25 May 2009

ESTE OK SA FI MINIOS? ( 1 )

OVERCOMING HURTS @ ANGER
Dwight L.Carlson, MD.
(traducere R.Botan)

“De cite ori pina acuma v-ati miniat?” Raspunsul meu la intrebare asta ar fi…”de cite ori pe zi?” Ne este cunoscut si preacunoscut acest sentiment tuturora.

Am gasit o carte scrisa de Dwight L Carlson, MD. care se ocupa un pic de acest subiect si dupa ce discuta aspectul din tot felul de puncte de vedere, are un capitol intitulat “Principiile Biblice despre minie”.

Si am sa traduc din acest capitol pentru voi.
“Ni s-a spus multora in biserica ca minia este un pacat, si ni s-au dat multe versete din Biblie care sa sustina acest lucru. Daca citesti aceste versete , pare ca este asa si ca a te minia este gresit. Dar, in alte locuri ai sa gasesti versete care sa-ti spuna ca a te minia este un lucru obisnuit. Cum o sa impacam aceasta aparenta neintelegere?

Intre versetele care par sa spuna ca a te minia este gresit, este si versetul de la Efeseni 4:31, care spune “Orice amaraciune, orice iutime, orice minie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru.” Psalm 37:8…”Lasa minia, paraseste iutimea:nu te supara, caci supararea duce numai la rau.” Si Matei 5:22…”Dar eu va spun ca ori si cine se minie pe fratele sau, va cadea supt pedeapsa judecatii…”

Multe versete par sa condamne minia. Poate cel mai de efect verset este Psalm 4:4…”Cutremurati-va si nu pacatuiti”. In traducerea engleza NKJV spune “Miniati-va si nu pacatuiti.”…si Efeseni 4:26, “Miniati-va si nu pacatuiti. Sa n-apuna soarele peste minia voastra.”

Un studiu amanuntit al Bibliei ne arata insa ca multi dintre oamenii importanti din Biblie s-au miniat adesea . Moise a fost un patriarh care fara indoiala a fost binecuvintat de Dumnezeu. Dar, in anumite imprejurari el a devenit extrem de minios. De exemplu cind s-a reintors de pe muntele Sinai dupa ce a primit cele zece porunci si legea, a descoperit ca in absenta lui israelitii au inceput sa se inchine la idoli. S-a miniat foarte tare si a spart tablele de piatra pe care Dumnezeu scrisese cu degetul Lui Legea. Exodul 32:19…”Si pe cind se apropia de tabara, a vazut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de minie…”

Apoi il avem pe David un om dupa inima Lui Dumnezeu (Faptele 13:22)…Si totusi el s-a miniat pe insusi Dumnezeu pentruca a ingaduit ca un om sa moara in timp ce incerca sa protejeze chivotul . (In traducerea noastra spune insa ca Dumnezeu s-a aprins de minie impotriva lui Uza ; si ca David s-a intristat) 2 Samuel 6:6-8.

Am putea sa citam si alte exemple in care Dumnezeu sau alti oameni s-au miniat. Si cu toate astea n-am putea sa ajungem inca la nici o concluzie pentruca am putea inca argumenta daca expresia lor de minie a fost sau nu un pacat. Ai putea sa spui de exemplu ca Moise ar fi avut toata dreptatea sa certe pe israeliti, dar n-ar fi trebuit sa mearga pina acolo incit sa sparga tablele legii. Altii ar putea spune ca David nu ar fi trebuit sa se minie pe Dumnezeu.

Sint insa 2 personaje in Biblie care s-au miniat fara sa pacatuiasca. Stiti cine in Biblie se minie cel mai adesea? Nu sint Fariseei, nu sint Filistenii ci este Insusi Dumnezeu - Dumnezeu care este fara pacat. Cuvintul evreiesc care vorbeste despre minie apare de aproximativ 455 de ori in Vechiul Testament si din acestea, 375 se refera la minia Lui Dumnezeu.

Domnul Isus a devenit si El minios chiar de citeva ori, in ciuda imaginii pe care o avem despre El ca fiind un suflet blind, linistit si plin de pace. Cind Domnul Isus era gata sa vindece un om cu o mina paralizata, s-a suparat ca inimile celor din jur erau asa de intarite. Biblia spune ca El S-a uitat in jur la ei cu minie…Marcu 3:5 “Atunci, rotindu-si privirile cu minie peste ei, si mihnit de impietrirea inimii lor…a zis omului…”. In Marcu 11:15-17 il gasim pe Domnul Isus dind afara pe parazitii care schimbau banii in templu si o face cu un bici, strigind la ei. “ Oare nu este scris: ”Casa Tatalui Meu se va chema o casa de rugaciune pentru toate neamurile?” Dar voi ati facut din ea o pestera de tilhari.” In Matei 23 se minie impotriva ipocriziei fariseilor si ii chema “morminte varuite” (vesetul27)

Asa ca in timp ce unele versete ne spun sa nu devenim miniosi, pe cind altele ne spunca daca vrem sa-l urmam pe Christos si exemplul Lui Dumnezeu…sint momente cind ar trebui sa devenim miniosi. Cum putem impaca aceste aparente contradictii? Cum putem sa impacam un verset care ne spune ca Dumnezeu insusi este minios cu altul care Dumnezeu ne condamna daca sintem miniosi?

7 comments:

disa said...

Maniati-va dar nu pacatuiti!-citez din memorie.

Anonymous said...

Mânia este justificată, este sfântă, atunci când este îndreptată spre copii lui Dumnezeu care calcă în picioare în mod intenționat Cuvântul lui Dumnezeu și voia Lui fără nici o jenă.

Moise s-a mâniat nu pentru că israeliții au murmurat și comentat împotriva conducerii lui, ci atunci când au dansat în jurul unui vițel de aur pe care l-au numit "dumnezeul" lor. În momentul acela, Dumnezeu, nu Moise, era ofensat. Și asta l-a mâniat și pe Moise.

Cred că astăzi ducem lipsă de o astfel de mânie. Am devenit prea apatici și indolenți cu păcatul din viața noastră dar și din viața fraților noștri. Nu ne mai mâniem și nici nu mai tresărim atunci când alții murdăresc onoarea lui Dumnezeu.

E timpul să fim mânioși pe păcatul din viața noastră!!!

Anonymous said...

Mânia este justificată, este sfântă, atunci când este îndreptată spre copiii lui Dumnezeu care calcă în picioare în mod intenționat Cuvântul lui Dumnezeu și voia Lui fără nici o jenă.

Moise s-a mâniat nu pentru că israeliții au murmurat și comentat împotriva conducerii lui, ci atunci când au dansat în jurul unui vițel de aur pe care l-au numit "dumnezeul" lor. În momentul acela, Dumnezeu, nu Moise, era ofensat. Și asta l-a mâniat și pe Moise.

Cred că astăzi ducem lipsă de o astfel de mânie. Am devenit prea apatici și indolenți cu păcatul din viața noastră dar și din viața fraților noștri. Nu ne mai mâniem și nici nu mai tresărim atunci când alții murdăresc onoarea lui Dumnezeu.

E timpul să fim mânioși pe păcatul din viața noastră!!!

cherie said...

Nu trebuie sa te manii. Cand te manii fara motiv este rau ! Si de multe ori ne maniem fara motiv. Cand te manii cu motiv, este la fel de rau caci nu ar trebui sa existe motive de manie. Cauta sa indepartezi aceste motive pe cat se poate....
Cam asa vad eu "chestiunea !"

Rodica Botan said...

Ala e secretul disa. Numai sa putem ...

Rodica Botan said...

ambasadorule...ti-am facut o ambasada permanenta si pe blogul meu. Ceea ce spui tu este in conformitate cu Biblia ce o citesc...

Rodica Botan said...

cherie..."chestiunea " se complica citeodata...tu ai dreptate. Se pare ca minia in sine nu-i un lucru rau daca: motivele pentru care te minii sint drepte...bune...si daca felul in care te manifesti este potrivit...

Inca n-am vazut pe nimeni pe lumea asta care sa nu se minie...