30 August 2010

CUM S-AU GANDIT UNII OAMENI SA CEARA AJUTOR ALBINELOR


Cercetătorii au descoperit că elefanţii chiar dau alarma atunci când văd albine.

Se spune că elefanţilor le este frică de şoricei, însă oamenii de ştiinţă au descoperit acum că elefanţii se sperie de fapt de albine, iar pachidermele chiar dau alarma când le văd.
Cercetătorii speră ca această descoperire să salveze fermele de elefanţi şi că elefanţii vor fi şi ei salvaţi.
Conflicte între oameni şi elefanţi apar des în ţări precum Kenya. Un singur elefant înfometat poate distruge o fermă întreagă peste noapte. Unii fermieri chiar ucid elefanţi din cauza distrugerilor, dar se întâmplă şi ca animalele să omoare oameni, iar apoi sunt vânate de îngrijitorii parcurilor.
Descoperirea că elefanţii emit alarme de joasă-frecvenţă atunci când văd albine ar putea să ajute la reducerea acestor conflicte, spune Lucy King, un om de ştiinţă specializat în comportamentul animalelor.
Fermierii au putea construi "garduri de albine" în jurul plantaţiilor, prin punerea stupurilor la 10m distanţă unul de celălalt. Stupii vor fi legaţi de sârme care îi vor legăna atunci când elefanţii se vor împiedica de ele. Astfel, albinele vor ieşi la "atac" şi pachidermele vor fugi.
Lucy King a făcut două experimente. În primul, a pus sunete de albine lângă elefanţi, iar aceştia au fugit. Cercetătorii au observat că şi animalele aflate departe de sunete au plecat, ceea ce înseamnă că au comunicat cu ceilalţi.
În al doilea experiment, King a atârnat microfoane ultra-sensibile de copaci, după care a pus din nou sunetele de albine şi a înregistrat reacţia elefanţilor. Astfel, au confirmat că pachidermele dau alarma când aud albinele.

2 comments:

elena marin-alexe said...

Interesante lucruri am aflat azi aici.Te pup Rodica draga mea!

sia said...

Rodica, azi ca niciodata mi-a intrat o albina in bucatarie in timp ce faceam mancare. Era draguta albina:)intra- iesea iar intra si iar iesea:)).Am zis ca e albina ta, ca tu ai vorbit in zilele acestea despre albine.:)