22 December 2012

IMPRESII DIN ROMANIA- (Alex Pop)



Da, am fost in Romania! E drept, mai mult pe drumuri - intr-un spital de stat, clinici private, dentist, taxiuri etc. – dar, ce-i mai important, am fost acolo in timpul alegerilor din 9 Dec. Alegeri care m-au convins ca mai e drum luuung pina cind romanii vor pricepe ce se intimpla in propria lor tara si in lumea din jur.
Vreo duzina de taximetristi, cadre medicale, profesori, citiva ‘barosani’ de pe vremea lui Ceausescu, patroni, someri, privatizati ,“bugetari” etc. – mi-au fost interlocutorii pe care i-am tras de limba si i-am rugat sa ma faca sa pricep si eu cum de-a ajuns Romania in halul in care-a ajuns. Multi au folosit aceeasi logica, limbaj si mod de argumentare pe care le-am auzit la unul Badea (pe Ant. 3, daca nu ma-nsel - ala de vorbeste cu “Ba... manca-ti-as”…).
Am intilnit oameni educati, cu scoli din cele ‘nalte, convinsi ca de mizeria din tara si de starea deplorabila a economiei romanesti e de vina America, UE, Merkel, Barosso si mai ales Basescu, cel care “ne-a vindut flota” si care “ne-a taiat pensiile si salariile” (si care “i-a dat fiicei sale un milliard de euro pentru o vila in central Parisului” !!).

Ce-as putea spune despre o tara ai carei cetateni s-au lepadat, cica, de comunism dar au continuat sa voteze ani la rind lideri dupa chipul si asemanarea lui Iliescu? Unde politicienii fac aliante dubioase ca nu mai pricepe nimeni ce hram poarta partidul ‘cutare’ care pina mai ieri se numea ‘nu-stiu-cum’…  Unde o masa de alegatori frustrati, confuzi - incapabili sa explice prin ce se deosebeste ARD de USL – trece nepasatoare prin fata gardurilor si stilpilor incarcati de promisiuni electorale, neavind nici un chef sa mearga la urne…

Ce poti sa spui despre o tara in care opinia cetateanului de rind despre cei  aflati la putere este, aproape invariabil, ceva de genul “toti sint niste hoti si tilhari, dom’le! Mama lor de excroci!”

O tara cu drumuri proaste, unde BMW-ri de ultimul tip fac slalom printre Dacii, gropi si carute; cu ogoare care n-au fost arate de ani de zile; cu fabrici in ruine, cu vile somptuoase si cocioabe darapanate pe aceeasi ulita; cu tigani cersind prin fata bisericilor sau furind sine de cale ferata; cu “maidanezi” ce-si lasa excrementele pe strazi si cu parlamentari corupti si ministri plagiatori care si le lasa pe legile tarii.

O tara de oameni necajiti si inapoiati in stare sa bata drumul pina la Bucuresti ca sa pupe oasele nu stiu carui sfint pentru a cistiga la loterie, a scapa de-o boala sau pentru ca odraslele sa le reuseasca la examene.
O tara prostita si mintita de catre liderii ei spirituali si politici.
O tara jefuita de bogatiile ei de catre fosti securisti si de acolitii lor.
O tara antenizata, manelizata si becalizata de catre mogulii mass-media, experti in a influenta masele si a minti poporul cu televizorul.
O tara in care tineretul nu-si doreste altceva decit sa plece aiurea.

 Am intilnit - e drept - si destui oameni care nu vor sa plece nicaieri. Oameni capabili - meseriasi, ingineri, doctori etc. - care ar putea fi mult apreciati si bine remunerati daca s-ar duce “afara”.
Dar ei lupta si spera ca lucrurile sa se schimbe din interior.
Vor reusi? Nu stiu.

 Deocamdata, concentratia de lichele in functii de conducere mi se pare exagerat de mare  –  fie ele lichele politice, academice, economice sau cu sutana.
Avem prea multi oportunisti care profita din plin de prostimea cu drept de vot. Cind ea va fi majoritara (sau poate ca este deja) democratia nu va mai fi buna de nimic.
 O masa de oameni egoisti si analfabeti dpdv. economic nu va fi interesata sa auda de solutii pe termen lung, sacrificiu personal, debarasare de structuri invechite si de lideri corupti, imorali. Ea va vota mereu pentru cel care minte mai frumos si promite marea cu sarea ASTAZI.
Asa cum stau lucrurile acum redresarea economiei romanesti mi se pare imposibila. E prea  multa coruptie, nepotism, birocratie si incompetenta in toate institutiile statului, de jos si pina sus.  Guvernul, incapabil sa stimuleze economia, cauta mereu noi metode de-a-si impozita cetatenii, de a taxa pe  antreprenori, pe cei ce muncesc, totodata stind si cu mina intinsa dupa imprumuturi sau pomeni capitaliste.

Oricit mi-ar clocoti singele de patriotism n-as putea spune ca “viitor de aur tara noastra are” … daca lucrurile nu-ncep sa se schimbe curind.
De fapt, intii ar trebui sa se schimbe oamenii. Sa-si schimbe mentalitatea, sa se lepede de metehne incompatibile cu un stat de drept (a da si a primi spaga, de ex.), sa mai citeasca si sa se educe un pic ca sa inteleaga cum trebuie sa functioneze o economie libera, necentralizata. De educatia  asta ar trebui sa se preocupe mintile patriotilor mai luminati din mass-media, academia si din orice pozitie de conducere sau influenta ar avea (inclusiv blogurile si social media).
 Insa mai mult decit orice e nevoie acum de o renastere spirituala in Romania.
Aceasta e in primul rind responsabilitatea liderilor spirituali ai  bisericii. BOR-ul ar trebui sa stie ca, inainte de-a zidi marete catedrale, trebuie sa zideasca oameni de caracter si cu frica de Dumnezeu . Pe care sa-i invete cel mai important principiu economic al Bibliei: “Sa nu furi”!
Astfel de cetateni vor intelege ca o societate nu este cu adevarat libera daca nu respecta cu sfintenie dreptul individului la proprietate privata; si-atunci, ei nu vor mai vota pentru cei ce se considera mai egali decit altii, pentru ce-si aroga dreptul de a-i taxa la nesfirsit si de a redistribui altora rodul muncii lor, in special segmentelor de populatie care-i voteaza la putere.
Astfel de cetateni nu vor tolera cu nici un chip sa fie guvernati de cei ce-au furat din munca altora, devenind astfel mari capitalisti, afaceristi milionari si latifundiari cu blazon.
...Sau doctori in drept.

Cam asta-i tot ce-am avut de spus dupa patru saptamini in tara mea natala.
Cer scuze prietenilor pentru limbajul dur si “ne-crestin” la care am recurs pentru a intepa anumite personalitati si moravuri dimbovitene...

                Mioritica
La noi, un bou dac-ai furat
Ajungi la zdup; dar ce sinistru
Ca daca furi un doctorat
Ai sanse s-ajungi prim-ministru!
     
              Electorala
La Jilava mai incap
Multi escroci dar, evident,
Romanasul prost la cap
Ii trimite-n Parlament!
          
             Only in Romania:
Guvernantii actuali
Sint de-a dreptul incredibili:
Unii sint niste ‘penali’
Restul, doar… ‘penibili’!
              
            Istorica
La Bellu, sub cruci de ciment
Doarme Cosbuc si Eminescu
Iar mai la vale-n Parlament
Doarme… Crin Antonescu!

                  Lingvistica
(unor politicieni de vita veche care nu se straduiesc sa invete o  limba mai …occidentala :)

Era, demult, “moda” la noi
Sa “gavariti” ca si Tolstoi…
Acum, ca-s alte vremi, nu strica
Sa “speak-uti” ca… Secspirica!

                  Culturala
Azi, romanii stau, holbati,
La telenovele…
Si-au schimbat, emancipati,
Doina pe manele!

               Eclesiala
                         (A-propos de BOR si comertul cu oase)
Moastele, cu siguranta               
Rezolva doleante:                        
Unora le-aduc speranta               
Iar BOR-ului– finante!    

            Agricola
“Noi vrem pamint” - strigau taranii, pe la 1907!
Cind l-au primit, prin ‘91, urmasii bravilor  plugari
 S-au apucat virtos de treaba, s-au pus, ambitiosi, pe fapte,
Si-al… ALTORA pamint lucreaza ai Europei capsunari!

         Imunitate
(Lui CV Tudor -  europarlamentar roman caruia i s-a taiat microfonul in citeva rinduri si care vrea sa profite de pe urma imunitatii sale parlamentare)

Cind mai vorbeste-al nost’ tribun
La Bruxelles - toata lumea stie
Ca dumnealui este imun
Chiar si la propria-i prostie!
                 
               Gigi Becali
La Bruxelles, unde iau parte
Doar parlamentari cu carte,
Tara mea-i reprezentata
Si de-un mirlan cu cravata!

                Catedrala Mantuirii Neamului
Orisice mirean ghiceste
Rostul astei Catedrale:
Prin ea BOR-ul mantuieste
Neamul nostru de… parale!

             Dribling rutier
(a –propos de modul iresponsabil cu care unii posesori de autoturisme ‘vestice’ fac slalom pe soselele Romaniei:

Pe drumurile de la noi
Ne pasc primejdii foarte mari
Precum un lenes car cu boi
Sau un Audi cu magari!
       
                Spre casa…
Gonesc, contra cronometru
Soferii agresivi si rai!
Si-n loc s-ajung la Singeorz Bai
Mai-mai s-ajung la Sintu' Petru!

              Pacate domnesti
               (a-propos de diploma de doctor a premierului roman)
Plesuvul nostru marinar
Injura mult, ca un birjar
Dar Ponta e mai rafinat:
El e doar hot… hot “diplomat”!

             La televizor
                (A-propos de limbajul unor personalitati TV)
Canalul daca l-am schimbat
Si-aud limbaj de derbedei
Exclam, vizibil afectat:
Ptiu! Iar am dat de-Antena 3!

            La o benzinarie  (unde am vazut cu ochii mei ca pretul benzinei e de doua ori mai mare ca-n America)
“Cum sa poti trai decent ?”
Mi se plingea un unches -
“Cu preturi ca-n Occident
Si salar de Bangladesh??”

2 comments:

AncaT said...

trist dar adevarat, foarte,foarte adevarat!!!
si eu cind am spus asta, in diferite discutii cu pers din Ro mi s-a spus sa tac din gura, ca io nu-s acolo si nu stiu nimic,ce-mi pasa mie ca-s in America....:/

Marta said...

El poate ,El poate .Eu stiu cA DOMNUL POATE . Hai sa ne rugam !