05 April 2013

CE-MI MAI TRECE PRIN CAP...( 4/5/13)


   Adineuri , dupa niste cascaturi lungi si o lene si o toropeala de sfirsit de saptamina, m-am dus cu ceasca de caféa in mina la doamna de la departamentul vecin care de obicei face cafeaua ( puteam sa fac si eu, dar vezi…lenea…) si cind m-a vazut a inteles ce durere am. Ne-am dus in cafeteria si in timp ce facea cafeaua mi-a povestit despre cei doi tinerei angajati in departamentul ei si care au nevoie de training si cit este de greu sa-i invete, etc. Am ascultat la ea si desi discutia era despre un subiect putin important pentru mine , mie mi-a sarit in ochi cu totul altceva din discutia asta- si acel ceva este stresul pe care femeia asta il avea cu ceva ce nu trebuia sa se streseze. Am realizat ca asa fac si eu in atitea domenii si ca adun in spate responsabilitati si chestii care nu-mi apartin de asa de multe ori.
     Mai demult am realizat ca pina si in pozitia de parinte, avem limite la responsabilitati si obligatii, dar ca stapiniti de un duh care ne chinuie continuu, staruim in a fi parintele unui copil de 8-9 ani chiar si atunci cind copiii nostrii au crescut si sint ajunsi sau trecuti de virsta maturitatii. Tatal fiului risipitor care reprezinta pe Tatal Ceresc nu s-a vinturat peste tot dupa fiul cel mic ci l-a lasat sa ajunga la roscove- indiferent cit de mult ar fi dorit sa-l hraneasca cu juncana cea grasa. A asteptat rabdator…cu ochii pironiti in zare sa vina derbedeul de pe unde a umblat, sa vina in forma si in starea in care trebuia - rupt si zdrentuit si satul de lume , ca sa-l poata imbratisa si sa-l poata spala si sa-l imbrace cu haina ospatului vesnic.
    No…aci ma simt eu ca o iau pe linga invatatura asta buna. Ma streses de toate…ABSOLUT DE TOATE SI DE TOTI. De cind am primit eu lumea asta ca responsabilitate? – Nu stiu!!! Dumnezeu este in control si nu m-a pus pe mine sa am grija de vecini, de prieteni, de rude apropiate sau departate, de colegi …eu am intr-adevar anumite responsabilitati – dar si ele limitate. Si pare-se ca pe alea nu mi le fac intotdeauna, dar …cum e vorba de o treaba care cade in sarcina Lui Dumnezeu…hop si eu acolo s-o rezolv.
   Mackie vorbea intr-una despre oamenii din departamentul ei si eu calatoream cu mintea prin punctele mele slabe care imi produc zilnic atita stres. Am o lista lunga de lucruri acumulate pe care le-as numi- departamentul unde sa nu-mi bag nasul ca nu-mi fierbe oala…pe alea trebuie sa mi le iau din circa, ca tare ma obosesc …si pe degeaba. Cum nu pot schimba starea vremii asa nu pot schimba atitudinea oamenilor. Cum nu pot sa interzic pasarilor sa zboare pe deasupra asa nu pot oprii oamenii sa gindeasca intr-un fel sau altul sau sa aiba o parere sau alta- inclusiv despre mine. Uneori am avut ocazia sa aud ce cred unii oameni despre mine si m-am bucurat sa aflu lucruri noi si interesante pe care nu le-am stiut. Perceperea pe care o are cineva despre noi nu ar trebui sa ne framinte atita…pe vertical este mult mai important decit pe orizontala dar…coordonata asta verticala o ignor de asa de multe ori.
     Nu vi se pare ca stresul asta este doar o boala provenita din idolatria zilelor in care traim? Ok…nu ne inchinam la zeii mitologici…avem altii. Tot materiali, tot morti, tot neputinciosi…Si cind nu credem ca-i servim suficient, atunci ne stresam. Nu cred ca m-am stresat niciodata de trebile sufletesti cit am facut-o de alea materiale. Am umblat adesea cu sufletul sifonat dar pantalonii mi-au fost la dunga.
     Cam atit pe ziua de azi…mi-am terminat si cafeaua, astept ca sa inceapa cofeina sa isi faca efectul…si poate mai rezolv citeva probleme care imi apartin si dau Domnului in rugaciune alea care nu le inteleg, nu imi apartin, si sint de competenta Lui…

No comments: