06 May 2009

MUSTRAREA-PARTE DIN EDUCATIE

PROV: 3:12-12
"Fiule, nu dispretui mustrarea Domnului, si nu te mihni de pedepsele Lui. Caci Domnul mustra pe cine iubeste, ca un parinte pe copilul pe care-l iubeste!"

Mai intii trebuie sa convenim ca si cei mai cuminti copii fac greseli. De pilda sa iau doar una "originala"- minciuna. Cine i-o fi invatat pe copii sa minta? Si totusi se pricep atit de bine!!!

O metoda folosita in educatie este…mustrarea. Nu ne place de nici un fel; nici celor mari si nici celor mici. Dar e absolut necesara. Parintii care nu-si mustra copii o fac din mai multe motive: ori ca nu sint interesati de educatia copiilor lor…ori sint absenti din viata copiilor lor; ori sint absenti in mare parte si cind sint cu copii se simt vinovati sa-i mai si pedepseasca…ori …ori… Exista o multime de situatii. Dar un parinte care isi iubeste copilul il va mustra in mod sigur, il va indruma, ii va explica…pentruca intr-o zi sa fie capabil sa functioneze liber si fara ajutorul parintilor intr-o anume societate.

Este parte din echipamentul pe care-l dam copiilor pentru ziua cind nu vom mai fi linga ei sa-i aparam si sa-i indrumam. Daca nu o facem cind sint mici…si unii parinti nu se obosesc…"lasa ca o sa invete el cind e mare"…e drept ca copilul va invata…dar de la altcineva si va invata altceva. Trebuie sa recunoastem ca…sint "cite bordeie atitea obicee".

De la "spala-te si dupa urechi"…la "vezi ca mai sint parti de spalat" pe care nu le amintim aici…la ce maninci la micul dejun si cum spui buna ziua cind intrii intr-o incapere sau…care pantof merge in care picior…sint parte din educatia pe care parintii trebuie sa o dea copiilor lor. Unii veti zice…"ce cauta lucrurile astea marunte aici?" Veti fi surprinsi citi oameni nu considera sa invete copii o rutina obisnuita de igiena, de pilda. Si apoi te miri ca esti intr-o anume societate si nu stii unde sa-ti bagi nasul de miros. Nu e si asta tot educatie? Cum maninci…cum vorbesti cu gura plina…cum stai la masa…? Nu sint astea parte din disciplina? Faptul ca am invatat de pilda pe copii mei sa spuna buna ziua, le-a fost de mare folos chiar si in societatea americana. Nu degeaba Europa crede ca America este aroganta. Nu-i adevarat de loc…dar daca generatia de parinti a fost ocupata cu altceva si i-a lasat in fata televizorului sa le faca educatia? Uite…astazi o natiune intreaga e cotata drept aroganta si asta nu este adevarul…doar ca au fost crescuti fiecare in lumea lui…cu businessul lui…si nu te deranjezi cu restul lumii numai cind ai o treaba cu ei…altfel…te descurci singur.

Imaginati-va situatia asta. Copii pe colidoarele scolii si profesorii trec pe linga ei si nimeni nu-i saluta. Doar faptul ca copilul meu a salutat politicos de fiecare data, l-a facut deosebit pentru profesor. De doua ori gestul asta si il va recunoaste in clasa. De asemenea la locul de munca. Americanii in majoritate nu au educatia asta. Credeti ca este un cistig? Nicidecum. Un om politicos se face acceptat mai usor, ascultat mai usor…Felul cum deschizi o usa si felul in care o inchizi in urma ta, poate spune mult cuiva care stie sa judece caracterele.

De ce sa nu dam copiilor nostrii echipamentul necesar cu care sa poata functiona si chiar avea succes miine cind va trebui sa-si cistige singuri piinea. Unele amanunte sint atit de importante…Inainte de a avea posibilitatea sa deschizi gura vei vorbi prin gesturi. Daca gesturile nu sint potrivite…e posibil sa nu ti se mai ofere sansa sa deschizi gura…si nimeni n-o sa stie cit esti de destept.

Cherie…una din prietenele mele virtuale, se ingrijora ca discutia de pe blogul Cristinei si concursul vor fi doar din perspectiva crestina. Acuma am sa va spun de ce nu putem renunta la perspectiva asta. Pentruca toate sistemele juridice din tarile civilizate s-au hranit din sistemul juridic intocmit de romani. Iar ei s-au bazat se pare pe cele 10 porunci- sistemul iudaic. Sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu vrei nevasta altuia, sa-ti respecti parintii…spuneti si voi daca nu cadem cu totii de acord ca aceste porunci…fac sens. Apoi daca este vorba sa iubesti pe aproapele tau…nu ar face asta o societate ideala? Ca daca iubesti pe cineva nu-I poti face rau ci numai bine; si el la fel.

Este insa o porunca cu care mai putini sinteti de acord. Sa iubesti pe Domnul Tau din tot sufletul tau…cu inima si cu cugetul…Acuma dragii mei, daca cel ce a inventat asa un set de reguli nu este bun de iubit…nu stiu exact ce se mai poate iubi. Chiar daca nu trec mai departe si ramin la 10 porunci din traditia iudaica…si atunci nu poti decit sa ai respect pentru cineva care a pus o rinduiala in societatea barbarica care exista…si pe alocuri inca mai exista. Dar acest Domn…a facut chiar mai mult. Realizind ca n-o sa putem sa fim corecti, a trimis pe Fiul Sau sa plateasca pentru greselile noastre. Ni se da de gratis ceva…chiar daca nu aveti nevoie de iertarea Lui, cu ce va jigneste? Cei care vor o iau, cei care nu vor trec pe linga ea. Dumnezeu nu obliga pe nimeni, si fiecare are dreptul sa cunoasca consecintele si sa aleaga directia in care vrea sa mearga.

De aceea va invit din nou sa participati la discutia si la concursul de pe blogul Cristinei. Si va multumesc anticipat pentru participare.

http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2009/05/03/ce-este-educatia-concurs/

No comments: