03 April 2009

LECTIE DE ...SOCIALISM

Un profesor de economie la Texas Tech spunea ca n-a lasat corigent niciun elev, niciodata, cu o singura exceptie; si atunci a trebuit sa lase corigenta intreaga clasa. Intreaga clasa a sustinut ca socialismul functioneaza bine si va echilibra societatea incit nimeni nu va fi nici bogat , nici sarac pentruca societatea socialista aduce echilibru si egalitate intre oameni.

Profesorul a spus ok, si vom avea un experiment in aceasta clasa ...despre socialism.

Asadar, pentruca notele voastre sint valorile care va reprezinta in aceasta clasa, toata lumea va primii aceasi nota, nimeni nu va avea nota minima si nimeni nu va primii nota maxima. Dupa primul test, notele au fost de mijloc si toata lumea a primit un B. Elevii buni care au studiat mult erau furiosi si cei care n-au invatat nimic au fost bucurosi.

Dar, cum a venit timpul pentru un alt test, studentii care au studiat pentru primul test putin, nu s-au mai straduit nici atita iar cei care de obicei studiau mult s-au gindit ca n-are rost sa se omoare nici ei cu invatatura ca si asa...se face media cu ceilalti si n-o sa ia nota meritata, asa ca au studiat putin si ei. Media generala a clasei pentru al doilea test a fost D. Nimeni n-a mai fost fericit de data asta.

La al treilea test, media generala care s-a primit a fost deja F.

Si notele n-au mai crescut dupa aceea, ce au crescu insa si s-au infierbintat au fost temperamentele , cearta, nemultumirile, blamarile, si jignirile ca rezultat al faptului ca nimeni nu era dispus sa studieze pentru beneficiul altora mai lenesi.
Asa ca toti au ramas corigenti spre marea lor surprindere iar profesorul le-a spus ca socialismul totdeauna va esua pentruca in realitate atunci cind rasplata este mare, si efortul oamenilor de a avea succes va fi mare ; dar cind guvernul ia rasplata oamenilor pentru munca lor , nimeni nu mai este dispus sa lupte pentru succes.

Mai simplu decit atit, nu poate fi.
"Problema cu socialismul este ca...eventual o sa ramii fara banii care i-ai luat de la alti oameni..."
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.” – Margaret Thatcher-

True facts from Texas Tech.

5 comments:

Cristina said...

Foarte simplu explicat....si totusi multi democrati nu inteleg...ar fi o idee buna ca profesorii de aici sa aplice aceeasi metoda....pot sa visez, nu?

Corina said...

Da...mare dreptate ai Rodica! Si mie mi-a sarit in ochi aspectul asta,mai ales ca aici, in Montreal, presa nu a criticat, dimpotriva au scris cu litere mari ca vai ce i-a incantat Madame Obama pe englezi. Chiar si pe Regina! Ca uite, vezi Doamne a fost foarte "friendly" Elisabeth si chiar s-a sprijinit de mana lui Michel....Sunt de rasul lumii...civilizate.

Rodica Botan said...

Cristina...ca sa intelegi trebuie sa gindesti...si liberalismul este o boala la creier...

Rodica Botan said...

Corina...thank you...thank you...thank you...ca restul parca-s orbi...

Cristina said...

Oh, yeah, ai dreptate, liberalismul e filozofia prostilor....