13 December 2010

THE PURPOSE OF CHRISTMAS - ( 6 )

CELEBREAZA CRACIUNUL - ONOMASTICA DOMNULUI ISUS
De Rick Warren - tradus Rodica Botan

Sora mea a gasit de curind o poza cu mine de cind eram de trei ani, facuta linga un tort pentru Domnul Isus, cu luminari pe el. Tortul a fost ideea mea. La anii aia am intrebat-o pe mama mea de ce sarbatorim Craciunul. Mama mi-a explicat motivul Craciunului, ca fiind onomastica Domnului Isus. Intr-o stare de entuziasm, am tras concluzia logica pentru virsta mea de atunci si i-am spus mamei…“atunci, hai sa avem un party pentru onomastica Lui. O sa avem un tort si ceva bautura racoritoare si sa-I cintam Domnului Isus ” la multi ani”… iar mama mea a fost de acord.

Asa a inceput traditia de 5 decade a familiei Warren, de a avea o festivitate cu ocazia onomasticii Domnului Isus, complecta cu tort si luminari in fiecare ajun de Craciun si la care cel mai tinar dintre copii (si la ora asta este unul dintre nepoteii mei) o sa sufle luminarile sa le stinga. Patru generatii de Warren au sarbatorit annual pina acuma aceasta sarbatoare.

Pe linga asta cintam colinzi si citim povestea Craciunului din Biblie, si fiecare membru din familie raspunde la doua intrebari personale:” intr-o retrospectiva a anului care a trecut , pentru ce anume esti multumitor Lui Dumnezeu si… pentruca este Onomastica Domnului Isus, ce cadou ai sa-I faci pentru anul urmator?” Aceste doua simple intrebari au dat nastere la cele mai profunde si miscatoare momente din istoria familiei noastre.

Din cauza vietii grabite pe care o traim, noi uitam repede lucrurile minunate pe care Dumnezeu le face pentru noi, si trecem usor la alte scopuri si realizari in viata. De aceea va recomand sa stabiliti o celebrare anuala, o onomastica speciala pentru Domnul Isus, in casa ta cu familia si prietenii tai apropiati. Planuieste-ti un timp, odata pe an sa te opresti din ceea ce faci si sa iti amintesti de gratia Lui Dumnezeu si sa iti reinoiesti promisiunile facute Lui, de a te stradui sa-L cunosti mai bine si sa-L iubesti mai mult si sa dai astfel Craciunului valoarea lui reala.

Sarbatoarea asta anuala la noi se schimba asa cum se schimba si familia, in fiecare an. Cind fratele meu si sora mea si eu eram mai mici, atmosfera era mai usoara si era plina de risete. Cu cit ne-am maturizat cu cit partasia noastra a devenit mai intensa si uneori chiar profunda. Si parca acelasi ciclu s-a repetat cu copii nostrii, si acum se repeta din nou cu nepoteii. Am crescut mai puternici si mai apropiati de Dumnezeu si unul fata de altul impartasind unii cu altii ceea ce aveam in inima si promisiunile ce I le-am facut fiecare Lui Dumnezeu.

Generatii vor veni si vor pleca. Parintii mei sint deja in cer. Dar intr-o lume unde absolut totul este in continua schimbare, stabilitatea credintei familiei noastre ne-a ajutat sa infruntam problemele inevitabile din viata: cancer, moartea unora din familie, pierderea de joburi, probleme de casatorie, conflicte de familie, dificultati financiare, si tot felul de situatii stresante . Si nu conteaza prin ce treci acuma de Craciunul asta, incearca sa sarbatoresti adevarata sarbatoare a Craciunului. Asta va face o mare diferenta in viata ta.

3 comments:

cherie said...

Ce frumos povestesti ! De Craciun e ziua onomastica a lui Iisus ? Ce frumos !
Se vede ca in familie erati foarte credinciosi !

Rodica Botan said...

Este tot traducerea aceleiasi carti, cherie...

cherie said...

Aaaaaaaaaa!!!
Deci e o poveste ! ?
Cum se zice la americani Craciunului?
Cristmas... Este altceva...Numele vine de la Cristos!
La noi nu prea este asa. De aceea mi s-a parut interesanta inventia bunicii... crezand ca era a ta.