02 December 2009

O INFORMATIE PRETIOASA...

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082
http://www.protejarea-familiei.com/

office@protejarea-familiei.com

Decembrie 2, 2009
Petitie Online Impotriva Legalizarii Prostitutiei

Am anuntat in nota trecuta ca AFR a initiat o petitie online impotriva legalizarii prostitutiei si a drogurilor usoare. Este o petitie de solidaritate cu cetatenii din Carensebes, Barlad, Brasov si Suceava care au initiat referenduri locale pentru consultarea polutatiei asupra acestor subiecte. Referendurile vor avea loc pe 6 decembrie sau mai tirziu dar tot in decembrie. Saptamina trecuta v-am dat linkul petitiei care din nefericire nu a functionat vreme de o saptamina din motive tehnice. Acum insa functioneaza. Va rugam sa semnati petitia si sa o dati mai departe. http://www.petitieonline.ro/petitie-p31974052.html Toate semnaturile vor fi inaintate Guvernului la finele anului. Indemnam deasemenea pe toti cetatenii din orasele unde vor avea loc referendumurile sa se prezinte la vot si sa voteze impotriva legalizarii prostitutiei si a drogurilor usoare.

Ziua Internationala Impotriva Violentei Impotriva Femeii

Zilele acestea se sarbatoreste la nivel international Ziua Internationala Impotriva Violentei Impotriva Femeii. Cu acest prilej Uniunea Femeilor din Bihor ne-a trimis materialul alaturat. Felicitam initiativa lor si va rugam pe toti cei interesati sa participati la evenimentele planificate cu acest prilej. Sunteti rugati sa contactati pe D-na Sateanu Miorita la telefoanele (359) 426-134 sau 0770140956, sau electronic la unfemei@yahoo.com.

UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
Str. Iuliu Maniu nr, 64
Adresa pentru corespondenta
Str. Predeal nr. 4 bloc AN 12 ap. 14
Telefon 0359 426134 sau 0770140956

VIATA UNEI FEMEI CONTEMPORANE
Din cele mai vechi timpuri FEMEIA a fost motiv de etalare a sentimentelor si admiratiilor in multe lucrari ale literarturi universale si nationale, dar si in cele mai celebre picturi, sculpturi si chiar in arta fotografica. Privita din unghiuri astrale, femeia poate fi inconjurata de o “aura.” Merita sa poarte o “aura”, pentru ca este creata sa fie frumoasa, atragatoare, tandra, trebuie sa emane numai voiosie, sa aiba un comportament bland, intelegator, sa stie sa ocroteasca, sa se daruie si sa ofere dragoste si iubire.

”Aura de noblete” a femeii este definita prin conduita, tinuta, moralitate, altruism, profesionalism si prin credinta ei, in Sfanta Sciptura- in Cuvantul Sfant.

Etapele de viata ale femeii sunt multe. Toate femeile au o etapa de copilarie, trec prin adolescenta, devin tinere, ca apoi, maturizandu-se, sa ajunga sotii si mame. Dar in acelasi timp sunt salariate, dovedind, in cele mai dese cazuri, un inalt profesionalism si corectitudine.

Avansand in varsta, femeile trec prin perioada in care isi culeg roadele vietii de familie, ca bunica si ca pensionara . Parcurgerea acestor etape conduce la maturizare, experienta si intelepciune. Fiecare dintre aceste etape are caracteristicile specifice, intentiile si obiectivele, dorintele, obstacolele, implinirile, problemele, nerealizarile, bucuriile si succesele ei, corespunzatoare unui anumit comportament.

Femeia copil-adolescenta- tanara - se confrunta cu invatarea si insusirea regulilor de buna cuviinta si credinta, se preocupa de dezvoltarea capacipatii intelectuale, se straduieste sa obtina o calificare profesionala, un loc de munca. Deasemenea, tinerele se pregatesc pentru viata de familie, sunt preocupate de identificarea si acceptarea viitorului sot ca partener de viata.

Este foarte important ca tinerele sa-si gaseasca un viitor partener de viata cu care in primul rand trebuie sa aiba obiective comune, valori comune, preocupari compatibile si un respect deosebit al unuia fata de celalalt. Aceste aspecte, obligatorii, pentru o convietuire placuta intre parteneri, definesc si asigura durabilitatea unei familii.

In familie un rol hotarator il are femeia ca sotie, ca mama si ca salariata. Sunt cele mai importante responsabilitati, pentru ca, in acelas timp, trebuie sa respecte obligatiile de serviciu si indatoririle de gospodina. Dar cea mai grea si cea mai incarcata de raspundere este hotararea cupului , a familiei, de a avea copii. Aceasta solicita implicarea femeii in cresterea, ingrijirea si educarea copiilor.

In ce masura reuseste femeia sa-si indeplineasca aceste roluri in societatea actuala?

Reuseste, dar cu multa tenacitate, cu un efort fizic mare, la care isi solicita si simtul practic si mai ales calitatea a se darui si a-si ocroti familia. O familie obisnuita, in sociatatea actuala, are nevoie sa-si evalueze foarte corect veniturile pentru a rezista la cheltuielile necesare unui trai decent. Sa acopere cheltuielile de hrana, de intretinere a locuintei, de a aisgura rechizite si imbracaminte pentru copii.

Dezechilibrul intre aceste venituri si cheltuieli ale familiei provoaca in cele mai dese cazuri neintelegeri si discutii, atribuindu-se vinovatii reciproce intre parteneri. In aceste cazuri familia este greu incercata, se instateaza un climat de nesiguranta, de renuntari la multe obiective necesare si uneori majore ale vietii familiale normale. Aceste probleme comlexe si multidimensionale conduc, in cele mai multe cazuri , la reactii imprevizibile intre soti, constituie sursa primara de agresiune in familie, denumita –violenta domestica.

Violenta intrafamiliala este indreptata asupa femeii sau copiilor, uneori chiar si asupra persoanelor varstnice apartinatoare familiei.

Conform evidentelor, Agentia de Protectie a Familiei a inregistrat in primele 9 luni ale anului 2009 un numar de 6386 de cazuri de violenta domestica, aceasta cauzand decesul a 46 de persoane. In ultimii 5 ani peste 320 de femei au fost ucise in sanul familiei. Violenta domestica continua astfel sa constituie o normalitate in perceptia generala la nivelul autoritatilor in unele zone. Se estimeaza ca una din cinci femei sufera o forma sau alta de violenta in timpul vietii, in unele cazuri ajungandu-se la rani serioase sau chiar deces.

Semnalele de alarma ale societatii civile prin organizatiile neguvernamentale, trebuie sa devina un APEL mobilizator pentru schimbare, de sensibilizare a opiniei publice de constientizarea autoritatilor, asupra consecintelor grave pe care violenta domestica le are asupra familiei.

In ultimul timp s-a constata ca diversitatea formelor de violenta, creativitatea si ingeniozitatea unor tehnici si tactici agresive prin care barbatii isi pedepsesc sotiile, parintii exerciteaza abuzuri asupra copiilor, a crescut alarmant si traumele fizice si psihice isi pun amprenta asupra persoanei agresate. Cu toate eforturile de a asigura un climat de egalitate de sanse in sfera publica, presiunile catre modernizarea si democratizarea relatiilor intrafamiliale au dus in mod paradoxal la supraincarcarea femeii si la disfunctionalitatea raportului de activitate a partenerilor in familie, de implicare in mod egal in treburile casnice.

Relatiile intime sunt rareori abuzive de la inceput. Deseori, femeile isi iubesc partenerii inainte de aparitia abuzului. Mai mult, relatiile abuzive nu sunt violente in mod constant. Agresorii imbina in mod fin intimitatea si violenta pentru a-si controla partenera. Barbatii care nu sunt angajati, nu au o slujba sigura pot sa actioneze violent din frustrare sau lipsa sperantei. Femeile mai putin educate sunt mai expuse violentei domestice decat cele cu un nivel de educatie mai ridicat.

Unii barbati pot reactiona violent la cresterea puterii femeii prin educatie si prin obtinerea de catre femeie a unui loc de munca sigur si bine platit. Prin aceasta, femeiile capata “o incredere in sine,” o siguranta cu care pot schimba rolurile traditionale din familie. In aceasta situatie, femeiile dobandesc o independenta economica si o pozitie sociala care le da putere si posibilitati de a lua decizii majore in familie. Dar in acelasi timp trebuie sa reziste la comportamentul necorespunzator al sotului, datorita venitului redus, al imbolnavirilor, a consumului de alcool, a agresiunilor verbale si fizice, a geloziei si in special a diverselor neintelegeri provocate de multiplele probleme cu care se confrunta in viata de zi cu zi. Chiar si in aceste conditii femeia- sotie trebuie sa-si indeplineasca indatoririle. Reuseste uneori, alteori foarte greu , dar nicidata in totalitate.

In mediul social trebuie sa se confrunte cu problemele locurilor de munca scazute, cu rata mare a somajului in randul femeilor, cu degradarea nivelului de trai, care supune femeia sa reziste zilnic la o stare de tensiune, pentru a asigura volumul de cheltuieli foarte mare fata de venitul scazut al familiei. Intr-o mare masura situatia femeii in societate influienteaza direct procesul de educare a tinerii generatii, proces care este legat nu doar de formarea acestora ca personalitati umane, cu capacitati intelectuale si morale dezvoltate ci si de recunoastrea rolului important al femeii in procesul dezvoltarii umane si a intregii societati.

Femeia nu este scutita de discreditarea de catre sot, care este asa zisul “cap de familie”- pentru ca -egalitatea de sanse- este o notiune foarte putin practicata. Nu se utilizeaza, decat in foarte putine familii, solutia redistribuirii rolurilor si respecatrea complimentaritatii in sarcinile casnice. Dar in schimb este prezenta agresiunea, fenomenele de violenta fizica si verbala fata de femeie, datorita unui complex de factori generate de problemele sociale, si cauzele individuale constand in consumul de alcool, tulburari de stress, frustrare, nivel scazut de educatie si cultura.

Marea majoritate a femeilor este condusa de mentalitatea prin care se confera drepturi, nescrise, superioare, barbatilor fata de femei. Nu isi cunosc drepturile, nu stiu sa sesizeze organele de drept, au retineri pentru ca le este frica si rusine din cauza prejudecatilor. .

Fata de aceste forme de discrimina si degradare a statutului femeii, organizatiile neguvernamentale, in colaborare cu unele institutii, incearca anual sa ia atitudine, sa mobilizeze si sa constientizeze femeiile asupra drepturilor pe care le pot revendica in situatii de victime.

In acest an incepand cu data de 25 noiembrie, data calendaristica pentru “Ziua Internationala pentru combaterea violentei impotriva femeii” se va declansa Campania de combatere a violentei, sub genericul “Impreuna impotriva violentei.” In programul campanieie sunt prevazute conferinte pentru informarea femeilor privind drepturile fundamentale ale omului, constientizarea membrilor familiei asupra sanctiunilor prevazute de lege pentru actele de agresiune si violenta. Alte teme vor fi:

-Consilierea femeilor pentru a elimina prejudecatile, frica si rusinea de a solicita sprijin si indrumare in cazul participarii la declansarea fenomenelor de violenta in familie.

-Se vor organiza colocvii cu elevii din diverse unitati de invatamant scolar si liceal, astefel : Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” Colegiul Economic “Partenie Cosma”, Liceul Teologic Greco – Catolic, Liceul Teoretic German “Fr. Schiller”, Liceul Teoretic “Nicolae Jiga” din Tinca, Scoala cu clasele I-VIII din Santandrei si scoala ”Gaspar Andras “ din Biharia.

- Colocviul studentilor va fi organizat de Facultatea de Stiinte Socio- Umane Oradea prin prezentarea unor studii privind violenta intrascolara si studiul privind serviciile existente pentru cazurile de victima a agresiunilor domestice.

- In unitatile de invatamant scolar si liceal din judetul Bihor se vor organiza concursuri tematice de eseuri si de desen dotate cu Diplome conform Regulamentelor de concurs “Floarea prieteniei.”

Un eveniment inedit se va organiza si in Penitenciarul de Maxima Siguranta Oradea prin proiectul “ Venim intre voi”. Persoanele aflate in detentie vor participa si in anul acesta la Concursul de compuneri denumit” Ofera o floare, NU o palma.”

- Spectacolul de recitari si muzica populara in interpretarea artistilor consacrati din judetul Bihor se va numi: “Pentru tine cu dragoste, un cantec si o floare.” Prin acest moment artistic se va oferi putina lumina si culoare starilor conflictuale din cupluri.

- Pacea si linistea sufleteasca se va regasi in sufletele noastre prin participare la Seara de rugaciune ecumenica care va avea loc in data de 9 decembrie dupa Liturghia de seara la Biserica Manastirea Franciscana’ Maica Domnului”- Oradea. La aceasta seara de rugaciune sunt invitati reprezentantii tuturor cultelor si grupurilor de rugaciune ale confesiunilor stabilite in Oradea: ortodocsi, romano- catolici, reformati, luterani, baptisti. Vor mai fi prezente grupurile de rugaciune, Reuniunea Marianne, Rozarul viu, Asociatia Familiilor, Ordinul Franciscanilor Tertiari, Cruciata Eucharistica, Surorile Ursuline si Surorile Franciscane. Programul acestei Seri de rugaciune ecumenica va cuprinde citirea Cuvantul Evanghelie si a pasajului Biblic, se vor rosti rugaciuni din partea reprezentantilor diverselor culte si grupuri de rugaciune iar in incheiere mai multe coruri vor intona muzica sacra.

Campania de va incheia in data de 10 decembrie – zi semificativa pentru semnarea la ONU a Declaratiei Universale ale Drepturilor Omului.

In cadrul Conferintei de incheiere se vor prezenta concluziile derularii campaniei, in baza careia organizatorii vor prezenta autoritatilor obiectivele urgente care trebuiesc intreprinse pentru reducerea si prevenirea violentei in scoli si in familie. Tot in acest cadru se vor decerna premiile pentru laureatii concursurilor de eseuri si desen lansate in perioada campaniei de combatere a violentei.

Se va continua condamnarea acestui fenomen. Implicarile izolate nu pot produce o schimbare, dar “impreuna impotriva violentei” putem transmite si sensibiliza opinia publica asupra consecintelor grave pe care violenta le are asupra familiei

Ing. Sateanu Miorita, cetatean de onoare al Municipiului Oradea
Presedinte, Uniunea Femeilor din Bihor

ZIUA SANCTITATII VIETII
Centrul de Consiliere privind Sarcina MAMA din Arad ne aminteste ca pe 26 decembrie 2009 se implinesc 20 de ani de la legalizarea avortului in Romania. Cu acest prilej 6 decembrie a fost declarata Ziua Sanctitatii Vietii in Romania. Centrul MAMA chiama bisericile din Romania sa comemoreze acest eveniment, si sa atraga atentia publicului asupra impactului dezastruos pe care avortul l-a avut si continua sa il aibe asupra Romaniei. Pe 26 decembrie 1989 parlamentarii Romaniei au legalizat avortul intr-un mod cu totul negindit, cauzind cea mai mare criza demografica din istoria natiunii. Ar fi deci potrivit ca tot ei sa fie in primele rinduri in rectificarea ei. Din nefericire nu vedem nici un interes in acest sens din partea clasei politice din Romania.

Citam din Scrisoarea Centrului Mama: „Viata incepe de la conceptie. Avortul a fost legalizat de oameni, dar nu si de Dumnezeu. Avortul este legal in Romania pana in a 14-a saptamana de sarcina. Avortul este legal pentru orice femeie indiferent de motiv sau de virsta. Mai putin de 1% din copii avortati sunt rezultat al violului, sau al incestului. Peste 50 % dintre femei folosesc avortul ca si metoda de contraceptie. Cele mai multe avorturi le fac femeile intre 15-30 de ani. Avortul a pus Romania pe locul intii în Europa la avort si pe locul doi in lume dupa Vietnam.”

Centrul MAMA se ocupa si de consiliere in probleme de avort. Cei interesati pot contacta Centrul Mama la urmatoarea adresa:
Centrul de Consiliere M.A.M.A. Arad
Calea ROMANILOR NR.4-8
BL.k2, Sc.A, ap.1
Arad
Tel.0257-211041
E-mail: mama_arad@yahoo.com

Alegeri Prezidentiale
Am primit din partea publicului mai multe mesaje in care suntem intrebati pe cine recomandam pentru alegerile prezidentiale. AFR a adoptat o pozitie neutra fata de candidatii curenti, determinind, pe baza evidentelor de care dispunem, ca nici unul dintre ei nu poseda un profil moral acceptabil pentru a fi in fruntea tarii. Juramintul prezidential impune o obligatie presedintelui tarii sa isi dea toata puterea pentru „propasirea spirituala” a Romaniei. Este opinia noastra ca nici unul dintre candidati nu are calitatile morale pentru a face lucrul acesta.

Doriti Sa Fiti Informati?
Cei care doriti sa fiti informati periodic privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul electronic saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.protejarea-familiei.com.

Multumiri
Multumim celor care ne scrieti informindu-ne ca apreciati munca noastra si ne incurajati mai departe. Cautam sa raspundem tuturor mesajelor, dar ne scuzam pentru eventualele intirzieri. Va rugam sa continuati sa ne scrieti, si sa ne informati despre evenimentele profamilie sau provalori care au loc in satele, orasele si cartierele voastre.

2 comments:

Anonymous said...

die Verständliche Mitteilung cialis online viagra rezeptfrei in ?sterreich [url=http//t7-isis.org]cialis online apotheke[/url]

Anonymous said...

Bravo, me parece esto el pensamiento excelente http://nuevascarreras.com/category/cialis-generico/ cialis precio venezuela Un ottimo argomento [url=http://nuevascarreras.com/tag/cialis-online/ ]cialis precio [/url]