28 April 2010

CE SA NU FACI CIND VREMILE SINT GRELE ( 1 )

DR. Aubrey McGann

Si ele vin…greutatile in viata, vin intr-una. Vin asa cum vin cutremurele si revarsarile de apa…pe neasteptate. Vin cu forte uriase ca si Tsunami…sau ca uraganele…asa vin crizele economice, valuri, valuri… asa vin bolile si moartea si toate neajunsurile si durerile ce le avem pe pamint…

1 Imparati 19:1-14

"Ahab a spus Izabelei tot ce facuse Ilie, si cum ucisese cu sabia pe toti proorocii. Izabela a trimis un sol la Ilie, sa-i spuna: "Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, daca miine, la ceasul acesta , nu voi face cu viata ta ce ai facut tu cu viata fiecaruia din ei."

Ilie, cind a vazut lucrul acesta, s-a sculat si a plecat, ca sa-si scape viata. A ajuns la Beer-Seba, care tine de Iuda, si si-a lasat slujitorul acolo. El s-a dus in pustie unde, dupa un drum de o zi, a sezut sub un ienuper, si dorea sa moara zicind: " Destul ! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sint mai bun decit parintii mei."

S-a culcat si a adormit sub un ienuper. Si iata, l-a atins un inger si i-a zis: "Scoala-te si maninca." El s-a uitat si la capatiiul lui era o turta coapta pe niste pietre incalzite si un ulcior cu apa. A mincat si a baut, apoi s-a culcat din nou. Ingerul Domnului a venit a doua oara, l-a atins si a zis, :"Scoala-te si maninca, fiindca drumul pe care-l ai de facut este prea lung pentru tine." El s-a sculat, a mincat si a baut, si cu puterea pe care i-a dat-o mincarea aceasta, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pina la muntele lui Dumnezeu, Horeb.

Si acolo Ilie a intrat intr-o pestera, si a ramas in ea peste noapte. Si cuvintul Domnului i-a vorbit astfel: "Ce faci tu aici, Ilie?" El a raspuns:"Am fost plin de rivna pentru Domnul, Dumnezeul ostirilor; caci copii lui Israel au parasit legamintul Tau, au sfarimat altarele Tale, si au ucis cu sabia pe preotii Tai; am ramas numai eu singur , si cauta sa-mi ia viata!"

Domnul i-a zis: "Iesi si stai pe munte inaintea Domnului! Si iata ca Domnul a trecut pe linga pestera. Si inaintea Domnului a trecut un vint tare si puternic, care despica muntii si sfarima stincile. Domnul nu era in vintul acela.Si dupa vint, a venit un cutremur de pamint. Domnul nu era in cutremurul de pamint. Si dupa cutremurul de pamint , a venit un foc: Domnul nu era in focul acela. Si dupa foc a venit un susur blind si suptire. Cind l-a auzit Ilie si-a acoperit fata cu mantaua, a iesit si a statut la gura pesterii. Si un glas i-a vorbit zicind :"Ce faci tu aici, Ilie?" El a raspuns:'am fost plin de rivna pentru Domnul, Dumnezeul ostirilor; caci copii lui Israel au parasit legamintul Tau, au sfarimat altarele Tale, si au ucis cu sabia pe proorocii Tai; am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata."

Cind vin greutatile in viata noastra, sint lucruri pe care trebuie sa le facem , si lucruri pe care nu trebuie sa le facem.

Iata lucrurile care nu trebuie facute:

1. SA NU FUGIM IN FATA DIFICULTATILOR.

- 1 Imparati 3a…"(Ilie)…s-a sculat si a plecat , ca sa-si scape viata."

- Exodul 14;13…(Moise zice)…"Nu va temeti de nimic, stati pe loc, si veti vedea izbavirea, pe care v-o va da Domnul in ziua aceea."

- 2 Cronici 20:17 "Nu veti avea de luptat in lupta aceasta; asezati-va, stati acolo, si veti vedea izbavirea pe care v-o va da Domnul."

Tendinta noastra, este sa fugim de orice problema.( Si uneori problema sintem chiar noi - insine. Si atunci oriunde ne-am duce problema este cu noi). Cel mai greu lucru este sa "stam pe loc"…sa nu facem nimic. Cuvintul Lui ne spune insa "sa stam", sa nu fugim. Cum Dumnezeu stie orice detaliu al vietii noastre, El pregateste si iesirea din impas. Si nu avem de luptat cind Domnul are izbavirea pregatita pentru noi. Nu exista putere care sa ne doboare cind Dumnezeu este de partea noastra. Sa-L credem pe cuvint si sa nu fugim sa ne ascundem.

2. SA NU NE IZOLAM DE CEILALTI.

- 1 Imparati 19;3b …"a ajuns la Beer-Sheba…si si-a lasat slujitorul acolo."

Nu fugii de familie si prieteni si frati cind cazi in depresie. Cauta pe cineva pe care il stii ca ii pasa si vorbeste cu el. Nu te izola, nu alunga oamenii din viata ta. Fuga este o formula pentru dezastru. Dumnezeu ne-a asezat intr-o familie. Biserica este o alta organizatie mai larga in care sa gasim pe cineva de incredere cu care sa ne putem ruga pentru o problema care o avem.

- Eclesiastul 4:9-10 …"Mai bine doi decit unul, caci iau o plata cu atit mai buna pentru munca lor.Caci daca se intimpla sa cada, se ridica unul pe altul; dar vai de cine este singur, si cade, fara sa aiba pe altul care sa-l ridice."

- Faptele Apostolilor 12:5…"Deci Petru era pazit in temnita, si Biserica nu inceta sa inalte rugaciuni catre Dumnezeu pentru el."

Sa ne cautam tovarasi de rugaciune; sa ne sustinem unul pe altul in rugaciune inaintea Domnului. La toti ne vine rindul sa fim slabi, in probleme, impovarati de viata. Sa ne ridicam unii pe altii. Biserica sintem noi - sa ne rugam pentru cei in necazuri. Sa nu stam singuri sa ni se faca pinze de paianjeni pe creierul si inima noastra...

3.SA NU RENUNTAM LA NADEJDEA NOASTRA (SPERANTA)

-1 Imparati 19:4…"El s-a dus in pustie unde, dupa un drum de o zi, a sezut sub un ienuper, si dorea sa moara zicind: " Destul ! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sint mai bun decit parintii mei."

-2 Corinteni 4:8…"Sintem incoltiti in toate chipurile, dar nu la strimtoare; in grea cumpana, dar nu desnadajduiti; prigoniti, dar nu parasiti; trintiti jos, dar nu omoriti"

-Psalm 42;11 …"Pentruce te mihnesti, suflete, si gemi inlauntrul meu? Nadajduieste in Dumnezeu, caci iaras il voi lauda."

3.SA NU NE NEGLIJAM SANATATEA.

- 1 Imparati 19:5-8…"S-a culcat si a adormit sub un ienuper. Si iata, l-a atins un inger si i-a zis: "Scoala-te si maninca." El s-a uitat si la capatiiul lui era o turta coapta pe niste pietre incalzite si un ulcior cu apa. A mincat si a baut, apoi s-a culcat din nou. Ingerul Domnului a venit a doua oara, l-a atins si a zis, :"Scoala-te si maninca, fiindca drumul pe care-l ai de facut este prea lung pentru tine." El s-a sculat, a mincat si a baut, si cu puterea pe care i-a dat-o mincarea aceasta, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pina la muntele lui Dumnezeu, Horeb." Dumnezeu ne vrea sanatosi - si ce si cit mincam este important pentru trup - iar sufletul locuieste in aceasta casa, care este trupul nostru; si trebuie sa avem grija de ea.

- 3 Ioan 1:2…” Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine, si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.”

Sa nu neglijam lucrurile care sustin sanatatea noastra…

5. NU DISPRETUII PROVIZIILE LUI DUMNEZEU.

-1 Regi 17:1-6…”Ilie Tisbitul, unul din locuitorii Galaadului, a zis lui Ahab: ”Viu este Domnul, Dumnezeul Lui Israel, al carui slujitor sint, ca in anii acestia nu va fi nici roua, nici ploaie, decit dupa cuvintul meu.” Si cuvintul Domnului a vorbit lui Ilie, cu aceste cuvinte: “Pleaca de aici, indreapta-te spre rasarit, si ascunde-te linga piriul Cherit, care este in fata Iordanului. Vei bea apa din piriu, si am poruncit corbilor sa te hraneasca acolo.”. El a plecat si a facut dupa cuvintul Domnului. S-a dus si s-a asezat linga piriul Cherit, care este in fata Iordanului. Corbii ii aduceau pine si carne dimineata, si pine si carne seara, si bea apa din piriu.”

Cit am fi de multumiti cu carnea adusa de corbi…si ciugulita un pic de ei…Am crede ca asta este provizia Domnului pentru noi? Am fii multumitori?

-1 IMPARATI 17:8-16…”Atunci cuvintul Domnului i-a vorbit astfel: “Scoala-te, du-te la Sarepta care tine de Sidon, si ramii acolo. Iata ca am poruncit acolo unei femei vaduve sa te hraneasca”. Ilie s-a ridicat, si s-a dus la Sarepta. Cind a ajuns la poarta cetatii, acolo era o femeie vaduva care stringea lemne. El a chemat-o si a zis: “Du-te si adu-mi, te rog, putina apa intr-un vas, ca sa beau.” Pe cind se ducea ea sa-i aduca, a chemat-o din nou, si a zis: “Adu-mi te rog si o bucata de pine in mina ta.” Si ea a raspuns: ”Viu este Domnul, Dumnezeul tau, ca n-am nimic copt, n-am decit un pumn de faina intr-o oala si putin untdelemn intr-un ulcior. Si iata, string doua bucati de lemne, apoi ma voi intoarce si voi pregati ce am pentru mine si pentru fiul meu; vom minca si apoi vom muri.” Ilie i-a zis: ”Nu te teme, intoarce-te si fa cum ai zis. Numai, pregateste-mi intii mie cu untdelemnul si faina aceea o mica turta, si adu-mi-o; pe urma sa faci si pentru tine si pentru fiul tau. Caci asa vorbeste Domnul, Dumnezeul Lui Israel: “Faina din oala nu va scadea si untdelemnul din ulcior nu se va imputina , pina in ziua cind va da Domnul ploaie pe fata pamintului. Ea s-a dus si a facut dupa cuvintul lui Ilie. Si multa vreme a avut ce sa manince, ea si familia ei, si Ilie. Faina din oala n-a scazut si untdelemnul din ulcior nu s-a imputinat, dupa cuvintul pe care-l rostise Domnul orin Ilie.”
- Filipeni 4:11-12..."Caci m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc. Stiu sa traiesc smerit, si stiu sa traiesc in belsug. In totul si pretutindeni m-am deprins sa fiu satul si flamind, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa."

Dumnezeu are felul Lui de a ne rezolva problemele. Nu-I foloseste pe bogati…ci ii face pe cae saraci darnici, ca ei sa poata hranii pe altii. Sa invatam ca daca dam…Domnul ne da…si sa invatam sa primi ceea ce ne da Domnul cu multumire – sa nu strimbam din nas. Binecuvintarile lui arata foarte modeste uneori…ca si pumnul de faina al acestei femei sarace…dar acel pumn de faina a tinut atita vreme cit a durat seceta. Dumnezeu ne poate hrani cu un pumn de faina pe o durata infinit de lunga…Sa-I fim multumitori.

(Partea a doua - CE SA FACEM CIND VREMILE SINT GRELE .....
http://rodicabotan.blogspot.com/2010/04/ce-sa-facem-cind-vremile-sint-grele-2.html

4 comments:

Alin Cristea said...

Tendinta noastra, este - Nu se pune virgulă între subiect și predicat

Alin Cristea said...

neisemnat - neinsemnat
Nu-ti irosii - irosi

AICISIACUMACOLOCURAND said...

DOAMEN AI MILA SI INDURARE SI SCAPA-NE DE APOSTATII VREMURILOR DIN URMA!!

Anonymous said...

Pt domnul Alin C. Nu cumva Fapte 8 :22-23 va spune si ceva personal? Cititorul A.