01 December 2009

INCREDEREA IN SINE - PENTRU COPILUL TAU

Self-Esteem for Your Child

by James Dobson, Ph.D.

John McKay, marele antrenor de football al Universitatii Californiei de Sud si Tampa Bay Buccaneers, era intr-un interviu pentru televiziune cind s-a adus in discutie talentul la athletism al fiului lui.

Acel an, fusese bogat in succese pentru fiul sau, John McKay Jr, care juca in echipa colegiului unde tatal sau era coach. Coach McKay a fost intrebat sa comenteze in faptul ca trebuie ca se simte mindru de realizarile pe teren ale fiului sau. Raspunsul sau insa a fost neasteptat si impresiv….”Da, ma bucur ca John a avut un sezon bun in ultimul an. Face treaba buna si sint mindru de el. Dar as fi la fel de mindru de el daca n-ar juca football de loc.”

Coach McKay spunea de fapt, ca talentul la football al lui John este apreciat, dar valoarea lui umana nu depinde de abilitatea lui de a juca football. Asfel , fiul lui va stii ca nu o sa-si piarda respectul daca sezonul urmator va aduce eventual dezamagiri si insuccese in sport, ca locul lui John in inima tatalui lui era sigur si independent de performantele sale. Ce mult as dorii ca toti copii sa poata stii asta.

In mod contrariu, valoarea umana in societatea noastra este rezervata cu mare grija acelora care ating in mod riguros unele conditii specifice. Cei care s-au nascut cu atributul frumusetii, acei care au o inteligenta deosebita, primesc aprovarea oamenilor mai usor; atletii care devin superstars sint de obicei foarte respectati. Dar nimeni nu este considerat valoros pentru simplul motiv ca exista. Acceptiunea in societate este incredintata cu multa grija, si nu este acordata acelora care nu sint calificati.

Asa ca…credeti sau nu, un copil de 5 ani este capabil sa “simta” valoarea care i se da sau nu in sistemul nostru social. Cei mai multi dintre cei mici observa foarte devreme ca unii dintre oameni sint considerati mai valorosi ca altii, si stiu si daca ei sint dintre cei care sint desconsiderati...In multe feluri, noi parintii fara sa vrem ii invatam pe copii acest sistem, incepind chiar de la virsta infantila; sa stie cum sa plaseze un ticket cu pretul fiecarei fiinte umane. Rezultatul este faptul ca se intinde plaga inferioritatii si a simtamintului ca nu apartinem nicaieri…si probabil si noi am fost atinsi de aceasta plaga…

No comments: