22 December 2012

FACETI-VA O TRADITIE BUNA DE CRACIUN...

(articol din 2009)
Am putea sa discutam multe lucruri…dar luna asta, Craciunul ar trebui sa fie unul din subiectele care sa ne preocupe cel mai mult gindurile. Toti avem traditii…si traditiile pot sa fie bune…sau atunci cind nu sint bune nu le mai spunem traditii…ci obiceiuri; putem avea obiceiuri rele.

Nu-i nevoie de un filozof ca sa disecam un pic acest gind. In primul rind ar fi potrivit sa ne gindim la ce a reprezentat primul Craciun. Cu 400 de ani inainte de nasterea Domnului Isus, evreii care aveau prooroci sa poarte discutia intre ei si Dumnezeu…au incetat sa mai aiba acest suport…si Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor. Fiindca n-au ascultat de Dumnezeu , au ajuns cotropiti de romani si sclavi Cezarului. Erau si ei intr-o mare criza…

Erau totusi citiva care il asteptau pe Mesia…si se rugau si stateau in jurul Templului. Ma gindesc ca asa sintem si noi astazi. Intr-o criza care se adinceste pe zi ce trece. Unul din motive este prostia oamenilor, lacomia unora, zgircenia altora, mintile murdare si intunecate care creaza legi bune numai sa distruga orice lucru bun care exista…

California, Statul unde locuiesc, ar putea hrani populatia lumii. Locuiesc in San Joaquin Valley, taman in mijlocul zonei agricole. Azi dimineata am auzit la radio ca la Fresno va fi un meeting si ca se va discuta problema apei. Rata de someri s-a ridicat la 40%...Motivul? Nu li se da apa la farmieri…Crainicul spunea ca nu exista nici un motiv pentru care sa nu se dea la ora asta drumul la apa decit faptul ca cineva din conducere trebuie sa admita ca au facut o decizie eronata oprind apa. Atit s-a ajuns de departe.

Stiu ca unii oameni spun ca nu este legatura intre moralitate si celelalte lucruri…Nu este adevarat. Pacatul reuseste sa afecteze mintea omului si incet , incet toate facultatile lui mintale o iau pe ulei…La inceput poate este un pic de gelozie, un pic de lacomie, un pic de aroganta…si ajunge un om cumsecade intr-un asa hal de nesimtire si de mindrie ca…uite, tine populatia flaminda …40% oameni fara lucru pentru ca nu stiu cine din capul scarii este prea mindru sa-si recunoasca prostia. Luati seama ca daca nu se lucreaza pamintul…nu se fac produsele…nu lucreaza muncitorii din agricultura, n-au de lucru cei din fabrici care fac conserve, n-au de lucru soferii care cara produsele in toata America si n-au de lucru vinzatorii care vind produsele in magazine. Magazinele inchise n-au nevoie de curent si atunci scade numarul lucratorilor in acest domeniu…si uite cum ma afecteaza si pe mine. Tracurile alea mari nu mai circula, inseamna ca nu mai au nevoie de benzina, deci mai putini oameni care lucreaza la benzinarii; nu mai au nevoie de mecanici sa repare…deci mai putini mecanici au de lucru…Un lant intreg de oameni afectati de starea de mindrie, si pacat a unui singur om…sau a citorva oameni fara minte si fara caracter pusi in functii inalte.

Dar, inapoi la subiect. Ne apropiem de Craciun. Majoritatea avem traditii. Una dintre ele este aceea de a oferi cadouri. Cu criza asta, stiu ca vor fi mai putine cadouri, si mai mici. Sa nu uitam insa ca de Craciun ni s-a dat cel mai mare dar care se putea da unui om…iertarea de pacate. Adevaratul dar de Craciun nu se micsoreaza sau mareste in functie de cum merge economia. Domnul Isus este acelasi ieri si azi si-n veci. Darurile noastre scad sau cresc in valoare. Darul Lui Dumnezeu este vesnic nepretuit…nu se putea da mai mult decit atit.

Cunosc citeva bloguri care se ocupa de copii: unii bolnavi de cancer, altii orfani…Avem Caminul Felix, unde copiii sint ingrijiti si iubiti si puteti sa sponsorizati un copil de acolo. Din putinul care il aveti, puteti sa rupeti un strop si sa faceti un dar mic, unui copil …

Biblia spune ca atunci cind facem ceva pentru un suflet necajit, Lui Dumnezeu ii dam. Tot Biblia spune ca un pahar de apa dat in Numele Lui Christos, va fi rasplatit. Va spun din experienta…n-o sa simtiti lipsa banilor care-i veti folosi cu acest scop. Dumnezeu rasplateste pe datatorul voios…

De Craciun, faceti-va o noua traditie. Aceea de a da un dar …unui necunoscut, unui sarman, unui copil orfan, sau sarac, unui batrin uitat de lume…Dumnezeu a dat pentru noi ce avea mai scump…pe Fiul Sau.
Mai jos citeva linkuri care sa va inspire:
http://www.assistinternational.org/servlet/ProductView?commodityID=18353&command=cp&supplierID=533
http://ai-suflet-bun.blogspot.com/
http://dono.ro/ganduri-pentru-copiii-nimanui-initiativa-romtelecom/
http://musulmanii.wordpress.com/2009/12/11/ce-%c8%9bi-dore%c8%99ti-de-la-mo%c8%99-craciun/


Daca mai stiti si alte linkuri, va rog sa imi lasati un comment ca sa le afisez aici. Multumesc...

2 comments:

elena marin-alexe said...

Indemnul tau, de a face din darnicia noastra o traditie, este minunat.Daca rupem sarbatoarea de sarbatorit ramane doar un simplu obicei, dar daca il asezam pe Isus in mijlocul actiunilor noastre e dragoste fata de El.Seara buna draga Rodica!

Rodica Botan said...

Bine spus...si noapte buna...elena...vise placute!!!