13 December 2010

THE PURPOSE OF CHRISTMAS ( 9 )

SCOPUL CRACIUNULUI
de Rick Warren - tradus Rodica Botan
SALVAREA ESTE LIBERTATE
Alt cuvint pentru salvare este libertatea. Biblia spune “In mijlocul strimtorarii am chemat pe Domnul; Dumnezeu m-a ascultat si m-a scos la larg. De ce anume ne ofera Isus sa ne elibereze?


LIBERI DE VINOVATIILE DIN TRECUT. Vinovatia este pretul mintal pe care il platim cind violam constiinta pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Noi stim ca daca calcam o lege, urmeaza o pedeapsa. Cind calcam legile morale universale ale Lui Dumnezeu, cineva trebuie sa plateasca plata acelei incalcari de lege. Dar Dumnezeu dintr-o dragoste adinca pentru noi a trimis pe Isus sa rezolve problema “Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata a Lui Dumnezeu, este viata vesnica in Isus Christos, Domnul nostru.”


Cind Isus a murit pe cruce, El a platit pentru absolut toate lucrurile rele pe care le-ai facut tu sau le vei face pe viitor. Cit de minunat este acest lucru? Asta s-a numit “Marele Schimb”’ iar tu si cu mine am primit partea buna a acestui schimb.”Pe cel ce n-a cunoscut niciun pacat, El L-a facut pacat pentru noi, ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El.”


Iertarea lui Dumnezeu este mult mai puternica decit toate greselile si pacatele tale, toate puse la gramada, si tu vei fi fara nici o datorie. Asta este libertate. Chiar daca nu ar exista rai si iad (dar exista), este un dar sa nu trebuiasca sa cari povara unei constiinte vinovate in fiecare zi… este o minunatie.


LIBER DE AMARACIUNE SI RESENTIMENT. Fara indoiala, ca ai fost nedreptatit in viata ta de unele lucruri pe care ti le-au facut sau spus vreodata oamenii in trecut. Nu putem controla ce fac altii, dar putem controla felul cum vom raspunde. Resentimentul este cancerul emotiilor noastre. Si daca nu il lasi pe Isus sa te elibereze de el, eventual o sa iti distruga viata, fericirea.


ELIBERAT DE ASTEPTARILE, APROBARILE (expectations) ALTORA. De cite ori ai spus sau ai facut lucruri pe care n-ai vrut sa le faci si le-ai facut doar ca sa ocolesti dezaprobarea altora? Biblia spune,” Frica de oameni este o cursa”. Ingrijorindu-te in mod constant de ce gindesc alti oameni despre tine este o cursa periculoasa. O sa-ti fure confidenta, o sa-ti limiteze potentialul, o sa-ti stoarca energia, si o sa te retina sa nu poti deveni ceea ce Dumnezeu intentioneaza ca tu sa fii.


Antidotul pentru aceasta teama de a dezamagii pe altii, este in a-ti construi propria viata pe fundatia dragostei neconditionate pe care ti-o ofera Dumnezeu. Dragostea lui te va elibera. Dragostea este constructoare de confidenta. Biblia spune ”In dragoste nu este frica: ci dragostea desavirsita izgoneste frica; pentruca frica are cu ea pedeapsa; si cine se teme, n-a ajuns desavirsit in dragoste.”


Asa ca nu conteaza ce faci in viata ta, unora n-o sa le convina. Si cu cit lumina straluceste mai tare, cu atita o sa atraga mai multe insecte. Cind “ The purpose Driven Life” a devenit o carte cunoscuta, am devenit tinta unor critici tare rau voitori, care gaseau placere in a ma ataca si a imi interpreta gresit cuvintele. Mi-am indreptat atentia in a sustine pe sotia mea, Kay, care pe vremea aia se lupta cu cancerul, dar atacurile erau descurajatoare. In aceasta experienta insa am fost incurajat de faptul ca Dumnezeu mi-a amintit mereu de dragostea Lui pentru mine. Intrun weekend unul dintre marii pastori din Londra, John Stott si cu mine predicam in Saddleback Church. Jonh este un urias spiritual care mi-era atit prieten cit si mentor. Dupa ce am vorbit de la amvon, am avut o conversatie linistita si John mi-a cerut sa scriu introducerea la cartea “Basic Christianity”, cartea lui clasica bestseller. Am fost onorat de faptul ca el vrea sa se asocieze public cu mine. Saptamini la rind dupa aia de cite ori imi aminteam de onoarea ce mi s-a facut, ma gindeam…”din toti oamenii din jurul pamintului pe care John ii stie si ii respecta, el m-a ales pe mine”. Dragostea lui pentru mine, si a altor oameni pe care ii respect mi-a dat confidenta sa ignor dezaprobarile oamenilor care nu ma cunosteau.


Afirmarea data de altii este incurajatoare, dar fiind iubit si ales de Dumnezeu este mult mai grozav. Biblia spune,” In El Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui…” Ai stiut asta? Inainte de a fi lumea creata, Dumnezeu te-a iubit. Biblia se refera adesea la decizia Lui Dumnezeu sa te iubeasca fara conditie spunind ca Dumnezeu te-a ales, te-a chemat pe tine.


Toti am experimentat in viata momente cind am fost respinsi, si in inima noastra inca avem urmele ranilor pricinuite. Fara indoiala ca iti amintesti acele momente dureroase din viata ta. Poate copii mai populari au ris la scoala de tine si poate ai fost ultimul pe care l-au ales in jocurile lor sau pentru vreo echipa sportiva… sau parintii ti-au spus cuvinte grele vreodata, sau ai avut vreun prieten sau sotul sau sotia care te-a parasit. Poate ca ti-ai pierdut multi ani din viata incercind sa cistigi aprobarea vreunei persoane pe care n-ai putut nici cum sa o multumesti. Sa intelegi atit: daca pina acuma n-ai obtinut aprobarea acelei persoane, este mai mult ca probabil ca n-o vei obtine niciodata. Dar vestea cea buna este ca n-ai nevoie de aprobarea nimanui , de a nici unei fiinte umane ca sa fii fericit.


Ca sa poti sa fi liber si sa poti trai fara de aprobarea altora, trebuie sa iti schimbi perspectiva si sa intelegi cit de mult ii pasa Lui Dumnezeu de tine si sa realizezi ca dragostea Lui fata de tine nu are conditii. Poti gasi aici unele ginduri din Biblie care sa te ajute:” Deci ce vom zice noi in fata tuturor acestor lucruri? Daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra?”, “Cine va ridica pira impotriva alesilor Lui Dumnezeu? Dumnezeu este Acela care ii socoteste neprihaniti!”, “Caci tatal meu si mama mea ma parasesc, dar Domnul ma primeste.”


Asa de multi oameni isi bazeaza identitatea lor pe judecatile si opiniile celor din jur. Dar asta ii duce la multe nesigurante. Gaseste-ti identitatea ta proprie in Dumnezeu, nu in ceea ce altii spun despre tine. In cartea asta brilianta, “Isus din Nazaret”, Papa Benedict XVI scrie,” Omul se pot cunoaste pe el insusi numai cind invata sa se inteleaga pe el insusi in lumina Lui Dumnezeu, si ii cunoaste pe ceilalti numai cind vede misterul Lui Dumnezeu in ei.”


LIBER DE OBICEIURI ADICTIVE. Cred ca deja ti-ai dat seama ca bunele intentii si rezolutiile de Anul Nou, nu sint suficiente sa rupa tiparele self distructive si rutinele noastre rele. Ai incercat sa te schimbi dar inevitabil te-ai dus inapoi la programul vechi. Cu fiecare ciclu de intentii bune, caderi, remuscari, te simti si mai mult prins in cursa si fara nisi o speranta. Ai nevoie de o putere mai mare decit puterea ta. Ai nevoie de un salvator. Isus spune:”Deci daca Fiul va va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi.”


De fapt Dumnezeu n-a intentionat niciodata ca tu sa mergi prin viata prin propriile tale puteri . El vrea ca tu sa ai incredere in El si sa depinzi de El. De aceea lasa sa fie probleme in viata ta pe care este imposibil sa le rezolvi singur. De fapt El are solutia la problemele tale in mintea Lui, chiar inainte sa stii tu ca ai o problema. El asteapta ca tu sa te opresti sa incerci sa ti le rezolvi singur si sa incepi sa ai incredere in El.


LIBER DE TEAMA MORTII. Testul acid a ceea ce crezi tu nu este dat de felul cum te comporti la nunti si onomastici si graduari. Poti sa crezi ce vrei cind lucrurile merg bine. Dar cind furtunile de emotii ale vietii darima toate visele tale cind cutremurele relatiilor le sfisie in bucati, cind focurile finaciare consuma tot ce ai si transforma totul in cenusa, cind durerea fizica te loveste ca un boxer, si cind apropierea mortii cuiva drag te va lasa singur si pierdut…ce o sa iti mai dea putere si sa te sustina atunci? Este nebunie sa traiesti nepregatit pentru ceea ce toata lumea stie ca este inevitabil.


Ca pastor, am participat la multe ceremonii de inmormintare, si stiu bine diferenta de comportament in asemenea situatii a celor care cred si au o relatie cu Isus Christos. M-am uitat adesea in ochii oamenilor care nu au speranta sau asigurare pentru cer, si am vazut teroare si disperarea in inimile lor stind pe dunga gropii la cimitir. Cunoscindu-l pe Isus, face cea mai mare diferenta pe lumea asta cind esti in asemenea situatii.


Daca accepti ceea ce a facut Isus pentru tine pe cruce, intregul tau destin este asigurat, si n-o sa te mai inspaiminti de moarte. Biblia spune, “Astfel dar , deoarece copii sint partasi singelui si carnii, tot asa si El insus a fost deopotriva partas la ele, pentruca prin moarte, sa nimiceasca pe cel ce are puterea mortii, adica pe diavolul, si sa izbaveasca pe toti aceia, care prin frica mortii erau supusi robiei toata viata lor.”

3 comments:

Daniel said...

În limba română, cuvântul Crăciun derivă de la Cruaich Cenn, denumirea celtă a lui Baal sau Cromm Cruaich. Regele Tigernmas, un adorator al șarpelui Cromm, adică Diavolul, purta o vestimentație specială la slujbele aduse lui Cromm, verde sau violetă, cu mâneci argintii, pe același tipar ca al Moșului Crăciun, la care predomină roșul datorită influenței romane. Regii Ard”Ri din Irlanda de azi au ajuns și în Dacia în fruntea boilor, tauriscilor și scordiscilor *triburi celte și au impus adorarea lui Cruaich Cenn, care la noi a devenit Crăciun. Dacă intri pe blogul meu ai să afli cine este Moșul!

Daniel said...

Uite aici, cine este moşul:
http://avertizari.blogspot.com/2010/05/un-alt-dumnezeu.html

Emana said...

Este minunat sa fii liber in Isus... cineva spunea "iubeste-l pe Dumnezeu si apoi fa ce vrei".