10 December 2012

DE CE NE TREBUIE INSTRUCTIUNI?

     Astazi sint acasa. A trebuit sa-mi iau zi libera sa astept dupa doua scaune... Zice-s-ar ca traim intr-o lume noua in care toate sunt facute pentru convenienta consumatorului. Chiar? A trebuit sa-mi "consum"  e adevarat o zi intreaga de vacanta sa stau dupa........... lor, ca sa-mi aduca doua pricajite de fotolii mici cu otoman pe care le-am comandat. Atit!
    Am crezut ca omul imi deschide cutiile alea mari si imi aseaza fotoliile - asa scria acolo cind am facut comanda si mai scria ca imi ia inapoi ambalajul. Vezi de nu!!!...Omul s-a uitat la mine rizind (daca nu batjocoritor) si mi-a zis "La revedere..." dupa ce mi-a tirit pe parchetul meu nou nout cumparaturile ce le facusem - asta fiindca l-am obligat sa mi le aduca in casa, ca altfel nu le iau.
     Am deschis cutiile si am tras si impins de scaunele alea de una singura, bodoganind despre compania care l-a angajat si de manierele pe care le-a invatat acasa la mamica lui scumpa. Si tragind de cutiile alea nu mi s-au mai parut nici ele asa de mici .... Le-am asezat eu cumva, cumva...dar mi se par acuma ca sunt prea joase. Parca nu erau asa in pozele unde cu migala eu si Debora ne-am tot uitat si am tot analizat pina ne-am hotarit ce luam. M-am asezat pe unul... hmmm... nu-i chiar rau.
     -Astea vor fi locuri speciale pentru musafirii de care vreau sa scap mai iute cind vin in vizita... imi zic eu inteleapta. Si zimbesc de una singura... zimbetul ala strimb si care pe vremuri arata poznas, dar acuma arata ...ce sa mai lungim vorba - despre asta vorbim altadata?!
    Dar totusi... ca nu ma linistesc cu una, cu doua... par prea joase scaunele astea... Ma tot invirt pe linga ele ...pina cind dau de-o tidula pe cutie  pe care scrie cu litere mari ca - picioarele sint undeva intr-un buzunaras in scaune. Vazui eu un fermoar, aha...ala trebuie sa fie...
    Inauntru dau de un "manual" ...Astia chiar ma scot din sarite. Nu-mi place sa citesc fituici din astea de asamblare... si cu computerul cam tot asa fac... tot dau la clickuri pina imi termin bateria din mouse... dar nu m-as indura sa iau ceaslovul sa citesc...Uhhhhhhhh
....................
     De ce povestea asta? Pentru ca asa facem unii dintre noi cu religia. Exact cum procedez eu cu instructiunile de asamblare. Au fost obiecte de uz casnic pe care le-am dat de acasa frustrata - dar n-am citit instructiunile sa ma "educ" cum anume sa le folosesc la deplina lor capacitate. Si asa vad eu ca se apropie atita lume de sarbatorile religioase ...si de religie - pe pipaite, ca orbii. Ba si-aduc ceva aminte din copilarie - ce facea mama sau bunica, ba au vazut ca cineva asa face de Craciun si de Pasti si parca e tare dragut... si... hai sa incercam si noi traditia asta... Orice fratele meu, ORICE- numai sa nu citeasca "instructiunile"...numai sa nu citeasca in Biblie.
     Acuma eu am aici doua scaune. Oamenii vor sta (daca vor) pe aceste scaune si cu picioarele instalate si fara. Sau nu stiu ce soarta o sa aiba un aparat din bucatarie de care am avut nevoie de doua ori in 15 ani... ala poate sa stea nefolosit si nestudiat. Dar viata, oameni buni... sufletul,  eternitatea...sunt lucruri care nu se pot lasa la voia intimplarii!!! Este imperativ sa lasati criticile la o religie sau alta, la o secta sau alta (ziceti cum vreti si cum va pica bine) - dar puneti mina pe Biblie, oameni buni - ca de acolo s-au inspirat toate religiile crestine, si cititi-o din scoarta in scoarta, sa vedeti... face sens? Ca daca numai riciiti un pic ici si colo - un verset de pe la inceput si unul de pe la sfirsit, o sa faceti filozofii pe marginea Bibliei asemanatoare cu riciitul gainilor in dosul casei. Pai nici macar o nuvela, un film...o povestire - n-are miez - n-are farmec- n-are inteles daca nu o citesti pe de-a-ntregul .
     Vine Craciunul. Este asa un moment prielnic sa luati subiectul asta la analizat - pentru voi personal si pentru familie, pentru copii daca-i aveti. Si mai ales pentru copii! Imaginati-va ca sinteti dezinteresati si invata copiii vostri tabla inmultirii gresit. Si stiti voi ca orice faci in viata cu tabla inmultirii te vei mai intilni in mod sigur. Acuma, cu constiinta curata si fara grija i-ati lasa sa stie ca 7x3=17? Nu...vreti ca copiii vostri sa aiba o baza corecta de cunostinte - o educatie sanatoasa. Atunci de ce in domeniul sufletului nu va faceti nicio problema si lasati lucrurile sa mearga alandala?
    Eu numa' zic... ca uite daca nu ma uitam pe hirtiile alea sa citesc ce scrie, stateam in salon cu fotoliile alea fara picioare - ca erau ascunse in burta fotoliului si nu mi-a dat prin cap sa le caut acolo. Dar voi poate sinteti mai destepti ca mine. Catati de cititi Biblia sa vedeti despre ce este vorba si ce sarbatorim de Craciun! Va promit ca o sa va coste mai putin sarbatoarea, o sa primiti inapoi mult mai mult si o sa va faca o mare bucurie...una ETERNA.

No comments: