26 November 2008

Discutie...La Masa Rotunda...

Aveam o problema cu nepoteii mei…mai bine zis, Laura avea. Cred ca e o problema cu care majoritatea familiilor cu mai multi copii o au. Parintii stabilesc reguli astazi… si miine este o alta zi si nimeni nu-si mai aduce aminte despre ce s-a vorbit ieri si ce trebuia facut. Asa ca gunoiul e tot in bucatarie, paturile inca nefacute, vasele nu s-au spalat…hainele nu-s la masina de spalat…nimeni nu-i responsabil si bineinteles nimeni nu vrea sa ridice o scama.

Cum pregatim copii pentru viata de mici, asa o sa fie cind vor deveni adulti. Si bineinteles nu vrem sa aiba un soc la virsta cind trebuie sa mearga la facultate…si sa fie total nepregatiti. A fi responsabil este la fel de important ca si obtinerea unui carnet de conducere.

I-am sugerat fiicei mele sa imprumute metoda…”la masa rotunda”. Oamenii din departamentul meu lucreaza mai bine cind se implica in organizarea vreunui proiect si cind li se cere parerea si pot sa-si aleaga ei partea care le place din proiectul la care lucram. Asa ca facem cite un meeting scurt, le spun ce ni se cere, aruncam pe masa ideile ce ne vin si apoi ne alegem pe rind partea care ni se potriveste cel mai bine, in ordine si cu bun simt. Am observat ca atunci cind oamenii isi aleg ei ce vor sa faca, sint mult mai sirguinciosi si mai constiinciosi si nu trebuie sa stea nimeni dupa ei. Fiecare isi vede de treaba lui.

Asa ca Laura i-a anuntat pe nepotii mei ca vor avea o astfel de sedinta de lucru…cum are “maita” la lucru. S-au simtit foarte importanti si s-au purtat ca niste oameni mari care sint bagati in seama . Laura le-a spus ca si ea lucreaza si nimeni nu o ajuta …ba mai mult toata lumea isi lasa lucrurile peste tot . Apoi le-a spus ca are mare nevoie de ajutorul lor , le-a prezentat o lista de actiune si i-a lasat sa aleaga care ce vor sa faca. Surpriza a fost ca au participat cu atita entuziasm, si nu numai ca si-au ales disciplinati bucatica care au crezut ca li se potriveste mai bine, dar au afisat pe frigider programul de lucru si au inceput sa-si aminteasca unul altuia…”vezi, ca trebuie sa scoti gunoiul astazi…” , ori…”sint vase in ghiuveta... trebuie spalate”. Si au disparut interminabilele certuri al cui rind este sa faca ceva…Numai acest amanunt singur si cita valoare are, nu?

Bineinteles ca dupa doua trei zile trebuie sa ai o alta sedinta, dar asta este virsta cind ii deprindem pe copii cu responsabilitati…si cineva trebuie sa-I invete!!!
…………………………………………………………………………………..
Si fiindca veni vorba despre responsabilitati… Si noi avem nevoie de niste liste personale…si de stat la masa rotunda…Nevoile sint evidente…cerintele sint cunoscute…si responsabilitatea ne apartine...Crestinii de orice fel...trebuie sa fie sare si lumina si in functiile astea doua avem atitea responsabilitati...

Daca luminarea noastra mica ar fi aprinsa n-ar fi atita intuneric pe lume si daca drobul ala mic de sare ar avea gust...lumea asta mare n-ar fi atit de ...nesarata!!!

2 comments:

Ina Todoran said...

Draga mea mii de scuze!!! Uite un link pt o reteta de salata de cartofi cu branza albastra :
http://foodandspice.blogspot.com/2007/07/potato-salad-with-blue-cheese-dressing.html

Rodica Botan said...

Multumesc mult de tot...