27 May 2009

PRINCIPII BIBLICE DESPRE MINIE (-3-)

OVERCOMING HURTS & ANGER
Dwight L.Carlson
(tradus R.Botan)

Biblia ofera multe recomandari in a te comporta bine atunci cind esti minios. Dupa ce am citit Cuvintul Lui Dumnezeu cu grija , mi-au devenit foarte evidente zece principii de baza:

In primul rind, minia este un atribut comunicabil a Lui Dumnezeu: un atribut comunicabil a Lui Dumnezeu este o calitate originata in Dumnezeu si care este transmisa oamenilor. De aceea simtamintele, incluzind minia, sint daruri de la Dumnezeu. Genesa 1:26-27 spune ca Dumnezeu in intelepciunea Lui ne-a creat pe noi in inaginea Sa si este credinta mea ca unul dintre lucrurile pe care le-a creat in noi este abilitatea de a ne minia. Simtamintele au fost create sa ne ajute si sa il servim pe Dumnezeu cu ele. Sa renegi simtamintele inseamna sa renegi o parte din persona pe care a creat-o Dumnezeu in noi.

In al doilea rind, minia este in sine insasi un simtamint neutru: asa cum am mai spus minia la origine nu este nici buna nici gresita. Iacov ne aminteste in 5:17 ca oameni cu teama de Dumnezeu ca si Elisei au fost fiinte umane cu simtaminte ca si noi, si noi sintem gata sa uitam citeodata. Minia poate fi asemanata cu: putere, sex sau foc… acestea trei nu sint la origine nici bune si nici rele in ele insele, dar mai degraba sint bune sau rele in felul in care sint folosite. Credinciosii astazi incearca sa expuna minia ca ceva gresit, asa cum in generatiile mai vechi s-a incercat sa se expuna sexul in intregime ca fiind ceva gresit si acest lucru a avut urmari dezastruoase.

In al treilea rind…asculta de simtamintele tale, dar nu lasa ca niciodata ele sa te controleze: Iacov 1:19 spune “Orice om sa fie grabnic la ascultare , incet la vorbire, zabavnic la minie.”Ni se spune in Proverbe 16:32”Cel incet la minie , pretuieste mai mult decit un viteaz, si cine este stapin pe sine pretuieste mai mult decit cine cucereste cetati.” Proverbe 19:11 mai adauga “Intelepciunea il face pe om rabdator”. Asa ca trebuie sa fim sensibili la simtamintele noastre , dar sa nu ne lasam controlati de ele. N-ar trebui ca niciodata sa trecem la actiune bazati doar pe simtamintele ce le avem.

In al patrulea rind…nu te grabi sa-ti exprimi minia: Eclesiastul 7:9 spune…”Nu te grabii sa te minii in sufletul tau, caci minia locuieste in sinul nebunilor.”. Iacov 1:19 ne spune sa fim inceti in a ne ofensa sau a ne minia. Proverbe 25:8 spune…”Nu te grabi sa te iei la cearta, ca nu cumva la urma sa nu sti ce sa faci…”(De asemenea citeste: Neemia 9:17; Psalm 103:8; 145:8; Proverbe 15:18; Titus 1:7)

Cinci…nu procrastina sa te ocupi de sentimentul tau de minie: asa cum nu trebuie sa ne grabim sa ne exprimam minia, tot asa nu trebuie sa mergem la cealalta extrema si sa aminam sa ne ocupam de problema respectiva. Asta este un lucru foarte important. Daca o alta persoana te raneste sau te face sa te minii si tu stii ca trebuie sa discuti cu persoana respectiva acel lucru, ar trebui sa iei actiune in citeva minute sau chiar secunde, sau cel mult citeva ore. Multi oameni asteapta zile, saptamini, luni si chiar ani. Este o enorma greutate emotionala carata de milioane de oameni pe simplul motiv ca au aminat sa se ocupe cu durerile lor si aceasta minie se aduna in mintea lor.

Efeseni 4:26 se aplica aici: “miniati-va dar nu pacatuiti; nu lasati soarele sa apuna peste minia voastra.” Acest lucru poate fi interpretat in trei feluri diferite:

In primul rind interpretarea obisnuita care se refera la timp - si asta ne spune sa ne rezolvam problemele inainte de a merge la culcare.

In al doilea rind cuvintul grec helios, care este tradus ca “soare” poate de asemenea sa insemne beneficiile naturale ale soarelui si a caldurii. Astfel ca o alternativa ar fi …nu astepta atit de mult sa te ocupi de minia ta ca intensitatea simtamintelor tale scade si se asaza in tine inainte de a trece la actiunea potrivita.. Cred ca este bine sa te ocupi de problema pina cind esti inca minios cu unele conditii de care am sa vorbesc mai tirziu.

In sfirsit unele versete din Biblie vorbesc despre “ziua” ca despre un timp al oportunitatilor (Ioan 9:4 si Galateni 6:10) Astfel o a treia interpretare ar fi sa te ocupi de problema pina cind oportunitatile sint prezente. Posibil ca daca Domnul Isus ar mai fi asteptat o zi sau doua sa se ocupe de cei ce schimbau banii in Templu, ei probabil erau dusi si deci oportunitatea pierduta.

Facind deci o recapitulare, o buna interpretare la Efeseni 4:26 ar fi…este necesar si potrivit sa fi minios dar sa fi foarte atent sa nu pacatuiesti in acest proces. Imprastie minia in mod constructiv inainte ca energia emotiilor sa fie pierduta, inainte de a lasa prea mult timp sa treaca si cea mai buna oportunitate este pierduta…
Va continua…

No comments: