12 December 2010

THE PURPOSE OF CHRISTMAS (2)

PARTEA A DOUA - Rick Warren
tradus Rodica Botan
SCOPUL CRACIUNULUI
Psalmul 118:24


“Aceasta este ziua, pe care a facut-o Domnul; sa ne bucuram si sa ne veselim in ea!”
Craciunul este un party. Si este chiar mai special decit atit, este un party pentru ziua onomastica, iar acestea exista ca sa fie celebrate. De aia spunem “Merry Christmas”, adica “Un Craciun fericit!”.


In mod ironic insa , la sarbatorile astea de Craciun, persoana pe care ar trebui sa o celebram este total ignorata. Nici macar nu este mentionat acolo numele Lui. Chiar daca Isus este motivul celebrarii de sezon, adesea este trecut cu vederea, sau doar mentionat in rindul altor personaje celebre cum este Rudolph, omul de zapada Frosty, Santa Claus, Grinch, elfs, si o lunga lista de caractere fictive.


In timp ce scriam cartea asta, am decis sa fac un studiu al celor ce fac cumparaturi de Craciun. Si m-am dus si am intrebat oamenii…”ce celebrati voi de Craciun?” Si cele mai multe raspunsuri n-au avut nimic de a face cu Isus. Iata citeva raspunsuri:


-Celebrez pentruca am trecut cu bine inca un an,
-Celebrez faptul ca sint acasa cu familia mea,
-Celebrez ca am primit o premie de Craciun,
-Celebrez pentruca fiul meu este acasa din Iraq,
-Celebrez pentruca candidatul pentru care am votat a fost ales,
-Celebrez ca am terminat cu cumparaturile,
-Nu celebrez nimic…doar incerc sa supravietuiesc…


Pregatirea de Craciun poate sa fie multa munca, mai ales pentru mame. Cu atita presiune ca sa cumpere cadouri, sa trimita felicitari, sa decoreze casele, sa atirne lumini, sa mearga la partyes, si sa curete la sfirsit, ramine mult prea putin timp ca sa celebreze adevarata insemnatate a Carciunului.


Primul motiv al Craciunului este acela de a celebra.


Am inteles asta din ceea ce a spus ingerul cind a aparut prima data pastorilor in Cimpia Bethleemului. Dumnezeu ne-a trimis o solie minunata care este cauza bucuriei noastre, a celebrarii, a acestui party…


Luca 2:10


“Nu va temeti caci va aduc o veste buna,care va fi o mare bucurie pentru tot norodul.”


Vestea cea buna de la Craciun merita sa fie celebrata pentru trei motive Este personala: “Va aduc voua”, este pozitiva “O veste buna” si este universala…”pentru tot norodul”.


Nu conteaza cine esti, nu conteaza ce ai facut, unde ai fost, sau incotro te duci, asta este o veste buna pentru tine.


Un magazIn national obisnuia sa aiba o rubrica intitulata “News You Can Use” (vesti pe care le poti folosi). Totdeauna am citit sectiunea aia prima. Ingerul ne-a adus o veste pe care o putem folosi. Ce-a mai buna veste din lume: Dumnezeu te iubeste! Dumnezeu este cu tine! Dumnezeu este pentru tine!

3 comments:

cherie said...

Din cate stiu eu, data de 25 decembrie s-a stabilit ca data de nastere pentru Iisus fara o justificare documentara. S-a suprapus voit peste o sarbatoare pagana respoectiv peste ziua de nastere a zeului Mithra la care se mai inchina o anume populatie din imperiul Roman.
Biserica a lasat o semnificatie mai ambigua pentru aceasta data permitand anumite aspecte ale vechii sarbatori populare.
Oricum, este o sarbatoare frumoasa asa cum este ea iar o exagerare intr-o anume directie este o decizie personala.

viorica abbu said...

personal, inteleg supararea D-lui Rick Warren ca sarbatoarea Craciunului ar trebui sa reflecte mai mult credinta.
Desi insusi Domnia sa foloseste de n ori mai mult in articol cuvantul Craciun fata de Isus.
Sa ne miram?
Eu zic ca nu.
Ce este in fond craciunul,daca nu reflectarea tarzie in sarbatorile craciunului a unor lucruri pagane?
abea in anii 300 primul imparat roman Constantin cel Mare a introdus craciunul pe 25 decembrie,desi se stie ca nasterea lui Isus a fost in Martie.
multi ani crestinii nici nu au dat importanta sarbatorii ea devenind populara prin anii 1800.
"..In timpul Evului Mediu, au fost construite multe biserici in cinstea Sfantului Nicolae, patronul copiilor. Purtand roba sa de episcop in rosu si alb, calarea un magar pentru a duce daruri copiilor.In 1860, ilustratorul Thomas Nast l-a prezentat pe Mos Craciun in felul in care il cunoastem astazi..."
In 1837, cartea lui T.H. Hervey "Cartea Craciunului" a devenit de asemenea un best seller
etc....etc....
Parerea mea este ca intr-adevar craciunul este un party,un party familiar,prilej de bucurie universala si nicidecum o sarbatoare religioasa.
iar asemenarea dintre "vestea cea buna" si craciun este cel putin...fortata.

Rodica Botan said...

cherie...ai dreptate asupra datelor...dar oricind s-ar sarbatorii Craciunul, sarbatoarea asta cherie si abbu - ar fi coincius cu vreo sarbatoare pagina...si in orice forma am sarbatorii ceva- cineva inainte a mai sarbatorit in vreun fel asemanator...

Sarbatorim cu intreaga familie- pentruca nu ne putem bucura fara cei dragi...si indiferent cind am sarbatorii- cineva ar ridica obiectii de vreun fel. Nu ni se spune in Biblie sa sarbatorim- si daca cineva nu simte sa o faca- nu-i nici o problema. Cert este ca unora le place sa-si aduca aminte de hotarirea luata de Dumnezeu de a repara relatia Sa cu oamenii- trimitind pe Christos in forma unui copil neajutorat- ca sa traiasca ca noi si sa ne poata intelege.
E urita viata de multe ori si grea...imi amintesc insa cita bucurie aveam de Craciun- copilul din mine traieste in fiecare an momente deosebite-si in fiecare an le astept ...macar pentru citeva momente. Noi am sarbatorit intr-adevar in fiecare an nasterea Domnului Isus...asa am crescut...n-am asteptat cadouri prea mari de la parinti si uneori pomul facut in casa era destul de saracacios. N-am avut becuri pe el niciodata...dar aducea miros si un aer de sarbatoare in casa noastra. Si mami facea mincare buna si prajituri si...mergeam cu colinda cu tinerii de la biserica...