01 June 2010

UNDE, CIND SI CUM...DAR MAI ALES "DE CE" TREBUIE SA-L LAUDAM PE DUMNEZEU!!!

Duminica seara am avut din nou cursul pentru leadership in ale psihologiei…Nici nu stiu exact cum sa-i spun, pentruca da, atinge subiecte de psihologie, dar in lumina si invatatura Scripturii, a Cuvintului. Toata invatatura asta m-a ajutat enorm sa ma cunosc si sa ma organizez mintal mai bine. Am lipsit de la doua cursuri dar trebuie sa le recuperez. Pina acuma nu s-a discutat inca de o problema pe care sa n-o fi inteles, sa n-o fi recunoscut, sa nu fi avut lupte la arena deschisa cu aproape toate cauzele discutate…de la depresie la obsesie, la anxietate, la compulsie...si care cum vin…trebuie sa recunosc ca am luptat sau inca mai lupt cu ele.

Mai deunazi, Deb m-a diagnosticat zimbind, ca sint bypolar…( sar de la o extrema la alta; de la entuziasm si energie la depresie si lipsa de dorinta de a mai trai…) si desi vroiam sa argumentez puternic cu ea, undeva in sinea mea recunosteam simptomele…

Asa ca nu e de mirare ca si de data asta , tot ce s-a predat a fost absolut ceva necesar spre o intelegere mai profunda a problemelor cu care ma lupt zilnic. Ba mi s-a parut ca Dumnezeu in marea Lui intelepciune, a programat din timp lectia asta stiind cu ce probleme avem de lucru. Eram acolo cu ginerele meu cel mai mic, Danny si am agreeat amindoi dupa curs ca …ceea ce ascultasem era exact ce trebuia sa ne fie prescris de Medicul nostru…

Zilele astea Deb trebuie sa aiba o operatie. Acuma stiu ca astea sint detalii intime si ca am fost invatati sa traim undeva inauntrul scoicii si sa nu lasam la vedere decit partea solida, de culoare roza, sidefata…partea frumoasa. Inauntru insa este o parte de culoare mai putin placuta, moale si …imprastiata; si in realitate acolo este viata. Am pus multe poze aici pe blog in care se zimbeste mult. Aia e scoica. Inauntru insa este de multe ori confuzie si durere si ingrijorare. Si America este tot pe pamint...

Dar…avem un Mingaietor (Duhul Sfint) lasat de Domnul Isus care sa ne mingaie si sa ne ajute…Nu sintem singuri, nu sintem parasiti si nu sintem deosebiti de restul lumii prin faptul ca trecem prin aceleasi probleme…doar ca purtam in noi o speranta care nu moare…pentruca Cel ce ne-a rascumparat este viu si puternic si vesnic…si viitorul nostru este asigurat. De aceea este greu …dar nu imposibil sa trecem prin orice greutati… Cind nu mai putem...El ne ia in brate si ne duce mai departe.

Dar…iata lectia care a venit-la timp…si care ne-a scos din nedumerire cu privire la unele lucruri…
……………………………………….

PUTEREA PERSPECTIVEI: PASTRIND O VIZIUNE PENTRU DUMNEZEU IN TIMPURI DE CRIZA SI TRAUMA

De Gary Oliver, Ph.D.
Acest curs isi are ca scop sa educe pe aceia care inteleg ca desi este usor sa devi coplesit de ceea ce ni se intimpla, este posibil prin puterea ce o primim glorificind pe Dumnezeu sa iesim biruitori din aceste situatii dificile ale vietii.

I. PLANUL LUI DUMNEZEU

A.Dumnezeu ne invata ca nu exista lacrimi, durere sau situatii dificile , care sa vina peste noi fara vreun scop (ni se pare ca sintem parasiti, ca Dumnezeu nu stie, nu vrea sau nu poate sa ne scoata din impas- dar El are intotdeauna un scop - si nu trebuie sa uitam acest lucru. Trecind cu acest gind prin situatii dificile este mai usor - Dumnezeu este totdeauna in control.)

B.Un motiv pentru care credinciosii devin coplesiti …este pentru ca nu au invatat sa foloseasca puterea ce o primesc cind dau glorie Lui Dumnezeu.(Cind sintem in mijlocul problemelor de orice natura ar fi ele, trebuie sa ne luam ochii de la probleme si sa ii aducem slava Lui Dumnezeu. Pare absurd pentru lumea dinafara, pare un lucru fara logica omeneasca…dar in lumea spirituala logica noastra nu are nici o…logica. Apostolul Pavel era in inchisoare cu picioarele in butuici si,in loc sa plinga si sa se vaiete, dadea slava Lui Dumnezeu prin cintari de lauda. Stim cu totii cum usile inchisorii s-au deschis si in mod miraculos a fost eliberat. Si noi putem fi eliberati de orice probleme am avea daca dam slava Aceluia care poate sa ne scoata din absolut orice temnita…a sanatatii, a finantelor, a problemelor familiare. El este priceput la toate…El ne-a creat…va amintiti? El poate sa ne repare.)

II. Puterea ce sta in glorificarea Lui Dumnezeu.

A. Ce gindesti cind auzi cuvintul…"glorificat"?
 
  1. O expresie de aprobare
  2. Ceva la opusul vaietatului, vorbitului de rau, acuzatiilor, lipsei de nadejde.
    a. Cind ne vaietam de fapt il acuzam pe Dumnezeu ca nu se pricepe sa ne conduca viata asa cum trebuie- si nu avem o stare de multumire, sub nici o forma.
  3. Glorificare nu este ceva ce trebuie sa aducem numai Duminica la serviciile de inchinaciune?
  4. Glorificarea Lui este un obicei sfint care ar trebui practicat zilnic.

B. De ce este slavirea, glorificarea Lui atit de importanta?

1. Sint 5 nutrients spirituali pe care glorificarea Lui le produce:
     a. Slavirea Lui produce perspectiva
    b. Slavirea Lui ne aminteste de resursele pe care Dumnezeu le are si de care probabil am uitat.
    c. Slavirea Lui ne aduce bucurie.
    d. Slavirea Lui produce energie.
    e. Slavirea Lui ne indica unde este solutia.
 2. Referinte Biblice:
    a. 2 Cronici 20:12
    b. 2 Cronici 20:15
    c. 2 Cronici 20;17
   d. 2 Cronici 20:22

III. Pentru ce sa-I dau slava?

A. Da-I slava pentru Persoana Lui.
  1. 2 Samuel 22:4
  2. Apocalipsa 4:11
  3. Romani 8;29
B. Da-I slava pentru promisiunile Lui.
  1. Matei 6:33
  2. Filipeni 4:13 si 4:19
  3. Efeseni 3:20
C. Da-I slava pentru asigurarile Lui.
  1. Niciodata sa nu subestimezi ceea ce Dumnezeu poate sa faca .(Numara-ti binecuvintarile)
D. Da-I slava Lui Dumnezeu pentru puterea Lui. (Cind eu sint slab…ii dau slava ca El este puternic>)

IV. Timpul cel mai potrivit sa-L laudam pe Dumnezeu.

A. Cind n-avem chef sa il laudam.
B.Cind pui intrebarea…"De ce mi se intimpla toate astea mie?"
C. Totdeauna.

V. Cu ce ne ajuta pe noi ca ii dam Lui slava?

A. Ne da putere…(Ca El este cu noi si El are puterea)
B. Ne incurajam cind il laudam ( ca ne amintim ce minuni a mai facut pentru noi sau pentru altii)
C. Cind ii dam slava, "ceva" din ce a pus El in noi, se varsa in noi…si acel "ceva" ne schimba, ne transforma.

VI. Aminteste-ti beneficiile laudei…

A. Aplic-o inauntrul fiintei tale, fixindu-ti mintea si inima la Dumnezeu.
B. Recita Psalmii …
D. Numara-ti binecuvintarile
E. Alege zilnic un "motiv" de lauda…(cultiva o atitudine de multumire)
(Incearca "prescriptia" asta in urmatoarele 7 zile -cel putin 7 minute pe zi)

4 comments:

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Psalmul 50:23
Cine aduce mulţumiri, ca jertfă, acela Mă proslăveşte, şi celui ce veghează asupra căii lui, aceluia îi voi arăta mântuirea lui Dumnezeu.

Rodica Botan said...

Frumos verset! Minunat!

AICISIACUMACOLOCURAND said...

„ Ori de cate ori ma tem, eu ma voi increde in Tine.
Eu ma voi lauda cu Dumnezeu, cu cuvantul Sau.
Ma incred in Dumnezeu si nu ma voi teme:
ce-mi poate face omul?"

Psalmul 56: 3,4

Un lucru pe care-l apreciez in mod special la Biblie, este sinceritatea ei. Ea priveste realitatea in fata (ea se confrunta cu faptele) si descrie viata asa cum este, tinand cont de slabiciunea omeneasca.
David nu face afirmatii false despre sine insusi. El nu spune "Nu ma voi teme niciodata!", ci mai degraba recunoaste: "S-ar putea sa apara situatii in care ma voi teme. Dar cand vor veni aceste vremuri, eu voi sti ce sa fac. Eu ma voi increde in Dumnezeu si voi lauda Cuvantul Sau - cuvantul Sau sigur, care nu esueaza niciodata. Prin incredere si lauda imi voi birui frica."
In viata de credinta exista adesea un conflict intre aceste doua domenii ale fiintei noastre: duhul si emotiile. In emotiile noastre, noi trecem prin toate reactiile de frica si poate chiar de panica. Ne luptam in van impotriva lor! Ne paralizeaza!!! Dar exista un alt domeniu al fiintei noastre, duhul, care nu se supune panicii, care nu va accepta dictatura emotiilor asupra acestei situatii.
Duhul dinauntrul nostru spune:

"Eu nu voi accepta verdictul emotiilor asupra acestei situatii.
Eu ma voi intoarce catre Dumnezeu. Imi voi aduce ce spune Cuvantul Sau.
Voi gasi promisiunea lui Dumnezeu care vine in intampinarea nevoii mele.
Este posibil ca in emotiile mele sa simt frica, dar in fiinta mea interioara eu ma incred si acest lucru imi aduce o siguranta si o incredere, care sunt mult mai adanci decat emotiile mele."

Intr-o astfel de situatie, personalitatea noastra poate fi comparata cu un rau intr-o zi furtunoasa. Emotiile noastre sunt ca valurile la suprafata- tulburate si furioase. dar in adancul fiintei noastre launtrice, viata duhului nostru curge mai departe cu o pace netulburata.


Raspunsul credintei:

Doamne, eu iti multumesc pentru pacea din adancul meu care nu este afectata de vanturile de la suprafata vietii.

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Psalmul 119:164
De şapte ori pe zi Te laud, din pricina legilor Tale celor drepte.