo, si mi-am dat seama ca era ABBA cintind "Dancing Queen". I-am spus lui Andy ca din cite cintece s-ar putea cinta...asta parca era cel mai nepotrivit. Andy, de undeva din spatele meu m-a amenintat ca o sa ridice volumul mai sus.

Ha, ha...i-am raspuns eu...Si asta este momentul de care am fost ingrijorat de mai bine de o decata. Daca ti-e rau la astfel de descrieri , pregateste-te , pentruca am sa-ti spun explicit, in detalii, exact ce a urmat...

Numai ca ...habar n-am. Am dormit prin toata scena ce-a urmat. Ultima data am auzit ca ABBA zbiera "Dancing Queen" si am auzit bataile tamburinei...si in momentul urmator, eram deja in alta camera trezindu-ma intr-o stare destul de relaxata. Andy se uita de sus la mine si ma intreba cum ma simt. Ma simteam excelent. Si m-am simtit chiar si mai bine cind Andy mi-a spus ca examinarea era gata si colonul meu a trecut examenul cu felicitari. N-am fost in viata mea mai mindru de un organ intern cum am fost in ziua aia mindru de colonul meu!!!
.......................
La subiectul Colonoscopie...
Colonoscopia nu este o gluma...dar comentariile de mai jos facute de pacienti in timpul acestui proces sint haioase... Un Doctor a facut o colectie chiar de fraze hazlii facute de pacientii lui in timpul procedurii (majoritatea barbati)
1. Ai grija, doctore...ca esti pe teren nou...unde alta fiinta umana n-a indraznit sa intre...
2. Ai gasit-o cumva pe Amelia Earhart, pe-acolo?
3. Acuma ma auzi?
4. Am ajuns deja? Am ajuns deja? Am ajuns deja?
5. Stii...daca eram in Arkansas, acuma eram deja casatoriti legal...
6 Sefule...n-ai dat de nici o mina... gata sa explodeze, pe-acolo?
7. Daca ti-ai bagat mina stinga acolo...te rog scoate-ti mina dreapta afara...
8. Hei...acuma stiu si eu cum se simte un Muppet!!!
9. Daca nu-ti intra mina, ai sa te opresti?
10. Doctore...sa-mi spui daca-mi gasesti cumva demnitatea pe acolo...
11. Nu-i asa ca inainte de a te ocupa cu treaba asta erai un Executive la Enron?
12. Acuma stiu precis ca nu-s gay...
Si cea mai buna dintre toate...
13. Doctore...poti sa imi scrii o nota si sa-i spui sotiei mele ca nu mi-ai gasit capul pe-acolo?

1 comment:

A.Dama said...

Sunt haioase reactiile, intr-adevar, dar iti dai seama ce groaznic ar fi sa treci prin chinurile alea si sa te consulte unul care nu se pricepe grozav. Sa trebuiasca sa repeti operatiunea. A doua oara, oare ce-ar mai zice acelasi pacient? :D