16 May 2009

COPII SI PRIETENII LOR...

Revin un pic la educatie. Un lucru care mi s-a parut important in viata copiilor mei au fost …prietenii. M-am uitat in jur si am incercat sa inteleg de ce asa multi copii buni cind intra la liceu…”o iau pe ulei” si nu te mai poti intelege cu ei. Vor sa fie si ei ca “restul”…Vor sa fie “cool”, vor sa fie populari, acceptati, parte din grup… E usor sa ne amintim ca …pe-acolo am trecut si noi. Poate n-a fost chiar atit de accentuata situatia…dar a fost important sa avem in jurul nostru prieteni.

Cu toata educatia buna pe care o dam copiilor nostrii, le trebuie un timp tare scurt sa “dea deget” cum zicea buna mea cu te miri ce copii “prapaditi” si te uiti cu jale cum buna ta educatie este inlocuita de obraznicie . Nu-ti vine sa-ti crezi ochilor cind copilul tau asezat si politicos incepe sa-si poarte pantalonii pe la genunchi si sa-ti vorbeasca in “limbi straine”.

Anticipind aceasta situatie nu este usor decit daca incepi foarte de devreme sa fi diplomatic . Metoda mea a fost sa ma implic in activitatile cu copii la biserica si sa-mi ofer casa de cele mai multe ori si uneori si resursele materiale ca sa atrag un grup de copii de la biserica si sa formez astfel prieteni pentru copii mei. In acest scop mi-amintesc ca iglool meu era cel mai mare si avea de toate…pentru toti atunci cind mergeam la lac de pilda. Si la mine acasa era mereu parties si pizza si inghetata. Cu cit au crescut cu atit m-am straduit sa nu fiu totdeauna total vizibila (mi-am mai cautat loc pe la bucatarie…aproape…dar nu chiar intre ei)…si sa nu-mi chiar sara tandara de fiecare bibelou care se facea tandari. Muzica era un pic mai tare decit as fi vrut si galagia era obositoare; dar eu stiam in fiecare weekend unde imi sint copii si cu cine.

Nu zic eu ca asta-i singura posibilitate; cu putin simt de observatie, si ceva inspiratie veti putea gasi metode sa pregaiti voi un grup de prieteni in jurul copiilor vostrii…inainte de a-si gasi ei prieteni. Si chiar si atunci cind isi gasesc ei prieteni la scoala…deschideti-va usa si fiti primitori cu acesti copii. Atitudinea voastra deschisa ii va atrage si astfel ii aveti pe copii vostrii in vizor.

Sint multe alte de spus. Va astept sa participati la discutie. Si nu uitati concursul de pe blogul Cristinei cu teme educative. Participarea la aceste discutii poate sa va aduca 50 de dolari. In economia asta…cred ca o sa gasiti ceva de facut cu ei, nu?
Linkul Cristinei este…
http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/2009/05/03/ce-este-educatia-concurs/

Un alt concurs il gasiti aici:
http://leedee.wordpress.com/2009/05/01/concurs-de-mai/

2 comments:

cherie said...

Am lipsit din oras si azi am recuperat citind din urma corespondenta pe internet si de pe blogurile la care ma uitam de obicei. Ai scris mult. Ai raspuns (am citit si am inteles experienta ta la electrocutare )si am citit tot. Ma opresc insa doar aici sa iti scriu doar ca ai dreptate si ca imi place mult de tine. Nu cred ca ne vom vedea vreodata dar in mod virtual ma simt foarte aproape de tine)
Cu multa prietenie !

Rodica Botan said...

cherie...imi placi si tu. Si nu se stie niciodata. Poate odata am sa vin in Romania numa ca sa intilnesc citeva fete care mi-au devenit dragi. Tu esti una dintre ele...
Cu toata dragostea...adevarata, nu virtuala...