30 August 2010

CE AR INSEMNA DISPARITIA ALBINELOR

Disparitia albinelor Albert Einstein a spus cindva ca daca albinele ar dispare de pe fata pamintului, atunci omul ar mai supravietui cel mult 4 ani pe planeta. Fara albine, a spus celebrul fizician, nu mai exista polenizare, fara de care nu mai exista plante, nu mai exista animale, nu mai exista… oameni.
In anul 1923, filosoful, esoteristul, ginditorul si pedagogul austriac Rudolf Steiner prezicea ca apicultura comerciala va conduce catre disparitia albinelor intr-o suta de ani. Vremurile de azi par sa-i confirme previziunea…
Sindromul Prabusirii Coloniilor (eng. CCD - Colony Collapse Disorder ) este un fenomen neobisnuit care a inceput sa se manifeste din anul 2006 in Statele Unite si consta in disparitia subita a unor colonii intregi de albine. Ceea ce este misterios este faptul ca nu se stie ce se intimpla cu albinele disparute deoarece in jurul stupilor sint gasite foarte rar citeva cadavre de insecte. E ca si cum lucratoarele ar pleca la adunat de polen si nu se mai intorc niciodata. In stup ramine doar albina regina si citeva larve.
S-au observat unele simptome premergatoare disparitiilor cum ar fi faptul ca albinele reactioneaza intirziat la atacurile unor insecte dusman sau sint reticente in a consuma mincarea oferita de apicultori, precum siropul de zahar sau suplimentele de proteine.

Fenomenul s-a manifestat prima data in SUA. Intre 1971 si 2006 numarul albinelor salbatice a scazut dramatic, astazi ele aproape ca nu mai exista. Din 2006, au inceput sa dispara si albinele crescute de apicultori. Fenomenul a atins proportii ingrijoratoare, din aceasta cauza i s-a dat si numele de Sindromul Prabusirii Coloniilor. El se manifesta acum acut si in multe tari din Vestul Europei dar si in Brazilia, India si China.


In mod obisnuit, o pierdere de 10%, pe sezon, din coloniile de albine, era considerata ceva normal. In cazul unor epidemii sau invazii de daunatori, se ajungea la pierderi de 30%. Prin CCD, pierderile ajung si pina la 70-80%. In acest ritm, albinele se indreapta spre disparitie, mai ales din cauza ca oamenii de stiinta nu inteleg ce se intimpla cu ele si nu gasesc un remediu. Asociatia Apicultorilor Britanici a estimat chiar ca pina in 2018 albinele vor dispare cu totul din Marea Britanie, daca nu se va gasi o solutie pentru a le salva.
Disparitia tuturor albinelor de pe planeta ar fi un dezastru. Ar putea insemna chiar sfirsitul omenirii. Ele realizeaza polenizarea naturala care sustine perpetuarea pomilor si plantelor. S-a calculat ca o treime din mincarea americanilor depinde de polenizare. S-a estimat ca pentru trei sferturi dintre plante, care furnizeaza omului inclusiv cereale, vegetale, fructe, seminte, nuci, polenizarea este vitala.
Pentru a ne imagina consecintele disparitiei albinelor, putem lua ca dovada ceea ce se intimpla in localitatea Sichuan din regiunea Maoxian, China. Aici plantele nu mai beneficiaza de polenizare naturala. Albinele au fost exterminate din cauza utilizarii irationale a pesticidelor. In ultimii douazeci de ani, cei care realizeaza polenizarea pomilor fructiferi sint … oamenii. O fac manual!
Cum se intimpla acest lucru? In fiecare primavara, mii de sateni se urca in peri si meri cu niste pamatufuri, cu care scutura usor polenul de pe flori si il aduna in niste sticle de plastic. Apoi, se urca in alti copaci si cu acelasi pamatuf scutura polenul peste alte flori. Este o metoda hilara de inlocuire a polenizarii naturale, care poate fi aplicata doar in anumite situatii.
Sa ne gindim ca mina de lucru a “polenizatorilor” costa, nu mai este gratis ca inainte. Costul polenizarii s-ar adauga pretului produselor care ajung pe masa oamenilor, productiile ar scadea, si inevitabil s-ar ajunge la o crestere a inflatiei si la o criza alimentara mondiala.
Ce anume provoaca CCD? Nu se stie! Oamenii de stiinta investigheaza mai multe ipoteze. Se pune vina pe un virus puternic de origine israeliana, care a declansat o epidemie printre coloniile insectelor din mai multe tari. Se studiaza daca suplimentele alimentare date albinelor de catre apicultori sau medicamentele si chimicalele folosite impotriva altor boli sau daunatori au condus catre aparitia CCD.
Altii dau vina pe culturile modificate genetic, al caror polen ar fi afectat implicit si albinele. Se incrimineaza si migrarea artificiala prin care stupii sint transportati de colo colo, la distante mari, facilitind imprastierea unor maladii in rindul coloniilor de albine. Se da vina, evident, si pe schimbarile climatice. O alta cauza posibila a CCD ar fi radiatiile electromagnetice si de radio frecventa emise de liniile de inalta tensiune sau de antenele pentru telefonia mobila. Se crede ca sistemul de orientare al albinelor este bruiat de aceste cimpuri electromagnetice si astfel nu mai sint in stare sa se intoarca la stup. Toate cercetarile se lovesc de un lucru capital: lipsesc cadavrele albinelor disparute si, in consecinta, corpul lor nu poate fi analizat!
--------------------------------------------
Sa dea bunul Dumnezeu intelepciune oamenilor sa nu distruga aceste minunate creatii ale Lui...
(Articol preluat de pe net)

No comments: