01 December 2012

ROMANIA ...

Nu mai am cetatenie romana de peste 30 de ani...dar...
http://www.youtube.com/watch?v=8qyCGsf-10I&feature=em-share_video_user
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KeUO-icdmbE

6 comments:

cherie said...

Sunt curioasa ! Nu mai ai cetatenia romana si probabil ai obtinut o noua cetatenie, pe care ti-a acordat-o un stat, oarecare, nu are importanta care. Un stat care ti-a acordat toate drepturile pe care le acorda tuturor cetatenilor care au domiciliul stabil acolo. (in acea cetate -ca de la acest cuvant deriva termenu, nu ?)
In acel act scrie unde te-ai nascut ?
O prietena si-a nascut copilul in Italia, alta in Franta ambele au act de nastere de acolo si dubla cetatenie pentru copil,cred eu. Copiii insa sunt considerati romani. Oare ce crezi ca defineste nationalitatea, nu cetatenia.
Nu am scris cu intentii subversive :))

cella said...

Trist insa ... chiar a fost adevarat.

Rodica Botan said...

cherie...cred eu ca prin 1975 am depus actele pentru America. 5 ani ne-au tinut asa- tatal meu era inventator si a avut acces au zis ei la nu stiu ce. Cu toate ca tehnologia Romaniei abia se trezise si ce putea sa duca cu el ca sa aiba America nevoie...dar ma rog- asa aratau legile. Asa ne-au dat ei voie sa plecam. Eu am trimis o scrisoare la Ceausescu in care am scris ca iubesc tara dar nu comunismul. Eram disperati ca nu ne mai dadea drumul si vindusem tot ce aveam...pina si paturile. Ei asa ne-au dat drumul- fara cetatenie. Si cind am venit aici am aplicat pentru cetatenie si am devenit cetateni americani. Copiii mei sint cetateni americani si parintii si fratii mei...pina si buna mea a fost cetateanca americana...
N-am uitat de Romania cum nu poti uita de mama care te-a facut dar sint legata sufleteste si de tara asta care m-a primit cind nu eram a nimanui.

Rodica Botan said...

Asa-i Cella...trist///

cherie said...

Stiu cum ai scapat din Romania si ai facut bine ca ai plecat. Nu esti singura care a patit ce ai patit tu si nici o clipa nu te condamn daca nu mai ai chef sa fii romanca.
Dar ma gandeam in general. Am gasit pe wikipedia ca cetatenia iri acorda niste drepturi. Nationalitatea nu iti acorda nimic poate doar boclucuri caci nationalitatea inseamna ca apartii unui anumit grup etnic caracterizat prin unele particularitati. Evreii sunt caracterizati prin religie, unii prin limba vorbita, altii prin caracteristici fizice sau zona geografica unde isi duc traiul, Desi sunt asa zise caracteristici comune nu toti conationalii au toate caracteristicele grupului etnic din care face parte, dar asa se presupune. Unii caracterizeaza grupul etnic ronman destul de urat asa ca refuzand sa recunosti ca esti roman eu nu te condamn.
Oricum,grupul etnic american se caracterizeaza prin multinationalism.

Rodica Botan said...

Stiu ca cetatenia acorda niste drepturi- cetatenia romana de pilda. Tatal meu a avut 49 de ani cind a venit in tara asta si am plecat fara cetatenie ca numai asa am putut pleca. Nu s-a intors sa-si pensia desi muncise de la 13 ani. Buna mea la fel- bunicul a lucrat la grupa grea in mina - unde era mai greu si a murit dupa un accident in mina. Nici ea nu si-a luat drepturile. Bunicul din partea mamei a avut pamint cind au venit comunistii si i-au luat tot- in Dobrogea- dar mama mea nu s-a reintors sa ceara nici un drept.
Sint totusi romanca. Iubesc Romania . Sint Americana pentruca astia m-au primit. Nu stiu cum sint altii- dar cu mine au fost drepti. Cherie- eu n-am facultatea facuta si detin un post in care spun altor 8 oameni cu facultate ce sa faca. Tu crezi ca le pasa ca sint romanca atita vreme cit imi fac treaba bine? In Europa am vazut si am simtit ca face diferenta daca vorbesc romaneste sau englezeste- daca ma prezint ca romanca sau daca ma prezint ca americana. Dar in California unde sint eu- sau Washington State sau NYork - locuri pe unde am mai umblat- nicidecum...