13 May 2009

UN NOU COMPOZITOR!!!


N-am mai fost la un concert de muzica clasica…din vremi stravechi. Pe vremea cind Debora si Danny erau membrii ai Modesto Symphony Youth Orchestra si ma duceam sa-i mai aud pe ei…dar cam la atit s-au rezumat iesirile cu acest scop. Ieri insa am fost invitata de cumnatul meu, Bibi Bote la un concert. El si-a luat Masterul in Music Composition.

M-am dus total nepregatita pentru ce a urmat. In prima parte a programului un violonist cu nume italian William Barbini, ne-a incintat cu o bucata de Max Bruch, Scottish Fantasy for Violin and Orchestra, Op.46. Si acuma cind scriu …sint foarte fericita ca am in fata programul de ieri ca altfel nu mi-as fi amintit nici compozitorul nici violonistul. Dar a cintat frumos si mi-a stirnit amintiri vechi, dintr-o lume aproape pierduta. Eram eleva la scoala de muzica din Petrosani si ne ducea cu scoala aproape lunar la cite un concert. N-am prea pretuit atunci aceste iesiri.

Asa ca ieri in timp ce ascultam Orchestra Simfonica a Universitatii din Sacramento eram numai ochi si urechi…(ochii m-au cam deranjat …ca eram in primul rind si vedeam pantalonii dirijorului …la patru dungi, si ma tot gindeam ca are talent la muzica dar cu calcatul…sta cam prost!!!). Ar fi trebuit sa inchid ochii si sa ascult …Dar nu asta a fost surpriza cea mai mare. In mijlocul paginii programului, printre toti compozitorii , a caror lucrari urmau sa se cinte aseara…era si Bibi Bote, cumnatul meu…( de fapt am remarcat ca fiecare avea data nasterii si a mortii in paranteza…si i-am aratat sa-l felicit chiar inainte de concert pentruca era singurul care inca era in viata…) Dar…dupa gluma asta am inceput sa citesc explicatiile care se intindeau pe aproape 3 pagini, atit in romaneste cit si in englezeste:


Stagiile Vietii (Life`s Stages) Bibi Bote (b. 1966)
(World Premiere)
Cantec de Leagan (Lullaby)
Cantec de Petrecere (Party Song)
Plansul Mamei (The Mother’s Lament)
Rugaciune (Prayer)

Dr. Deborah Kavasch, soprano…

Si nu mica mi-a fost mirarea cind in cea mai curata romana, pe niste note inalte pe care nu multi le-ar putea reproduce am auzit-o pe sopranista cintind …
Nani puiul mami
Sa cresti mare si frumos
Sa te odihnesti
Sa fi mereu doar fericit
Nani puisor
Nani puisor…

In program am citit ca cea mai mare influenta pe care a avut-o tinarul compozitor…Bibi Bote, fusese poemul scris cu acelasi nume de Nichita Stanescu. Inca n-am facut rost de muzica , asa ca nu v-o pot prezenta , dar incintata cum sint de succesul lui Bibi, am sa pun pe blog citeva poze. Nu in fiecare zi te trezesti cu un compozitor in familie…si nu este prea des ca vreo orchestra simfonica chiar si a Universitatii hotaraste ca opera ta merita cintata…

Asa ca…pentru toate glumele pe care le-am facut cindva despre instrumentele lui…de la pian la cello si…dar mai ales…acordeon, aseara Bibi a avut ocazia sa ne puna in mina un program cu care sa ne faca mindrii ca sintem romani (si , precum stiti si dumneavoastra nu mai este un lucru obisnuit in lume…mai degraba o rusine) si ca facem parte din aceeasi familie.

Felicitari din toata inima, Bibi…si cheama-ma la urmatorul concert!!!
Claudia…sper ca aseara ai fost rasplatita pentru multele ore de game, exercitii si alte torturi muzicale la care ai fost expusa. Sint curioasa daca Seth va alege Istoria sau Muzica…dat fiind faptul ca intre programele de arheologie si practicile lui Bibi…nu va fi usor de luat o decizie…

4 comments:

A.Dama said...

Surprinzator, Rodica! Dar ne bucuram de bucuria ta! ;) Sa vezi cum a fost la un concert la care am participat. In pauza, discutam cu o cunostinta pe care am intalnit-o chiar la concert. Si, desi eram incantata de ce fusese in prima parte, nu i-a luat decat 5 minute sa imi spuna tot ce a fost bine si rau in prima parte. Am aflat ca s-a specializat in domeniu si ajunsese chiar sa dirijeze coruri si orchestre. Asa ca... mi-am zis inca o data ca mai sunt multe pe lumea asta ce ar merita aprofundate! :)

towinwoman said...

Esti o fericita daca mai ai timp printre multe alte probleme sa te duci la un asemenea concert. Sincer, desi locuiesc in Iasi unde teatrul e la el acasa, spre rusinea mea nu am fost la nici un spectacol ce sa mai zic ca la filarmonica nici atat. Poate o sa ajung si eu totusi anul asta. Asa sper. Vezi ce face munca din femeie, vede orice defect la un pantalon, camasa, orice. Ar trebui , vorba ta, sa mai inchidem ochii si sa traim momentul. Eu sunt bine, acum ma chinui cu dosarul pentru inscrierea copilului la cresa, si cam atat. O zi buna si salutari din tara.

Rodica Botan said...

A.Dama...tocmai aia e surprinzator; sa gasesti oameni care sa aiba un hobby pe care sa-l dezvolte in ciuda tuturor ...ca saracu Bibi, cam asa a facut.

Rodica Botan said...

towinwoman...in anumite situatii trebuie apreciata...
si multumesc de vizita. M-am gindit mereu la tine. Imi pare bine ca esti...bine. Blessings