27 May 2009

MINIATI-VA...DAR NU PACATUITI!!! (- 4 -)

OVERCOMING HURTS & ANGER
Dwight L. Carlson, MD.
(traducere R.Botan

Sase. Cind esti minios esti mult mai vulnerabil si accesibil sa pacatuiesti. Observati ca imediat dupa ce ni se spune ”Miniati-va si nu pacatuiti; nu lasati ca soarele sa apuna peste minia voastra”…Pavel continua”Si nu-i dati diavolului oportunitatea…” (Efeseni 4:26, 27). Un exemplu al acestei ilustratii este Numeri 20:7-11. Moise s-a miniat pe Israeliti, si Dumnezeu i-a dat instructiuni cum sa se ocupe de aceasta problema. Moise nu il asculta pe Dumnezeu – probabil fiind asa de minios nu a dat mare atentie la ceea ce i-a spus Dumnezeu. Tot asa, minia noastra poate sa inece ceeace ne spune Dumnezeu sa facem si astfel noi “ii dam diavolului oportunitatea”. Proverbe 29:22 ne avertizeaza”Un om minios stirneste certuri, si un infuriat, face multe pacate.” Proverbe 14:29 ne spune de asemenea “Cine este incet la minie are multa pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii.”

Sapte…Minia nu este buna cind se naste din pacat. Fara nici o indoiala, exista situatii cind minia este gresita pentruca se bazeaza pe lucruri nepotrivite. In 2 Cronici 16:7-10, Asa si-a pus nadejdea in regele Siriei in loc sa-si puna nadejdea in Dumnezeul Lui Israel. Un profet atunci i-a spus ca tara lui va avea razboi din cauza ca el a pacatuit. Asa s-a miniat, a aruncat pe profet in inchisoare si s-a purtat rau cu israelitii. El a devenit minios pentruca nu i-a placut ceea ce i s-a spus chiar daca ceea ce i s-a spus era adevarul…si atunci si-a varsat minia pe cei din jur. In 1 Regi 20 si 21, Regele Ahab s-a miniat si a devenit respingator pentruca nu-i mergeau lucrurile cum vroia el. Se vede clar ca minia la amindoi acesti regi era departe de a fi o minie justificata. Daca avem asteptari care sint nepotrivite si pacatoase si ne miniem ca nu ni se face pe voie cu siguranta pacatuim in minia noastra.

Ori…daca esti un minios cronic…mai mult ca sigur ca pacatuiesti. O alta versiune la Efeseni 4:26 are ca tel pericolul de a creste si hranii minia noastra si sa o lasam sa se transforme in amaraciune si resentiment. Daca esti minios nu lasa minia sa te duca la pacat; nu lasa ca la asfintit de soare sa fi inca minios; nu lasa ca minia sa devina un spatiu prin care sa se introduca satana in viata ta.
Scripturile vorbesc ca o minie care persista ne aduce amaraciune. Evrei 12:15 spune…”Luati seama bine ca nimeni sa nu se abata dela harul lui Dumnezeu, pentruca nu cumva sa dea lastari vreo radacina de amaraciune, sa va aduca turburare, si multi sa fie intinati de ea.”

Citeodata repetam mecanic partea din Rugaciunea Domneasca unde spune ”Iarta-ne noua , precum si noi iertam gresitilor nostrii” dar foarte putini dintre noi se opresc sa considere consecventele la ceea ce spunem. Biblia cu explicatii, imediat dupa versetul asta din Rugaciunea Tatal Nostru spune “Dar daca nu ierti greselile altora (daca nu renunti la resentiment fata de ei) nici Tatal Tau din ceruri nu-ti va ierta greselile. Matei 6:15. Asa ca daca nu renuntam la resentimente, starea noastra este o stare destructiva si va bloca iertarea Tatalui pentru noi.

Noua…minia vindictiva este gresita. Biblia ne vorbeste ca razbunarea, minia malitioasa este gresita. Aproape de fiecare data cind gasim cuvintele “nu te minia” in Biblie este in contextul razbunarii. De exemplu Psalmul 37:8 “Lasa minia, paraseste iutimea” Romani 12:18-21 “Preaiubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune minia Lui Dumnezeu; caci este scris:”Razbunarea este a Mea:Eu voi rasplati, zice Domnul. Dimpotriva; daca ii este foame vrajmasului tau, da-i sa manince; daca-i este sete, da-i sa bea; caci daca vei face astfel, vei gramadi carbuni aprinsi pe capul lui.” Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine.”

Zece…Minia poate sa fie dreapta si lipsa ei poate sa ii fie neplacuta Domnului. Ultimul principiu - si probabil cel mai de neinteles - este ca in unele instante minia poate fi actul potrivit si daca nu te minii in acest caz, il superi cu asta pe Dumnezeu. Adica pacatuim, daca nu ne miniem. 1 Samuel 11:6 este un verset remarcabil din punctul asta de vedere. “Cum a auzit Saul aceste lucruri, Duhul Lui Dumnezeu a venit peste el, si s-a miniat foarte tare.” Pasajul descrie mai departe cum Saul s-a miniat si actiunile lui de atunci au fost drepte, potrivite. In Neemia 5:6-9, un profet, vorbind ca mesajer al Lui Dumnezeu, devine minios pe oamenii din Israel si ii ameninta pentru pacatele lor. Dumnezeu ii ordona chiar lui Moise sa nimiceasca pe Medianiti in Numeri 25:16,17.

Nu degeaba un comentator scrie…”Cuvintele…”miniati-va” din Efeseni 4:26 sint un prezent imperativ in textul Grec, ordonind o continua actiune.” Acest verset poate fi considerat ca o porunca de a fi minios in anumite conditii.

Ti-a trecut prin cap ca Domnul Isus ar fi pacatuit daca n-ar fi fost minios cu schimbatorii de bani in templu? Sint si alte exemple in Scriptura a unor oameni care probabil pacatuiau ca nu s-au miniat suficient ca sa treaca la o actiune corectiva. De exemplu, Eli, Marele preot a fost avertizat de Dumnezeu pentruca el n-a certat pe fii sai care desecrau sacrificiile aduse la Templu. Dar Eli a fost pasiv. Chiar si atunci cind Dumnezeu i-a spus lui Eli ca o sa-i omoare intreaga casa si pe el chiar, tot ce a avut de spus a fost “Lasati ca El sa faca ceea ce este drept”. (1 Samuel 2:22-4:18). Asta este un contrast absolut cu ceea ce faceau alti proroci cind auzeau judecata Domnului - ei se suparau suficient sa ameninte cu putere oamenii sa se intoarca de la caile lor rele si adesea cu rezultate pozitive, asa incit Dumnezeu nu i-a mai pedepsit.

Cind Israelitii au cerut lui Aaron sa le faca un vitel de aur ca sa i se inchine el a ramas pasiv si i-a ascultat. Exodul 32:25 spune” Moise a vazut ca poporul era fara friu, caci Aaron ii facuse sa fie fara friu…” Lui Aaron i s-ar fi potrivit mai bine ceva din minia lui Moise care a avut-o cind a sfarimat tablele legii. Conducatorii Bisericii din Corint cu siguranta n-ar fi fost admonestati de Pavel daca ar fi adunat destula minie sa treaca la actiuni potrivite impotriva acelui membru prins in pacat .(1Corinteni 5)

O alta explicatie pentru “Miniati-va dar nu pacatuiti” ar putea fi…minie-te suficient ca sa nu pacatuiesti. Multi oameni nu se minie… cind ar fi potrivit sa o faca; si de aceea nu mobilizeaza suficienta energie necesara sa se ocupe cu unele probleme din viata de importanta cruciala. Dar cum sa te minii in mod corespunzator? Ei asta-i o alta invatatura pentru …altadata.

No comments: