13 April 2010

ESTE TIMPUL …SA-TI FACI TIMP

Psalm 31http://www.biblegateway.com/passage/?search=Luke%205:1-10&version=NASB

Cu ani in urma, impreuna cu  fiul meu cel mai mare, pe atunci abia intrat in adolescenta, ne-am oprit la un magazin Hallmark sa cumparam o felicitare de "ziua mamei" pentru Cynthia, sotia mea si mamica lui. Eu alegeam la felicitari si el, cumva plictisit, s-a tot dus cu ochii pe pereti si pe tablori si carti si alte lucruri aflate acolo, pina ce intr-un tirziu ma chema din spatele magazinului sa imi arate ceva ce evident i-a atras atentia. Era poza unei barci pe o apa linistita de lac pe un asfintit nemaipomenit de frumos. Un tata era la un capat de barca si fiul lui la celalalt. Pescuiau amindoi. Amindoi zimbeau, si era clar ca se bucurau de compania pe car si-o tineau reciproc si de ora aceea placuta de lene si relaxare…Doua cuvinte erau numai scrise la baza acestui tablou care avea atita insemnatate…”Fa-ti timp!”

M-a pus pe ginduri tabloul…cit de rar imi luam timp sa petrec cu copii mei. Ceva mai tirziu am vazut un articol in Newsweek intitulat …”Dragi tati:salvati-va fii!” de Christopher Bacorn, un psiholog care locuia in Boerne, Texas. Nici acum nu mi-au iesit cuvintele din minte.

“Am inceput sa cred ca cei mai multi baieti ajunsi la adolescenta , nu gasesc nici un folos in couselingul profesional. Ceea ce poate folosi unui baiat, si care cel mai adesea ii lipseste, este partasia barbateasca- cel putin un barbat care sa ii dea atentie, care isi petrece timp cu el, care il admira. Si un baiat are neaparat nevoie de un barbat pe care sa-l respecte. Ceea ce  nu are nevoie este, un psiholog…Cei mai multi dintre calcatorii de lege tineri - sint baieti, cei mai multi nu au un tata care este parte integrala din viata lor sau folositori in relatia cu ei. Multi nici macar nu si-au intilnit tatal."

Ce s-a intimplat cu tatii acestor copii? Unde sint? As putea sa va dau o idee unde …nu sint. Nu sint la sedintele cu parintii si nici la serbarile sau recitalurile sau auditiile copiilor lor. Si nici nu invata Scoala Duminicala la Biserica…

Atunci unde sint tatii? Sint pe terenurile de golf, pe cele de tenis, la popice, la carti, la pescuit… La munca multi din ei, de dimineata devreme pina seara tirziu. Unii sint in fata televizoarelor, sau taie iarba din fata casei, sau isi repara si spala masina. Pe scurt…sint cam peste tot, dar nu in compania copiilor lor.

Asa ca…vin cu intrebarea. Ce faci in timpul tau liber, de sarbatori, sau chiar in cele citeva ore libere de seara? Te simti obligat sa iti umplii si timpul asta cu ceva proiecte, sau sa ti-o petreci cu ceva prieteni mai vechi? Si inainte de a spune “da” la cele de mai sus, pune-ti serios intrebarea…de ce sa nu-mi petrec timp cu copii mei? TA-TI TIMP...TATICULE!!!

No comments: