04 April 2009

SINGURUL REALIST COMPLECT- DOMNUL ISUS

Christ--the Only Complete Realist
No man knows how bad he is till he has tried very hard to be good. A silly idea is current that good people do not know what temptation means. This is an obvious lie. Only those who try to resist temptation know how strong it is. After all, you find out the strength of the German Army by fighting it, not by giving in. You find out the strength of the wind by trying to walk against it, not by lying down. A man who gives in to temptation after five minutes simply does not know what it would have been like an hour later. That is why bad people, in one sense, know very little about badness. They have lived a sheltered life by always giving in. We never find out the strength of the evil impulse inside us until we try to fight it: and Christ, because He was the only man who never yield to temptation, is the only man who knows to the full what temptation means-the only complete realist (C.S. Lewis, Mere Christianity).

traducere Rodica Botan
Nici un om nu stie cit poate fi de rau pina cind nu s-a straduit din toate puterile sa fie un om bun. O idee amuzanta si la zi, ar fi aceea ca oamenii buni nu stiu ce insemna ispita, tentatia. Asta este de-a dreptul o mare minciuna. Numai cei care incearca sa rezinte tentatiei stiu cit este de greu. La urma urmei ai sa sti cit de puternica este armata Germana numai daca te lupti cu ea si nu daca te predai fara sa lupti. Ai sa stii cit este de puternic vintul doar daca ai sa mergi impotriva lui, nu asezindu-te jos. Un om care se lasa invins de ispita dupa 5 minute nu poate stii cum ar fi fost lucrurile daca ar fi rezistat sa lupte o ora. De aceea oamenii rai intr-un anume sens stiu atit de putin despre rautatea lor. Au trait o viata izolata lasindu-se mereu invinsi. N-o sa stim niciodata cit de mare este puterea impulsului diavolesc din noi daca nu incercam sa-l invingem: si Christos, pentruca El a fost singurul om care n-a cazut sub puterea ispitei, este singurul om care stie cu adevarat ce inseamna ispita- El este singurul realist complect .
………………………………
Am citit ce a scris Lewis de citeva ori. Adevarul pe care l-a scris aici este atit de mare incit ma uit si ma mir cum a fost exprimat doar in citeva fraze. Citeva versete cunoscute de pe vremea cind ma jucam pe sub banca la Biserica imi trec prin minte: cunoscutul verset…”Pot totul in Christos”. Cum pot? Numai daca incerc am sa pot, daca ma dau batuta din primele 5 minute de batalie, n-am sa pot. Un alt verset care mi-a dat tircoale este cel in care ni se spune ca nu ne este dat mai mult decit putem duce. Cu alte cuvinte, oridecite ori am zis ca am cazut din cauza ispitei care a fost prea grea…am mintit. Ea era exact pe puterea mea dar din cauza ca mi-a fost lene sau m-am complacut, sau mi-a placut, sau n-am vrut…n-am luptat. Cade si varianta asta si ramin fara scuze…

Ma uit in urma…o groaza de victorii pregatite pentru mine…Dar in loc sa fiu erou, am fost prizonier, si in loc sa defilez in carul Imparatului m-am tirit in urma armatei dusmane, in zdrente, flaminda si umila.

Dar… “Pentruce te mihnesti, suflete, si gemi inlauntrul meu? Nadajduieste in Dumnezeu, caci iara il voi lauda; El este mintuirea mea si Dumnezeul meu.”

2 comments:

Anonymous said...

Sa fii credincios

Sa fii credincios e-o onoare!
E-a cerului intreg sarbatoare!
Sa porti un nume ce l-ar vrea
orice stea,
orice floare!
Si chiar de ingerii de sus
vesnic spus,
cu mirare!
Sa fii credincios in Isus,
nu uita,
e-o onoare!

Sa fii credincios e-o minune!
Povestea ta in veci se va spune!
Sa fii ca umbra unui spin,
un suspin,
in genune...
Si sa ajungi o stea de foc
ce deloc,
nu apune!
Sa fii credincios in Isus,
nu uita,
e-o minune!

Sa fii credincios e-o speranta
ce toarna-n pieptul tau siguranta!
Sa stii ca nu poti fii luat
si aruncat,
in balanta!
Sa stii ca ai un scut de fier
care-n cer,
te inalta!
Sa fii credincios in Isus,
nu uita,
e-o speranta!

Deci fii credincios ca o floare
pe care Domnul a scris : indurare
Si flori si spini pe-acest pamant
toate sunt trecatoare.
Dar tu-n gradina cea de sus
vei fii dus
cu mirare.
Sa fii credincios in Isus,
nu uita,
e-o onoare.
Virginia Brasov gasita in
vesnicia .ro

Rodica Botan said...

Multumesc Virginia...frumoasa poezie...