18 April 2013

Sint Liber Sa Fiu Eu...

Declaratia mea de confidenta…
“Ceea ce sint este suficient, numai sa pot fi sincer si deschis.”
Carl Rogers

Urmatoarele cuvinte sint scrise ca un raspuns la intrebarea unei fete de 15 ani, ”Cum sa ma pregatesc pentru o viata de impliniri?”

Eu sint…eu. In toata lumea nu exista o alta persoana exact ca si mine. Sint oameni care au anumite lucruri ca si mine, dar nici-o alta fiinta exact ca mine. Asa ca tot ce vine din mine, de la mine, este in mod autentic al meu, pentruca este ales de mine.

Tot ce sint eu imi apartine: trupul meu, incluzind functiile lui; mintea mea, incluzind toate ideile si gindurile ce le am; ochii mei, incluzind toate imaginile ce le aduna ei; simturile mele, oricare ar fi ele-minie, bucurie, frustrare, dragoste, dezamagire, nerabdare; gura mea si toate cuvintele ce le rosteste-politicoase, dulci sau dure, corecte sau incorecte; vocea mea, cind vorbesc tare sau cind vorbesc in soapta; si toate actiunile, faptele mele, indiferent daca sint actiuni impotriva altora sau impotriva mea.

Ale mele sint si fanteziile, visurile, sperantele, si teama.

Sint proprietarul tuturor triunfurilor ce le-am avut si al succeselor, si al caderilor si greselilor ce le-am facut.

Pentruca sint pe de-antregul stapinul meu , pot sa fiu destul de intima cu mine insumi. Si astfel daca imi pasa suficient de mine, pot sa fiu prietenoasa cu mine si toate bucatile din care sint alcatuita. Si pot sa fac ca aceste componente sa lucreze cit mai bine in interesul meu .

Stiu ca sint unele aspecte ale mele care ma mira chiar si pe mine, si stiu ca sint unele aspecte despre mine, de care n-am habar… Dar atita timp cit ma port bine cu mine si atita vreme cit imi pasa ce se intimpla cu persoana mea, pot in mod curajos sa cred si sa sper si sa caut solutii la necunoscutele pe care inca nu le-am aflat si pot sa caut sa ma inteleg din ce in ce mai bine.
Dar, oricum as arata si orice as face sau orice as gindi intr-un moment oarecare in timp…ala sint eu. Sint eu autentic si ceea ce fac reprezinta ceea ce sint sau unde sint in viata mea la acel exact moment.

Cind mai tirziu imi fac un examen asupra felului cum am aratat, sau cum m-am exprimat, ce am spus sau ce n-am spus, ce am gindit si cum m-am simtit, unele lucruri par a fi straine de mine si nu se potrivesc. Dar am posibilitatea sa arunc, sa dau la o parte acele lucruri care nu-s potrivite, si sa pastrez ceea ce se potriveste, si chiar sa inventez ceva nou sa ia locul partilor pe care le voi indeparta.

Astfel pot sa continui sa exist "eu" cel unic; sa vad, sa aud, sa simt, sa gindesc, sa spun, sa fac. Am tot ce imi trebuie ca sa supravietuiesc, sa ma pot apropia de altii, sa fiu productiv, sa fac sens si sa pun ordine in lumea din jurul meu, si in relatiile cu oamenii si lucrurile dinafara mea.

Sint stapinul fiintei mele, asa ca o pot tranforma dupa cum mi-este vrerea.
Sint eu, unic…si sint ok.

Virginia Satir.
Traducere Rodica Botan
…………………………………….
Daca cineva are indoieli asupra libertatii pe care Dumnezeu o da copiilor Lui…si crede ca cei credinciosi nu au libertate, se insala. In parabola cu fiul risipitor, tatal asteapta intoarcerea fiului. El a dat tot ce i-a cerut fiul, chiar si ce nu se cadea sa-i dea…si i-a dat si libertatea sa faca ce vrea . Depinde de noi ce facem cu aceasta libertate. Biblia spune ca vom da socoteala chiar si de cel mai mic gest, de fiecare cuvint, de fiecare gind! Tot ce gindim, ce spunem, ce facem are un efect asupra noastra si asupra celorlalti.

Arunca o pietricica in apa sa vezi ca ea are un impact asupra apei…si cu cit mai mare piatra cu atit mai mare impactul. Un cutremur s-a intimplat in mijlocul oceanului…si impactul acelei miscari se simte peste putina vreme pe tarm…sub forma unui tzunami.

Spune o vorba nepotrivita si in curind un scandal imens se creaza. Spune o vorba buna, si ea va vindeca si va reface, si va linisti situatii imposibile.

Odata cu libertatea vine si multa responsabilitate. Va veni o zi cind totul se va trece prin “foc”…cind totul se va cintari, cind totul se va aduna, cind totul se va scoate la iveala…
Indiferent ce parere ai despre sistemul asta…el este in afara ta si poti sa-l controlezi tot asa cum poti controla ploaia, sau vintul sau trecerea timpului.
“Frica de Domnul este inceputul intelepciunii”, si asta este un gind ce TREBUIE sa ne preocupe. Libertatea exista doar in Christos…iar in afara de El si libertatea ce ne-o da El exista numai intuneric, groza si scrisnirea dintilor.
(gindurile mele - 11/09/08)

No comments: