07 May 2009

DISCERNAMINT SI...EDUCATIE

O vreme am sa fac un pic de "reclama" de bun gust... sper, Concursului si discutiei de pe blogul lui Cristina. Subiectul mi-e tare aproape de inima si dupa ce am crescut doua fete si dupa ce am ajuns sa am nepoti intre 13 si 16 ani…cred ca am invatat suficient ca sa-mi dau cu parerea din cind in cind despre educatia copiilor. Doamne fereste sa credeti ca stiu toate raspunsurile…ca nu le am. Dar simt ca am inteles unele lucruri si mi-ar parea rau sa se piarda. Si experienta mea si experienta voastra pusa la un loc pot folosi cuiva; si asta-i unul dintre scopurile acestei discutii.

Acum…am gasit ca "Proverbele" si "Eclesiastul" sint doua carti din Biblie care se ocupa in marea majoritate de educatia noastra a tuturora. Cred ca orice parinte chiar daca nu este si nu vrea sa fie credincios , poate totusi beneficia de invataturile gasite acolo.

Educatia este un proces care continua pe parcursul vietii. Cine crede ca a invatat destul si nu mai trebuie sa faca nimic... e ca si omul care si-a ascutit toporul ca apoi sa-l lase in cui sa rugineasca. A spus-o cineva…stiu precis dar nu-mi aduc aminte cine. Si educatia incepe la leagan si sfirseste la sicriu. In ultima instanta trebuie chiar sa invatam sa murim cu demnitate.

Copii invata mai mult din ceea ce vad decit din ceea ce le spunem noi sau din ce citesc sau mai nou…vizioneaza. De cele mai multe ori cind copii nostrii nu au inteles un concept anume este pentruca noi n-am fost modelele potrivite pentru ei. Probabil le-am spus un lucru si am trait altceva. De pilda ii invatam sa fie cinstiti…dar practicam altceva. Le spunem sa nu minta dar daca intreaba taticu…"sa-i spui"…." si le spunem ce sa spuna... si ce le spunem este cu totul diferit decit adevarul.

Arta de a trai...pare a fi simpla …americanii o numesc "common sense" iar noi ii spunem discernamint. Lucruri mici...lucruri simple...lucruri care fac sens!!!Si cu toata simplitatea acestor lucruri mmarunte, va asigur ca veti gasi o multime de oameni in ziua de azi care nu mai au discernamint.

Cu televizorul in priza toata ziua de exemplu sau cu jocurile electronice, uitati-va la copii ca nu mai au nici un strop de rabdare, sau simt al realitatii. Asteapta ca toate sa se intimple instantaneu ca si in computer sau la TV. Nu mai exista un puternic simt de realitate si majoritatea oamenilor au niste asteptari fantastice de la viata si daca nu ajung acolo , la nivelul ala la care s-au vazut ei cindva…sau au vazut in televizor...sint dezamagiti pentru restul vietii.

Nu este asta o chestie de educatie? Ce este educatia de fapt si la ce ajuta? Cita educatie ne trebuie? Cunostiintele singure pot hranii curiozitatea. Informatiile pot sau nu pot fi toate de folos, dar avem nevoie de discernamint ca sa impartim de pilda timpul zilei in spatii potrivite pentru tot ce avem sa parcurgem in ziua respectiva. Ca o reteta buna unde sarea desi e buna, nu putem sa o abuzam…uleiul desi necesar …are o anume cantitate rezervata retetei respective altfel n-o sa manince nimeni substanta uleioasa ce o gatim…

Educatia trebuie sa aiba o reteta pe care s-o cautam cu grija si sa o urmam apoi cit mai de aproape…

Oh…si cite ginduri inca imi vin…dar deocamdata ma opresc. Doresc insa sa tinem conversatia deschisa pe blogul lui Cristina. Ne va fi folositoare tuturor!!!

http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2009/05/03/ce-este-educatia-concurs/

No comments: