04 December 2009

PASIUNE PENTRU...O MINA DE SARE DE LA MAREA MOARTA...

Alaltaieri suparata pe viata, m-am dus la mall. Aveam sa fac ceva cumparaturi de Craciun. Ma miscam alene…cu multe ginduri in cap. Pentru o vreme acuma locuiesc cu nepotii mei…si sint tare confuza. Totdeauna am avut impresia ca sint flexibila si ca ma pot adapta…si am aflat ca nu prea pot. Asa ca-mi trageam picioarele alene, ascultind o muzica de Craciun familiara, …nu obisnuitul si nepocaitul... Fa-la-la-la-la… ce-l auzi prin magazine.


La un moment dat ochii mi se opresc pe o persoana marunta si vesela la una din tarabele din mijlocul mallului…era sora mea. In fiecare an la unul din butikurile alea mici de pe mijloc, intre magazine, vin niste evrei care vind crema de fata si ceva chestii de facut unghiile lucioase asa…fara prea multa munca doar cu putina slefuire …Sint totdeauna fete si baieti draguti si sint ca niste scai de care nu te poti descotorisi usor. Sora mea tocmai incerca sa se scape de baiatul asta inalt si cu ochi albastrii care politicos dar guraliv vroia neaparat sa-i faca o demonstratie a produselor lui aduse tocmai de la Marea Moarta.

Sora mea care fusese in Israel numai in vara trecuta ii arata o bratara cumparata acolo, ii spuse ca noi apreciem pe evrei chiar daca sintem dintre neamuri. Tinarul se uita confuz..."neamuri?" ingina el? I-am spus ca noi sintem crestine si ca daca ar citi Biblia ar stii ce-s alea " neamuri " …Sa fac insa povestea scurta…n-am putut sa ma scap de el decit dupa ce am cumparat chestiile alea de unghii care m-au costat 55 de dolari si nici atunci nu se oprea…ca vroia sa ne vinda crema de fata cu 250 de dolari…
……………….
Asta e a doua oara cind cumpar treburile alea de la ei…si ca si data trecuta , nu cred ca le voi folosii … dar au ei evreii un fel in care te fascineaza, un fel politicos de a te face sa renunti si la ultimii centi ce ii mai ai in buzunar. Dupa ce iti iau banii, tot tu spui afectuos si fericit ca le multumesti. Exista o pasiune cu care isi vind produsele pe care n-am intilnit-o la nimeni altcineva. Buna mea spunea ca pe vremuri erau si in Valea Jiului , prin Petrosani magazine de-ale evreilor. Spunea ea ca nu trecea nici prin fata vitrinelor ca daca erai pe partea aia de trotuar nu se putea sa treci si sa nu intrii in magazin; iar daca ai intrat inauntru - era lucru sigur ca te descotoroseai de orice banut pe care-l aveai asupra ta si mai luai si pe credit.

Acuma, dupa citeva zile ma tot gindesc cum anume a procedat? Nici acum nu m-am uitat ce a pus in punga de plastic. Ca si in rindul trecut o sa gasesc dupa o vreme cumparatura si ...poate o dau cuiva...Dar m-am gindit la ei, la evrei. La oamenii astia, urmasii lui Avram, Issac si Iacov...poporul ales. Deocamdata nu cunosc si nu-s interesati de Sarbatoarea Craciunului. De fapt se folosesc de sarbatoarea asta crestina ca sa exploateze pe crestini...ca ei sint cei mai multi care fac cumparaturi, asigurindu-le celorlalti un venit considerabil. Tinarul asta cu produsele lui spunea ca a venit special pentru sarbatoarea Craciunului ca sa-si vinda marfa...Dar cu pasiunea care o au, cind evreii or intelege ca Isus este al lor...ca El este Mesia mult asteptat...focul asta din ei, temperamentul asta pasionant care poate sa vinda o mina de sare de la Marea Moarta cu 50 de dolari...va lucra cu atita putere ca peste noapte Israelul va fi cuprins de flacarile descoperirii...si harul de la neamuri se va lua.

Noi sarbatorim Craciunul, citeodata in virtutea vechilor obiceiuri, sau poate avem copii in familie...sa nu stricam traditia...pina la urma sintem credinciosi si Craciunul este sarbatoarea cind Gavril a adus vestea cea buna...dar sintem stresati si morocanosi...si plictisiti de atitea colinzi...si pregatiri si oboseala...ce atita scofala...inca un Craciun...?!

Fratii mei...poate fi ultimul Craciun cind evreii sint inca indiferenti...si Craciunul ne apartine si noua...neamurilor. Oare am putea pune si noi un pic de pasiune in ceea ce facem de aceste sarbatori? Micul evreu a fost si al nostru...imprumutat de la evrei pentru o vreme...dar nu va mai fi mult, (ca sint semne peste tot) si Israel va accepta ce este de fapt a lor...pe Salvatorul acestei lumi...

Pregati-ti-va deci de sarbatoare. Domnul Isus ne-a inclus si pe noi in ea...caci ingerii au spus ca ne aduc..."O veste buna"...si va fi "o mare bucurie" ...pentru toata omenirea... Sa ne bucuram deci, nu conteaza conditiile materiale...motivul Craciunului nu sta in friptura de pe masa sau cadourile de sub pom...ci in VESTEA BUNA...a MINTUIRII.

6 comments:

A.Dama said...

Draga Rodica,

E interesant cum ai legat intamplarea comerciala de semnificatia spirituala... Faptul ca harul va fi luat de la neamuri, iar evreii isi vor recunoaste greseala... ne-recunoasterii Lui de la bun inceput!
Mi se pare dramatic, dar e un adevar.
De alta parte, faptul ca vin de Craciun sa exploateze o sarbatoare care lor nu le spune altceva decat profit financiar, e de-a dreptul strigator la cer.
Pana Se va satura Cel de sus sa rabde...

AICISIACUMACOLOCURAND said...

ROMANI CAPITOLUL 11
Orbirea lui Israel.
1Întreb dar: "A lepădat Dumnezeu pe poporul Său?" Nicidecum! Căci şi eu sunt Israelit, din sămânţa lui Avraam, din seminţia lui Beniamin.

2Dumnezeu n-a lepădat pe poporul Său, pe care l-a cunoscut mai dinainte. Nu ştiţi ce zice Scriptura, în locul unde vorbeşte despre Ilie? Cum se plânge el lui Dumnezeu împotriva lui Israel, când zice:

3"Doamne, pe proorocii Tăi i-au omorât, altarele Tale le-au surpat; am rămas eu singur, şi caută să-mi ia viaţa?"

4Dar ce-i răspunde Dumnezeu? "Mi-am păstrat şapte mii de bărbaţi, care nu şi-au plecat genunchiul înaintea lui Baal."

5Tot aşa, şi în vremea de faţă, este o rămăşiţă datorită unei alegeri, prin har.

AICISIACUMACOLOCURAND said...

ROMANI 11
6Şi dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altminteri, harul n-ar mai fi har. Şi dacă este prin fapte, nu mai este prin har; altminteri, fapta n-ar mai fi faptă.

7Deci, ce urmează? Că Israel n-a căpătat ce căuta, iar rămăşiţa aleasă a căpătat; pe când ceilalţi au fost împietriţi,

8după cum este scris: "Dumnezeu le-a dat un duh de adormire, ochi ca să nu vadă, şi urechi ca să n-audă, până în ziua de astăzi."

9Şi David zice: "Masa lor să li se prefacă într-o cursă, într-un laţ, într-un prilej de cădere şi într-o dreaptă răsplătire.

10Să li se întunece ochii ca să nu vadă, şi spinarea să le-o ţii mereu gârbovită."

Înştiinţarea Neamurilor.
11Întreb dar: "S-au poticnit ei ca să cadă? Nicidecum! Ci, prin alunecarea lor, s-a făcut cu putinţă mântuirea Neamurilor, ca să facă pe Israel gelos;

12dacă, deci, alunecarea lor a fost o bogăţie pentru lume, şi paguba lor a fost o bogăţie pentru Neamuri, ce va fi plinătatea întoarcerii lor?

13V-o spun vouă, Neamurilor: "Întrucât sunt apostol al Neamurilor, îmi slăvesc slujba mea,

14şi caut, ca, dacă este cu putinţă, să stârnesc gelozia celor din neamul meu, şi să mântuiesc pe unii din ei.

15Căci, dacă lepădarea lor a adus împăcarea lumii, ce va fi primirea lor din nou, decât viaţă din morţi?

16Iar dacă cele dintâi roade sunt sfinte, şi plămădeala este sfântă; şi dacă rădăcina este sfântă, şi ramurile sunt sfinte.

AICISIACUMACOLOCURAND said...

17Iar dacă unele din ramuri au fost tăiate, şi dacă tu, care erai dintr-un măslin sălbatic, ai fost altoit în locul lor, şi ai fost făcut părtaş rădăcinii şi grăsimii măslinului,

18nu te făli faţă de ramuri. Dacă te făleşti, să ştii că nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine.

19Dar vei zice: "Ramurile au fost tăiate, ca să fiu altoit eu."

20Adevărat: au fost tăiate din pricina necredinţei lor, şi tu stai în picioare prin credinţă: Nu te îngâmfa dar, ci teme-te!

21Căci dacă n-a cruţat Dumnezeu ramurile fireşti, nu te va cruţa nici pe tine.

22Uită-te dar la bunătatea şi asprimea lui Dumnezeu: asprime faţă de cei ce au căzut, şi bunătate faţă de tine, dacă nu încetezi să rămâi în bunătatea aceasta; altminteri, vei fi tăiat şi tu.

23Şi chiar ei: dacă nu stăruie în necredinţă, vor fi altoiţi; căci Dumnezeu poate să-i altoiască iarăşi.

24Fiindcă, dacă tu, care ai fost tăiat dintr-un măslin, care din fire era sălbatic, ai fost altoit, împotriva firii tale, într-un măslin bun, cu cât mai mult vor fi altoiţi ei, care sunt ramuri fireşti, în măslinul lor?

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Tot Israelul va fi mântuit.
25Fraţilor, pentru ca să nu vă socotiţi singuri înţelepţi, nu vreau să nu ştiţi taina aceasta: o parte din Israel a căzut într-o împietrire, care va ţinea până va intra numărul deplin al Neamurilor.

26Şi atunci tot Israelul va fi mântuit, după cum este scris: "Izbăvitorul va veni din Sion, şi va îndepărta toate nelegiuirile de la Iacov.

27Acesta va fi legământul, pe care-l voi face cu ei, când le voi şterge păcatele."

28În ce priveşte Evanghelia, ei sunt vrăjmaşi, şi aceasta spre binele vostru; dar în ce priveşte alegerea, sunt iubiţi, din pricina părinţilor lor.

29Căci lui Dumnezeu nu-I pare rău de darurile şi de chemarea făcută.

30După cum voi odinioară n-aţi ascultat de Dumnezeu, şi după cum prin neascultarea lor aţi căpătat îndurare acum,

31tot aşa, ei acum n-au ascultat, pentru ca, prin îndurarea arătată vouă, să capete şi ei îndurare.

32Fiindcă Dumnezeu a închis pe toţi oamenii în neascultare, ca să aibă îndurare de toţi.

33O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui, şi cât de neînţelese sunt căile Lui!

34Şi în adevăr, "cine a cunoscut gândul Domnului? Sau cine a fost sfetnicul Lui?

35Cine I-a dat ceva întâi, ca să aibă de primit înapoi?"

AICISIACUMACOLOCURAND said...

ZAHARIA 12:10
Atunci voi turna peste casa lui David şi peste locuitorii Ierusalimului, un duh de îndurare şi de rugăciune, şi îşi vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns. Îl vor plânge cum plânge cineva pe singurul lui fiu, şi-L vor plânge amarnic, cum plânge cineva pe un întâi născut.