13 December 2010

THE PURPOSE OF CHRISTMAS (8)

MOTIVUL CRACIUNULUI
de Rick Warren - tradus Rodica Botan


DOMNUL ISUS A VENIT CA SA TE SALVEZE DE PACAT SI DE TINE INSUTI


Da-mi voie sa fiu raspicat: tu esti sursa multor probleme pe care le ai.Chiar si atunci cind alti oameni iti cauzeaza probleme, raspunsul tau adesea face situatia si mai rea. Iti pui piedici singur chiar mai des decit ti-ar place sa admiti. Daca esti sincer cu tine, ai sa admiti ca ai unele obiceiuri de care ai vrea sa scapi dar nu poti, ginduri pe care nu le-ai vrea, emotii care nu-ti plac, nesigurante si temeri pe care nu le poti ascunde, si regrete si amaraciuni de pe urma unor amintiri de care nu te poti descotorosi. Si mai si spui lucruri in focul momentului pentru care mai tirziu regreti si ti-ai dorii sa nu le fi spus niciodata. Pe sleau spus…ai probleme cu tine personal. Dar ca sa ajungi la schimbari radicale, ele trebuie sa inceapa in inima ta.


Toti sintem nascuti cu problema “EU”! Sintem din natura noastra, egocentrici. Numai sa intrebi pe orice parinte care a crescut un copil. Nu trebuie sa ne invete nimeni sa fim egoisti. Vine in mod natural. Daca oamenii ar fi fos lipsiti de egoism , n-ar mai fi existat nici un conflict, divort, abuz, lacomie, crima, cleveteala, sau razboi pe pamint.


Inclinarea noastra naturala este sa vrem lucrurile sa fie exact asa cum le vrem noi, nu cum le vrea Dumnezeu. Aceasta tendinta de a face alegeri gresite in loc de alegeri chibzuite, se numeste pacat. In engleza i se spune “sin” iar in cuvintul ”sin” in mijloc este litera “i”, care inseamna “eu”, iar Rick Warren explica ca in centru oricarui pacat este “I” , adica “eu”, si ca oridecite ori ma plasez pe mine in centrul vietii mele, pacatuiesc. Asta este orice atitudine sau actiune care ii interzice lui Dumnezeu sa ia locul de frunte in viata mea.


Pacatul este problema noastra de capatii si este universala. Tu si cu mine pacatuim in fiecare zi. Cu cuvintele noastre, cu gindurile noastre si cu actiunile noastre. Biblia spune “niciunul nu este fara pacat, niciunul macar”. Nimeni nu este perfect. Nimeni nu are un record perfect. Dumnezeu spune…”pentruca toti au pacatuit si sint departe de gloria Lui Dumnezeu.”. Nu pot sa ma ridic nici la nivelul standardului meu imperfect , darmite la ala a Lui Dumnezeu care este perfect. Asta nu este un concept foarte popular, dar nu este nici o noutate pentru noi. Numai daca nu esti absurd n-ai sa recunosti ca faci alegeri gresite tot timpul. Biblia spune “Daca zicem ca n-am pacatuit, ne inselam singuri, si nu traim in adevar.” “Daca zicem ca n-am pacatuit, atunci ii spunem lui Dumnezeu ca e mincinos.”. Am intilnit zeci de mii de oameni in timp ce calatoresc prin lume si inca n-am intilnit o singura persoana care sa spuna ca este perfecta. Nicioadata. Niciunul din noi nu este fara pacat si noi stim asta.


Ceea ce e chiar mai rau decit pacatul este sa ne facem obiceiuri pacatoase. Cu cit repetam aceste lucruri gresite cu cit este mai usor sa le facem. Daca ai incercat vreodata sa te rupi de o adictie, sa mentii o dieta oarecare, sa-ti tii o rezolutie de Anul Nou, sau sa-ti schimbi viata prin puterea vointei tale numai, stii cit esti de fraustrant. Poti sa te identifici cu Apostolul Pavel care fraustrat si el, spune “Nu ma inteleg pe mine insumi de loc, pentruca atunci cind vreau sa fac binele, nu pot. Fac ceea ce nu vreau sa fac - ceea ce urasc. Stiu ca ceea ce fac este gresit si constiinta mea rea imi spune sa nu agreez cu aceste legi pe care le incalc. Dar nu pot sa ma stapinesc.”


Actiunile noastre, atit cele constiente cit si cele inconstiente, striga tare…”Nu ne trebuie Dumnezeu.” Vreau sa-mi conduc singur viata, si vreau sa fiu eu dumnezeul meu. Stiu eu ce-i mai bun pentru mine, mai bine decit stie Dumnezeu, asa ca asta am sa fac…fac ce vreau eu sa fac. Si de fiecare data cind faci ceea ce vrei in loc sa faci ceea ce Dumnezeu iti spune sa faci, tu actionezi ca si cind tu ai fi Dumnezeu. Acest razboi cu Dumnezeu creaza un conflict nemaipomenit de mare in mintea ta si mult stres in corpul tau si in relatiile pe care le ai cu altii.


Aceasta atitudine sau vointa personala , aceasta mindrie, creaza un disconect intre tine si Dumnezeu si bineinteles incepi sa simti ca Dumnezeu este distant fata de tine. Acest act de a-ti da importanta si a pune toata atentia in persoana ta, te face sa simti ca Dumnezeu este la milioane de mile distanta de tine si ca rugaciunile tale nu se duc decit pina la tavan. Daca te simti departe de Dumnezeu, ia ghiceste cine s-a indepartat? Dumnezeu este tot acolo. Biblia spune ca “pacatele noastre ne separa de Dumnezeu.”


Aceasta deconectre a noastra de Dumnezeu care se datoreaza incapatinarii noastre in a pacatui, este sursa fiecarei probleme umane pe fata acestui pamint. Si la nivel personal, cauzeaza ingrijorare, frica, anxietate, confuzie, depresie, conflict, descurajare si o stare de gol interior. Ne cauzeaza sa actionam iN directii care ne creaza vinovatie, rusine, resentiment si regret. Tu nu ai fost creat sa traiesti deconectat de Dumnezeu, si atunci cind ajungi deconectat, simti o tensiune, si te simti gol din punct de vedere spiritual.


La un nivel global, vedem efectul pacatului peste tot in jurul lumii; razboi, nedreptati, coruptie, prejudecati, lipsuri materiale, trafic de sex si toate celelalte probleme sociale. Chiar si unele boli sint create de refuzul nostru de a trai dupa standardul Lui Dumnezeu creat pentru o viata sanatoasa. Cine ne poate salva? Nicidecum guvernul. Nu businessul care il avem. Nu studiile academice. Toate astea pot sa lucreze doar la simptomele vizibile si rezultatele pacatului. Dar o solutie sigura si de lunga durata trebuie sa inceapa in inima, si numai Dumnezeu poate transforma inima omului.

No comments: