21 May 2009

CUM STAM CU IDOLII?

Aseara a fost ziua decisiva pentru cel mai popular spectacol “American Idol”. Si aseara America si-a ales idolul. Pastorul meu ne-a recomandat nu de mult sa nu ne uitam la un astfel de spectacol, chiar daca este un concurs de muzica. Spunea el, pentru urechile oricarui crestin, titlul concursului trebuie sa fie repulsiv. Biblia spune clar…"sa nu va faceti idoli".

Trecind peste faptul ca agreez cu ce spune pastorul meu... totusi am urmarit emisiunea. Realizez ca nici macar marturisirea nu da un gust mai bun situatiei. Cite alte lucruri nepermise…ne permitem in fiecare zi? Si daca nu ne vede nimeni nu simtim nici o vinovatie! Inimi impietrite? Doar o forma de evlavie dar nici o putere? Sint multe concluziile ce le putem trage uitindu-ne fiecare la viata noastra. Mi-a picat mai bine sa vorbesc la plural…sa-i includ si pe altii in aceeasi situatie, desi…nici asta nu e kosher; dar e tare greu sa vorbesc numai in dreptul meu…ma puteti intelege?

N-am scris insa toate astea ca sa fac o demonstratie de falsa modestie ca de fapt cu fiecare cuvint ma incriminez si mai tare. Cind faci ceva din nestiinta e una…cind stii si continui…alta e judecata. Din nefericire stiu suficient si practic partial. Asta nu este insa subiectul principal ( oare de ce nu?). Am avut altceva in gind insa sa va spun si am pregatit doar decorul…

Au fost pina la urma in showul de aseara , doar doi concurenti ramasi, Adam si Chris. Pina saptamina trecuta era si Danny…copil fain; se pare ca era “music director” la o biserica. Ce-o fi cautat si el acolo, m-as putea intreba, daca nu ar trebui sa raspund intrebarii “ce am cautat eu uitindu-ma la show?” Dar Danny cu toate ca era “acolo” se vedea pe el ca este diferit de restul.

Adam…pe de alta parte, foarte, foarte, foarte talentat… dar in mod vizibil reprezintind ceva intunecat…stilul asta EMO care atrage atit de multi adolescenti…”hard core rock” mai stiu eu cum ii zice…Ca muzician , artist, talent…prezenta…ireprosabil. Cind insa camera de luat vederi il arata de aproape …ceva in ochii lui parca tipa…"atentie...pericol!!!" Fascinant de atragator…ca si pacatul de altfel…

La drept vorbind, toti s-au asteptat sa cistige Adam trofeul. Talentul, prezentarea…tot ce a facut erau net superioare celorlalti...si totusi de data asta America si-a ales un "idol" in a carui ochi sa te poti uita fara teama…un copil a carui valori par mult superioare, si de care probabil ameicanii care sint parinti nu se tem atit de mult la gindul ca copii lor vor incerca sa-l imite. Mi s-a parut tare, tare ciudat…ca de data asta parca au luptat fortele raului si fortele binelui iar fortele raului au fost invinse chiar daca au demonstrat talent si superioritate.

Or fi vrind oare americanii sa isi ceara valorile inapoi? S-or fi saturat oare de roscove? S-o fi trezit constiinta in oameni? Sau frica a ajuns si ea un factor important? N-ar fi de loc imposibil. Viteza cu care am pierdut teren in ultima vreme pe teren politic, social, moral, ar fi trebuit sa trezeasca natiunea asta din starea de nesimtire…in care ne-am balacit in ultima vreme. Or fi vrind Americanii sa aseze in fata copiilor lor exemple mai bune, eroi mai alesi, valori reale ?

Cu siguranta votul de aseara m-a pus pe ginduri…Si inca ma mai gindesc la cuvintul "idol"…Mi-e groaza sa ma gindesc …sa accept ca s-ar putea sa am si eu ceva idoli ascunsi pe undeva…Si chiar daca te asezi pe ei ca sa nu-i gaseasca nimeni…prezenta lor tot aduce moarte…Si daca Rahela n-a scapat nepedepsita…cine sintem noi?

4 comments:

viorica said...

Draga Rodica ,stau si ma gindesc cum copiii astea care au invatat sa cinte in biserica ajung sa cite pentru Diavolul ? Chiar si cel care a cistigat a cantat impreuna cu tatal in orchestra bisercii .Nu poti servi la doi stapini!

Ada Angharad said...

Neinspirat titlul concursului... In afara de asta trebuie sa recunosatem ca Adam are o voce deosebita. Si ce daca e homosexual? Cred ca asta a contat mult in votul Americii. Kriss e exact the all-American boy next door, inofensiv si plicticos, talentat fara tagada, dar fara sare si piper.

Rodica Botan said...

Viorica...asa gindeam si eu...

Rodica Botan said...

dreamwin55...titlul nu avea nimic de a face cu idolii de la televizor...ci cu cei personali. Si reflecta dragostea si atasamentul nostru pentru lucrurile care ne trag in jos, ne duc in ispita, ne fac sa pacatuim, si ca atare ne-au fost interzise.

Cit priveste pe Adam...constatarea ta este adevarata...si baiatul este super talentat si fascinant...ca si unele pacate de altfel...si fiecare din noi are slabiciunile lui pe care le poate agata in cuiul respectiv.

N-am comentata faptul ca este talentat...am comentat ceea ce privesti in ochii lui...adincimea ...abisul in care te coboara acea privire...

Si daca este sa alegi o persoana ca 'erou" pentru copii ...e preferabil pentru mine cel putin sa aleg pe tinarul plictisitor decit o persoana care se indreapat vertiginos, cu talent si viteza catre iad.

Preferintele fiecaruia insa...toti avem dreptul dat de Dumnezeu sa alegem. "Alege astazi cui vrei sa-i slujesti?"...ni se spune...si e dreptul fiecaruia sa traiasca cum ii place. Pentru toate insa se va da la sfirsit socoteala. Sint foarte interesata in viata de rezultate...si ala de la sfirsit mi se pare cel mai important.
:) Multumesc insa de vizita si pentru sinceritate. Te mai astept.