19 December 2012

LAUDATI PE DOMNUL!!!!!!!!!!


     Am citit zilele astea despre Lea, prima sotie a lui Iacov. Sotia cea …nedorita. E rau destul ca erau mai multe sotii- dar sa fi si cea nedorita din chiar prima zi…asta-i prea de tot! Dar trebuie ca prezenta ei pe paginile Sfintei Scripturi sa aiba o importanta  deosebita – ca altfel n-ar fi fost scris asa de amanuntit despre ea. Chiar daca pentru Iacov ea a fost nedorita…Lea a fost importanta pentru Dumnezeu si cred eu si pentru intreaga natiune Israel. La urma urmei…ea este mama a 10 din triburile evreiesti, nu?
     In secolul nostru o groaza de gunoi ni se arunca in cap noua femeilor…si pe drept si pe nedrept si cu treaba si fara treaba…Si una dintre invinuiri este ca femeia a luat in multe familii si in multe organizatii o pozitie mai vizibila,( si citeodata e drept )- dar uneori cu motiv – si unul dintre motive fiind - de ce sa nu spunem lucrurilor pe nume… lipsa barbatilor…sau slabiciunilor lor sau lipsa lor de dedicatie sau interes. M-am cam saturat sa citesc cum isi striga unii barbati dupa drepturi fara sa se gindeasca de loc ca inainte de drepturi au responsabilitati, indatoriri…care trebuie implinite. Biblia le da intiietate dar si indatoriri, nu? Daca ei sint vasul mai tare( si trebuie sa fie) …atunci de ce nu isi demonstreaza taria si asteapta ca vasul mai slab sa traga greul, sa care poverile casatoriei de asa de multe ori aproepe singure? Femeia la munca ( ca nu ajung banii), femeia la bucatarie ( ca acolo e locul femeii) , femeia la crescut copiii( ca doar ea i-a facut si e mama lor) …si toate astea cu supunere ( ca doar e femeie), dragoste ( ca e sotie) , mila( ca e mai slaba de inima) , si imbracata in toate darurile minunate pe care le poate avea ( plus sa fie supla si sa arate bine fara sa cheltuie prea mult pentru ea ci cu modestie si simplitate ) si inca pe deasupra cu zimbetul pe buze si multa, multa, multa…( am spus multa? ) supunere ( ca asa scrie si doar stim si noi ca nu sintem analfabete )…Iar dinsul?…Ei…pai DINSUL  e numai cu drepturile ca aia este singurul lucru din Biblie pe care unii dintre ei  si-l amintesc . Daca barbatul este capul femeii , si asa scrie, tot la fel scrie ca si Christos este capul barbatului . Deci SA FIE…Ca altfel este ca si in parabola cu datornicii cind unuia i se iarta mult si iasa de la Judecator si-l stringe de git pe datornicul lui care-i datora mult mai putin. Si in multe cazuri treaburile se petrec exact asa… Scuzati revarsarea asta de emotii- se poate sa am si eu vreun motiv…cine stie?
     Recunosc…subiectul este “cald” daca nu fierbinte. Dar sa ma opresc aici si sa nu vorbesc din frustrarea femeii secolului XX sau XXI…sa vorbesc de frustrarea acestei femei antice…Lea. Numai sa ne imaginam cum a asteptat biata Lea sa se trezeasca Iacov dupa noaptea nuntii si sa auda “bucuria” din vocea lui cind da cu ochii de ea…in locul Rahelei mult iubite. Care dintre femei ar vrea sa traiasca o asemenea “aventura de dragoste”?…Si noi zicem ca sintem dezamagite astazi cind facem noi insine alegeri proaste si apoi platim bineinteles pretul pentru ele. Pe de o parte Lea a trebuit sa faca ce i-a zis tata Laban - ca nu cred ca la ora aia fetele aveau ceva de zis in privinta asta…si pe de alta parte a trebuit sa stea sa priveasca in fata lui Iacov, uimit, dezamagit, inselat de tatal ei… Va puteti imagina cum s-a simtit sarmana de ea?
     Doar ca Lea nu vedea bine…si poate ca a fost mai bine pentru ea sa nu vada bine de tot fata acra a lui Iacov… Dumnezeu insa o binecuvinteaza pe Lea. Si iara …uite cum s-au schimbat vremile…pe vremea aia copiii erau o binecuvintare, nu ca astazi un deranj . Biblia ne da niste detalii despre copiii lui Lea. Pe vremea aceea oamenii cind dadeau nume copiilor lor acele nume aveau pentru ei o oarecare insemnatate - spuneau ceva despre situatia in care au venit pe lume sau prospectele de viitor, sperantele de viitor…caracterul pe care parintii vroiau sa il imprime acestor copii. Primul copil a lui Lea a fost Ruben - care inseamna –Vedeti Fiu…Va spune ceva acest nume vizavi de situatia ei? Parca ar zice…uitati-va ce am eu…ce binecuvintare…! Biblia zice ca Lea a gindit asa…”Domnul a vazut mihnirea mea , si acum barbatul meu are sa ma iubeasca negresit”. La al doilea fiu pe care Domnul i l-a dat Lea i-a pus numele Simeon (Ascultare) pentruca si-a zis ea, “Domnul a auzit ca nu eram iubita, si mi-a dat si pe acesta”. A continuat sarmana sa creada in fericire si cind a avut al treilea baiat i-a pus numele Levi (Alipire) zicindu-si: “ De data asta barbatul meu se va alipi de mine, caci i-am nascut trei fii”.  A mai nascut un fiu si in sfirsit Lea a acceptat realitatea si si-a indreptat privirile unde trebuia . I-a pus copilului numele Iuda ( Laudat fie Domnul) si a spus…”De data asta voi lauda pe Domnul!”.
     De ce am scris toate astea? Pentruca …am invatat ceva de la Lea si vreau sa va impartasesc si voua, tuturor femeilor acestui secol care aveti motive sa fiti frustrate cu ceva. Puteti astepta sa fiti fericite asteptind ca “cineva” sa aiba fata de voi atitudinea potrivita, dragostea pe care o visati sau meritati sau recunostiinta sau orice altceva. Si s-ar putea ca niciodata sa nu le primiti de la persoana de la care asteptati. Domnul face minuni insa - daca este in planul Lui sa le faca. Dar daca nu ii este Lui in plan? Atunci faceti si voi ce a facut Lea…”LAUDATI PE DOMNUL”. De ce? Nu este destul de vizibil ca Domnul a privit-o cu dragoste tot timpul cit ea a plins dupa dragostea lui Iacov? Dumnezeu i-a dat daruri minunate si binecuvintari peste binecuvintari…Asa sintem si noi  femeile frustrate ale acestui secol. Cuatam si asteptam de multe ori fericirea de acolo de unde este posibil sa nu vina niciodata. Cum ar fi oare sa invatam de la Lea sa “Laudam pe Domnul” si sa ne indreptam privirile catre Cel care ne-a iubit atit de mult ca a dat pe Singurul Sau Fiu pentru noi? Asa ca…toate neiubitele acestei lumi ar trebui sa cinte o cintare de lauda…Vreau sa aflu de la voi…putem face un cor? Laudat sa FIE Domnul!!! Aud un Amin?