14 December 2010

THE PURPOSE OF CHRISTMAS - (10)

SCOPUL CRACIUNULUI De Rick Warren - tradus Rodica Botan
ISUS A VENIT SA TE SALVEZE CU UN SCOP.
La un anumit punct in viata toti ne poticnim in trei intrebari de baza. Prima este intrebarea existentei: de ce sint in viata? A doua este intrebarea despre significatie: are viata mea vreo importanta? Si a treia este o intrebare intentionala: care este scopul meu?
     Dumnezeu nu a creiat nimic fara un scop. Pentruca esti in viata, trebuie sa ai siguranta ca Dumnezeu are un scop pentru viata ta. Biblia spune “ In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui”. Dar aici vine problema: toti ne-am departat de la scopul pe care Dumnezeu l-a intentionat pentru viata noastra. Ca un tren care a sarit de pe sine, asa am deraiat noi din cauza incapatinarii si a alegerilor pacatoase ce le-am facut. Biblia spune,:”Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui; dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturora.”
     Cu toate ca Dumnezeu ne-a creiat pe fiecare din noi cu un scop, noi am facut multe detururi in viata, crezind ca noi stim mai bine. Asa ca Dumnezeu a trebuit sa il trimita pe Domnul Isus ca salvator- sa ne rascumpere din pacat, sa ne redirectioneze viata, si sa ne restaureze in scopul original pe care Dumnezeu il daduse vietii noastre. Nu sintem salvati numai de cel rau…noi sintem salvati de absolut tot. “Si El a murit pentru toti, pentruca cei ce traiesc, sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru Cel ce a murit si a inviat pentru ei.”
     Pentru mai mult de 30 de ani, versetul meu a fost Fapte 13:36. David a slujit scopului Lui Dumnezeu in generatia lui si apoi moare. Aceasta fraza spune ca el a servit scopului Lui Dumnezeu in generatia lui, este definitia cea mai complecta a unei vieti bine traite. Tu iti folosesti viata sa faci tocmai aceasta , adica scopul Lui Dumnezeu, care este etern si exista parca in afara timpului, intr-o forma contemporana a timpului in care traiesti, a ageneratiei tale? Tu servesti ceva ce nu se schimba niciodata (Cuvintul Lui Dumnezeu), intr-o lume care se schimba intr-una? Aceasta este ceea ce inseamna sa traiesti o viata traita cu scop, si nu exista o aventura mai mare, nimic care sa te satisfaca, si nu exista o alta cale de a lasa ceva sigur, solid in urma ta.
     Imagineaza-ti fraza asta scrisa pe piatra ta funerala. Rugaciunea mea este ca altii sa poata spune acest lucru cind vei murii despre tine – ca ai servit scopul Lui Dumnezeu pentru generatia ta. Nu exista o alta descriere mai buna a succesului.
     Dumnezeu te-a creiat, te-a modelat, ti-a dat daruri, te-a chemat si te-a salvat cu un scop. De aceea Biblia spune; ”Sa nu mai dati in stapinirea pacatului madularele voastre, ca niste unelte ale nelegiuirii; ci dati-va pe voi insiva lui Dumnezeu, ca vii, din morti ce erati; si dati lui Dumnezeu madularele voastre, ca pe niste unelte ale neprihanirii.” Nimic nu se compara cu fericirea de-a te stii folosit de Dumnezeu cu un scop deosebit. Este dorinta cea mai fierbinte ce exista in inima ta, si nici o alta experienta nu-i poate lua locul. Asta este motivul pentru care ai fost creiat.
     In cartea “The purpose driven life” am explicat ca toti traim la unul din cele trei nivele: supravietuire, succes, sau significatie. Cea mai mare parte din omenire traieste la nivelul de supravietuire. Jumatate din cele 6 bilioane de oameni traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi. Peste un bilion traiesc cu mai putin de un dolar pe zi. Asta este nivelul de supravietuire.
     Daca traiesti in Statele Unite, traiesti la nivelul de succes, chiar daca te consideri sarac. Majoritatea oamenilor din aceasta lume ar doriu sa aiba problemele noastre. Dar succesul nu satisface. Poti sa ai multe din care sa traiesti si totusi sa n-ai pentru ce traii. Poti sa fii atit de ocupat sa iti faci viata, ca uiti sa traiesti.
     Ai fost facut pentru mai mult decit succes. Ai fost creiat cu un scop inalt, simnificativ. Dar n-ai sa gasesti simnificatie in posesiuni, placeri sau pozitii inalte. Simnificatia vine din serviciile pe care le faci - din a-ti folosi viata pentru un scop mai inalt decit ala de a-ti servi tie insuti. Isus spune:” Caci oricine va vrea sa-si scape viata, o va pierde; dar oricine isi va pierde viata din pricina Mea si din pricina Evangheliei, o va mintui.”
     Cind in sfirsit vei incepe sa implinesti scopul pentru care te-a creiat Dumnezeu si pentru care te-a salvat Isus, abia atunci realizezi ca ala e locul tau in viata si de aia existi si de aia ai primit viata. Ai sa intelegi in mod sigur ca de aia existi. Nici un alt succes pe lumea asta nu-ti va da atita satisfactie. Totdeauna va fi un gol in inima ta pentruca ai fost facut sa stii, sa iubesti, sa ai incredere si sa-L servesti pe Dumnezeu.
     Asa ca da-mi voie sa-ti pun doua intrebari : stiind ca nimic din cite ai incercat pina acuma nu ti-a satisfacut complect dorinta sufletului tau, ce mai astepti? De ce nu il accepti pe Domnul Isus ca salvator personal? O sa iti ierte tot trecutul, o sa ai un scop in viata, si o sa ai o casa vesnica in cer. Nimeni pe lumea asta nu poate sa-ti faca o oferta mai buna decit Dumnezeu.

No comments: