01 April 2013

SURPRIZA SEMNIFICATIEI...

  Din "Kitchen Table Wisdom" by Rachel Naomi Remen, MD
Tradus Rodica Botan

  " Puterea unui sens personal de insemnatate care sa schimbe experienta de munca, de relatii sau chiar a vietii nu poate sa fie valorificata suficient. Viktor Frankl, in cartea sa despre lagarele de concentrare, "The Search for Meaning" ( in cautarea semnificatiei) raporteaza ca supravietuirea insasi depinde de cautarea si gasirea unui scop. 
     In lagare aceia care erau in stare sa mentina un fel se scop si sa dea sens suferintei lor erau mult mai echipati in a supravietui lipsurilor si atrocitatilor zilnice ale vietii decit cei pentru care suferinta nu avea nici un rost si nici un sens.
     Semnificatia poate deveni o treaba foarte practica pentru cei care fac o munca dificila sau care traiesc vieti dificile. Semnificatia poate fi o forta. Doctorii adesea isi cauta semnificatia in competenta. De fapt competenta si expertiza sint doua dintre calitatile cele mai  repectate in subcultura medicala ca si n restul societatii. Dar cit ar fi ele de importante nu sint suficiente sa ne sustina.
     Un doctor italian renumit, Roberto Assagioli, a scris o parabola dupa ce a luat interviu la trei cioplitori de piatra care construiau o catedrala  in secolul al paisprezecelea. Efectul sensului lor personal de semnificatie  in experienta lor in munca are acelasi sens si pentru noi astazi.
     Cind a intrebat pe primul cioplitor in piatra cu ce se ocupa el a raspuns cu amaraciune ca taie pietre in blocuri de un picior lungime si latime si treisferturi de picior inaltime, Frustrat a descris o viata in care a facut blocuri dintotdeauna si ca o sa continue sa ciopleasca la piatra pina o sa moara.
    Al doilea cioplitor care si el taia aceleasi blocuri de piatra cu aceleasi dimensiuni a raspuns la intrebare putin diferit. Cu multa caldura povesteste ca el isi cistiga existenta  pentru el si familia pe care o iubeste ; si ca prin munca lui copiii lui au mincare si hainute sa creasca frumosi si sanatosi si ca el si sotia lui au o casa pe care au umplut-o cu dragostea lor.
     Dar al treilea cioplitor de piatra are un raspuns care ne pune ...pe ginduri. Intr-o voce plina de bucurie ne spune ce privilegiu are el sa participe la construirea unei catedrale atit de grandioase - o catedrala solida care va sta ca un loc sfint si luminos pentru mii de ani.
     Ceea ce este important in aceasta parabola este ca toti cei trei cioplitori de piatra sint experti in meseria lor si toti fac acelasi si acelasi lucru...cioplesc pietre. Competenta ne poate da satisfactie. Dar daca gasim semnificatie in lucrurile obisnuite ale vietii - acest lucru ne duce dincolo de satisfactie si ne ajuta sa gasim in rutina cea mai obisnuita  un sens de bucurie si chiar gratitudine."

No comments: