15 December 2010

THE PURPOSE OF CHRISTMAS - ( 15 )

SCOPUL CRACIUNULUI
de Rick Warren tradus Rodica Botan

ISUS ITI OFERA PACE CU DUMNEZEU
Poate nu ai realizat niciodata ca incerci sa-ti traiesti viata cum vrei tu, in loc sa traiesti viata cum ar vrea Dumnezeu, si astfel te pui in conflict cu Dumnezeu. El te-a creiat sa traiesti pentru scopul Lui, dar tu traiesti intr-o stare de rebeliune fata de Dumnezeu. Biblia spune ca asta este o problema universala:” Noi rataceam cu totii ca niste oi, fiecare isi vedea de drumul lui; dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturora.” Asta este razboiul tacut…faca cuvinte pe care il avem cu Dumnezeu – unde fiecare dintre noi alege sa nu asculte de ceea ce Dumnezeu ne-a spus sa facem- asta creaza tensiune in mintea ta si oboseala in corpul tau.
     Simptomele de a fi in razboi cu Dumnezeu sint usor de vazut: iritabilitate, un temperament iute, insecuritate, lipsa rabdarii, manipulare, aroganta si mindrie prosteasca, tine minii lungi, si alte atitudini si obiceiuri pe care Biblia le numeste “lucrurile firii”. Mesajul tradus de Biblie da aceasta parafrazare:” Este evident ce fel de viata poti sa duci cind vrei sa fie dupa capul tau tot timpul: repetitiva, fara dragoste, o viata usoara; o acumulare rau mirositoare de gunoi mintal si emotional; incercari nemultumite de a prinde fericirea, competitii pina la sugrumare, dorinti consumate pina la abuz dar cu toate astea inca nesatisfacute; un tempererament brutal; o ipotenta in a iubii si a fii iubit; case divizate si vieti divizate…un obicei urit de a depersonaliza pe toata lumea si de a-l face un rival;…si adictii fara control.
     In contrast cu asta, efectele faptului ca te-ai impacat cu Dumnezeu si a faptului ca esti in pace cu El, aduc cu ele calitati pe care vrei sa le ai in viata. Biblia le numeste roadele Duhului Sfint: “Roada Duhului , dimpotriva , este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blindetea, infrinarea poftelor.”
     Am sfatuit multi oameni in viata mea de counseler. Am realizat ca in oameni este o dorinta care este asezata in inima fiecaruia dintre noi ca sa fim in pace cu tatal nostru fizic. Aceasta dorinta de conectie este in sistemul nostru , din constructie. Chiar daca tatal tau a fost apathetic fata de tine sau te-a abandonat sau te-a abuzat, ceva este lipsa si relatia asta este deconectata. Noi vrem ca sa fie altfel, si dorim sa fim impacati. Oamenii fac tot felul de prostii in incercarile lor de a cistiga aprobarea unui parinte. Este o nevoie adinca in noi pentru aceasta.
     Dar chiar mai adinca si inconstienta exista in noi dorinta sa fim impacati cu Creatorul nostru, Tatal nostru din ceruri. Adesea oamenii imi spun ca ei sesizeaza un fel de lipsa in viata lor dar nu stiu exact dupa ce cauta, ce le lipseste. “Ceva lipseste” spun ei sau “trebuie sa fie mai mult in viata decit ce traiesc acum”. Asa ca ei incearca tot felul de doctorii pentru asta- activitati, acumulari de succese, droguri, relatii interzise- intr-un atempt sa umple golurile din viata lor. Ceea ce de fapt au nevoie este o relatie cu Dumnezeu. Cind relatia ta cu Dumnezeu este rupta, nimic nu poate compensa pentru ea.
     Vestea Buna de Craciun este ca Isus a venit sa repare acest pod rupt intre tine si Dumnezeu. Biblia spune:”Caci daca atunci cind am fost vrajmasi am fost impacati cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Sau, cu mult mai mult acum, cind sintem impacati cu El, vom fi mintuiti prin viata Lui.”
     Cum poti tu o persoana imperfecta sa fi reabilitat cu un Dumnezeu perfect? Nu este un compromis sau o negociere cu Dumnezeu. Pacea vine cind te predai - total, fara conditii Lui Dunezeu. Admiti ca Dumnezeu este Dumnezeu, si ala nu esti tu. Renunti la notiunea ridicola ca tu stii mai bine ce este bine pentru tine si ce o sa te faca fericit. Renunti la atitudinea ta de rebel care ai sa alegi care anume dintre legile Lui Dumnezeu ai sa le respecti si care ai sa le ingnori.
     De ce sa te predai Lui Dumnezeu? Un lucru este sigur…n-ai sa cistigi razboiul impotriva Lui Dumnezeu niciodata. Cum titlul unui play din Broadway din 1980 spune…”miinile tale sint prea scurte sa te boxezi cu Dumnezeu.”Si cum prietenul lui Iov spunea…”Imprieteneste-te dar cu Dumnezeu, si vei avea pace”

No comments: