25 December 2010

DE CE ANUME SINT CAPABIL?

M-am sculat cu noaptea-n cap. Ma gindesc ca e batrinetea…Ma trezesc cind ar trebui sa dorm si mor de somn taman la ora cind imi suna ceasul. Mi-au aparut in minte imagini ale unor batrinei dormind in Biserica, linga soba , la Petrila. Fratele Culita era cel care dormea cel mai bine, dar mai erau si altii. Asta sa fie secretul? Batrinetea?

Oricum…pentruca citisem mai devreme bucatica scrisa de Andrei Plesu cred, de mai jos…m-au invadat tot felul de ginduri si m-am desprins de perina mea moale..si m-am apucat sa scriu gindurile astea ca sa nu le pierd.

Intre Craciun si Anul Nou, ne facem “taxele” – bilantul - in ce priveste anul care a trecut si un fel de plan pentru anul care vine. Ma gindeam ca este un prilej fantastic sa ne punem o intrebare…izvorita din raspunsul pe care profesorul ala de limba romana din nu stiu ce sat din Romania l-a dat raspuns securitatii cind a fost intrebat sa semneze un angajament de informator…Ceea ce a scris pe coala de hirtie a fost…”Nu sint capabil de asa ceva”…Asa ca…asta este intrebarea pe care am sa mi-o pun in perioada asta pina la anul nou…”De ce sint capabila?”

Ce anume pot si ce nu pot. Care sint limitele ? Ce-mi sta in caracter? Nu...exercitiul asta nu este pentru a face demonstratii nimanui. Este un exercitiu personal. Eu singura stiu de cite sint sau nu sint in stare…De unele lucruri am fost in stare in trecut- recunosc cu durere. Dar trebuie sa-mi trasez noile granite in care sa ma misc in anul care vine…Vreau sa fie absolut clare pentru mintea mea; nu stii niciodata cu ce poti sa te confrunti…si daca am o harta in minte cu granite specifice, gindite in prealabil si acceptate de creier si de inima…voi avea sansa sa nu ma pierd usor sau sa am scuza ca…nu m-am gindit in prealabil.

Codul bunelor maniere…pentru un credincios este in Biblie. Gasim raspunsuri specifice pentru situatii de o varietate infinita. Daca nu stiu raspunsul la ceva este cu siguranta nu pentru ca el nu exista acolo- ci pentruca eu nu l-am cautat.

Va invit sa faceti acest exercitiu cu mine…sa va intrebati…”Eu - de ce sint capabil?” Sper ca exercitiu acesta sa ne dezvaluie numai lucruri bune…si apoi…orice lucru rau, pacatos, lipsit de bunatate, neadevarat, si toate partile urite ale caracterului sa cada intr-o paranteza sub fraza…”Nu sint capabil de asa ceva”…
.........................
Nu uitati versetul care zice..."pot totul in Christos care ma intareste"...asta am vazut eu in imaginea pionului de mai sus...

No comments: