16 May 2009

CIND SI PENTRU CE SINT COPII ...RESPONSABILI?

Eu fac parte dontr-o generatie de critica. In cei 24 de ani jumate cit am trait in Romania, sub paza si invatatura sanatoasa a comunismului am auzit despre critica si autocritica in fiecare zi. Dupa parerea lor…critica era “mistria” cu care se construia o societate “inaintata”…sa ajunga pe “culmile”…va amintiti? De la fasa la barba alba eram cu totii indoctrinati. Daca erai femeie de sevici, soim al patriei sau Doctor Docent Conferentiar “Injiner”Culita a lui Balalau…asta auzeai toata ziua. Critica n-a produs niciodata nimic decit minie…, razbunare…atitudine negativa…nervi si amintiri urite.

Daca stai toata ziua cu gura pe copil si nu mai stii sa spui decit fraze care incep cu “sa nu”…n-ai facut nimic decit sa-i terorizezi si de la o vreme nici nu mai asculta. Mi-am amintit ca intr-un film am vazut o mamica care i-a spus fiului ei destul de mititel, dar suficient de mare sa priceapa ce zice ea, sa nu umble la sticla cu lapte, ca-i toarna ea in pahar. Cred ca banuiti ca prichindelul a facut exact invers. Welll…laptele pe jos deja…mamica s-a pus linga el si au inceput si s-au jucat pe linoleu cu laptele varsat…au facut figurine de lapte acolo…s-au zbenguit in laptele ala…dupa care, i-a pus in mina o cirpa si i-a aratat cum sa curete. I-a aratat ca exista consecinte, i-a aratat ca e responsabil de urmarile greselii si a neascultarii. Nu a zbierat la el…nu l-a amenintat sau criticat…ci i-a spus ca asta-i consecinta si... l-a pus la treaba.

Imi dau seama ca in privinta asta am facut citeva greseli majore crescindu-mi copii. Cind erau mici eram tot cu ochii pe ei si ii feream sa faca greseli. Iar daca le-au facut, eu saream ca arsa si eram in genunchi sa curat si uneori nu in cea mai buna dispozitie ci...catranita rau citeodata. Fetele mele au ajuns sa invete mult prea tirziu ce inseamna sa platesti un pret pentru o gresala facuta, pentruca eu m-am interpus mereu si nu le-am lasat sa gresasca sau nu le-am lasat sa plateasca ele pretul greselii. Nu uitati…cu cit cresc cu atit greselile sint mai grave si cu atit devine mai greu si mai inconvenient sa “repari” o gresala…sqau sa ii obligi sa-si asume chiar raspunderea. Si uneori si sa vrem nu mai putem nici sa-i ferim de greseli si nici sa le acoperim sau sa le “rezolvam” noi toate prostiile sau problemele ce le creaza. Si daca continuam sa intervenim in felul asta nu vor invata sa fie responsabili niciodata. Si ce lectie nemaipomenit de importanta este lectia responsabilitatii!!!

Daca ar fi sa incep sa fiu din nou mamica unui prichindel…l-as avertiza inainte de a face o gresala, dar daca gresala nu este capitala…si nu-i viata lui in joc, l-as lasa sa gresasca…si n-as face caz, n-as tipa si nu m-as demonta toata de gresala lui…ci l-as face la urma sa se puna in genunchi si sa stearga laptele…sau sa adune cioburile…sau sa fie o vreme fara obiectul pe care l-a spart din neglijenta sau nepasare sau neascultare. Copii trebuie sa invete ca exista consecinte pentru orice lucru. Lectiile astea mici vor fi invataturi mari odata. Iubiti-va copii si nu-i criticati tot timpul…purtati-va cu blindete chiar si cind gresesc dar aratati-le ca orice gresala are consecinte si facetii sa fie responsabili de toate actiunile lor.

Astept reactiile dumneavoastra…n-oi fi eu "guru" in privinta asta; si am facut destule greseli ca parinte…intrebati numai pe Deb si pe Laura, ca o sa va spuna.

Nu uitati...Concurs la Cristina:
http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2009/05/03/ce-este-educatia-concurs/

Si concurs la LeeDee:
http://leedee.wordpress.com/2009/05/01/concurs-de-mai/

4 comments:

ari said...

thanks ..a picat la fix... cred ca in fiecare zi tip la ea :(

Rodica Botan said...

ari...incearca sa nu tipi. Aduti aminte de experimentul lui Pavlov. Se obisnuieste si nu-ti va raspunde decit daca tipi de la o vreme. Incearca sa iti mentii calmul si sa fie consecinte la ce promiti. Toata lumea raspunde la consecinte...si nici aia mici nu-s altfel decit noi. Cind seful ne da un ordin nu trebuie sa tipe...numai un sef prost sau rau urla aiurea...unul care respecta si se respecta doar spune ce este de facut...

Urlatul nu da mai multa valoare cuvintelor , dinpotriva denota fraustrarea si ne fura din prestanta chiar. Am experimentat la lucru cu oamenii. Pun lucru pe masa lor si spun please sau las o notita la fel de politicoasa...Invata si pe cei mici sa raspunda la ce le ceri politicos. Opreste fetita din ce face si inceraca sa-i captezi atentia...sa-ti raspunda inapoi la fel de calm ce are de facut si apoi sa nu uiti sa controlezi sa stie ca nu-i scapare. Daca ii spui sa puna jucaria la loc sa nu uiti si sa controlezi...ca astia mici sint ca apa care cauta o alta cale totdeauna...Ia timp dar pina la urma invata . Si vezi ca din ce cresc dintr-aia lucreaza cu aminatul...
Cind e timpul de facut lectii, de dus gunoiul afara, de spalat paharul din care a baut...nu mai tirziu...ci exact atunci cind i se spune...ca de nu se invata asa si din ce-s mai mari dintr-aia e mai greu sa-i inveti treburile astea de baza si conflictele devin mai mari...

Spun din experienta; si mai nou improspatata de Laura si nepotii mei...
Succes!!!

ari said...

Multumesc de sfaturi, ai perfecta dreptate .. :)

ghici ce, ieri nu am m-ai tipat la ea dupa ce am citit articolul tau :)

stiu ca o zi nu inseamna ceva, dar e bine ca mi-am avzut greseala ..sper sa ma schimb

Rodica Botan said...

ari, ai sa vezi rezultate curind...

Uita-te la parintii care urla intr-una la copii ce rezultate putine au. Se obisnuiesc aia mici si nu le mai pasa. Se zice ca copii au instinct si ca din instinc stiu ca ai pierdut controlul cind tipi...lucru care este cit se poate de adevarat. De aia trebuie sa stie ca ce spui...si faci...si cind vorbesti sa dea atentie; si astea se invata de mici. Iti doresc succes.