13 April 2013

AI SIGURANTA?

Din Discovering your Identity
De Bill Jones & Terry Powell
Tradus Rodica Botan

Intr-o revista crestina era o caricatura a unei sali de conferinte uriase. Numai unul sau doua din cele citeva sute de locuri din acest amfiteatru erau ocupate. In spate, pe un perete era o plancarda mare . Ceea ce scria pe ea explica de fapt slaba prezenta in sala… CONFERINTA ANUALA A COPIILOR ADULTI PROVENITI DIN FAMILII PERFECTE.

Un bun simt al umorului este absolut necesar ca atribut al unei personalitati bogate. Facind haz de noi insine citeodata, indepartam tensiunea si asta ne ajuta sa nu ne luam prea in serios. Si cu toate acestea, pentru un numar de indivizi care creste cu viteza de crestere a ciupercilor, ideea unei familii care nu functioneaza… nu este un motiv de gluma. A devenit mai degraba normal decit exceptie - situatia unde copiii cresc intr-un camin distrus.  Cel mai adesea tatal paraseste scena, creand in viata copiilor ceea ce psihologii numesc "un gol"( trebuiau specialistii sa ne spuna asta?). Absenta tatalui sau chiar prezenta unui tata care nu reuseste sa stabileasca o atmosfera stabila si sigura - face ca teama si lipsa de siguranta sa se strecoare in viata acestor copii.

In acord cu dictionarul, nesiguranta este o teama, o lipsa de incredere in ceva ce poate sa-ti afecteze viata. Cind cineva de care depinzi ca sa fii iubit sau sa fii protejat nu se dovedeste competent sa faca acel lucru, devii vulnerabil in nesiguranta care se creeaza. Numarul tot mai ridicat de familii care s-au destramat a dus la cresterea unor oameni fara stabilitate, care nu sint siguri de propria lor identitate.

Dar daca esti credincios… ai totusi o speranta. Nu conteaza din ce fel de familie ai provenit, nu conteaza cit si cum il poti descrie pe tatal tau pamintesc, nu conteaza cit esti de sensibilizat pentru ca anumiti oameni pe care ai contat te-au dezamagit, adevarul este ca esti nemaipomenit de protejat. Si asta pentruca ai fost adoptat de singurul Tata perfect care exista in univers – Dumnezeu insusi.

No comments: