07 April 2013

Despre integritate si libertatea ce o da ea...

Libertatea...
"Din Kitchen Table Wisdom "
de Rachel Naomi Remen, M.D.
tradus Rodica Botan
     "Confundind iluzia cu realitatea se spune ca ar fi radacina suferintei noastre. Si cu toate acestea intr-un fel imens de elegant suferinta ne poate scapa de iluzii. Adesea in timp de criza incercind sa ne agatam de ceea ce am considerat ca fiind puterea noastra, ne impiedecam de ceea ce este in realitate  puterea noastra adevarata. Asa cum am fost inainte era felul in care ne-am impachetat sa ne vada lumea si sa cistigam aprobarea lumii. Dar acest aranjament de ochii lumii nu are esenta in realitate. Si in timp de nevoi ne eliberam de aceste aparente.
     Integritatea vine de obicei usurel si aproape ne ia pe neasteptate, ca parte dintr-un proces natural de maturitate sau din dorinta sa fim suport cuiva care are nevoie de noi. Dar in timp de criza poate sa isi faca si aparitia intr-un mod exploziv. In profesia mea am intilnit oameni care si-au reabilitat integritatea din cauza ca au pierdut ceva sau pe cineva care le era drag.
     Imi amintesc pasind adesea pe coridoarele clinicii nerabdatoare si minioasa, tinara si plina de judecati personale...si deschizind usa de la cabinetul de examinare. Si asteptind acolo era poate o mama cu un copil bolnav. Inchizind usa in urma mea deveneam imediat o persoana cit de apropiata cu persoana care sint acuma. Si cu toate astea la virsta de 30 de ani nu eram nici pe aproape persoana respectiva, dar in conditiile necesare muncii mele trebuia sa devin o persoana matura si responsabila. Cum bateam la usa sa intru in camera de examinare trebuia sa fiu pregatita si accesibila unei intelepciuni, compasiuni si perspective pe care nu le exersasem inainte de a intra in cabinet. Aceste situatii sint obisnuite si ele vin chemate de nevoile celor din jur."
........................
     Bineinteles ca descrierea de mai sus este ceva ce ne poate da de gindit. Integritatea...ce cuvint solid. Citi dintre noi credinciosii o avem? In toate - dar absolut toate domeniile. Exista o diferenta intre ceea ce sintem si ceea ce vrem sa parem a fi? Exista...Si daca acest lucru nu il recunoastem si nu ne deranjeaza...ceva nu-i bine pe la partile esentiale...Nu sintem cum ar trebui sa fim si asta ne face sa inventam o masca si un comportament care sa camufleze trista realitate. Integritatea la credinciosi ar trebui sa fie o viata deschisa traita ca in timpul zilei...o viata fara ascunzisuri...chiar si atunci cind ai comis greseli...Ferice de cine stie dar si face aceste lucruri, ca de cunostiinte sintem plini toti...
   

No comments: