27 August 2010

O LUME DE VIS...

"Tot ce voiti sa va faca voua oamenilor - faceti-le si voi la fel."

Daca am vrea sa scurtam codul de conduita …sau sa dam un sfat oamenilor cum sa se poarte intre ei ca sa traiasca bine si frumos…si sa avem acest cod la indemina intr-o forma scurta si usor de inteles si usor de retinut, versetul asta din Biblie cred ca ar insuma toate regulile pe care omenirea le-a facut si inca le mai face ca sa poata sa mentina pacea si disciplina pe pamint.

Si acest verset promite sa iti dea tot ce iti doresti. Pentru multi dintre noi, respectul este o problema esentiala de viata. Numai ca respectul este o strada cu doua sensuri. Vrei sa-l ai? Da-l altora (aproape poti spune ca fraza de la inceput se verifica foarte bine in acest caz). Pina si copiii mici, daca insisti sa ii saluti de cite ori treci pe linga ei, de la o vreme invata si o sa te trezesti ca te saluta. Si salutul este forma cea mai simpla de respect. Imi amintesc de copiii de la biserica de care m-am ocupat cu ceva ani in urma, cind Deb era in clasele primare. Cred ca am mai amintit de asta, dar amintirile astea prea ma ispitesc…

Ii invatam pe copii sa cinte la instrumente…dar nu numai. Ii salutam intotdeauna cum as fi salutat un om mare si important. Unii dintre ei au prins mesajul, altii au continuat sa intre in sala unde imi tineam repetitiile fara sa spuna o vorba. Intr-o zi le-am spus ca cine nu saluta la intrare, am sa-l dau afara sa intre din nou. Data urmatoare am pus planul in aplicare. Dupa vreo citeva sminteli…au reusit cu totii sa isi aminteasca ca trebuie sa saluti cind intri intr-o camera unde sint si alti oameni. Si ajunsesem cu copiii astia ca intrau in biserica si se duceau la fratii batrini de pe banci (care veneau din vreme la biserica) si dadeau mina cu ei. Sa fi vazut fetele fratilor si ale surorilor zimbind de placere…nu cred ca le puteau face un dar mai frumos. Dar…cineva trebuie sa inceapa…sa practice ...

Cu vreo doua zile in urma vorbeam de greselile unor oameni. Greseli mari. Domnul sa-i lamureasca sa se pocaiasca. Dar noi toti gresim. In primul rind gresim fata de Dumnezeu, si apoi fata de cei din jur. M-am tot gindit …ce o fi asa de greu sa ne cerem iertare? Faceti o proba…si odata cind cineva se cearta cu voi…acceptati vinovatia pentru acel lucru…sa vedeti cum ii taiati macaroana si cit ar fi persoana respectiva de pusa pe harta, se inmoaie…ramine blocata, dezorientata…nu mai stie ce sa zica. Apoi daca ai vreo scuza sau vreo explicatie, poti s-o dai - dar dupa ce ai acceptat responsabilitatea lucrului respectiv. Este "cost effectiv"…cum zic americanii…economisesti timp si energie intr-o lupta care nu duce la nimic bun. De obicei cind oamenii se cearta si nimeni nu vrea sa-si asume vinovatia, lucrurile se precipita si, de la un lucru mic pentru care s-au certat, isi spun vorbe urite si ajung sa hraneasca flacara de chibrit cu noi si noi argumente pina cind ia casa foc…(nu se intimpla asta mult si in familii?). Ajung iara la "tot ce voiti sa va faca voua oamenii…" faceti voi mai intii!!!

O treaba dificila este sa accepti in fata copiilor tai ca ai gresit …Dar am ajuns la concluzia ca este solutia cea mai buna; si cu toate ca iti recunosti gresala, reusesti sa-ti pastrezi demnitatea si sa fi un exemplu bun macar in faptul ca ai curaj sa stai linga faptele tale. Si daca sint maturi, sint in cunostinta de faptul ca nici o fiinta umana nu este perfecta…(chiar daca dupa cum vorbesc unii oameni despre ei…ai crede ca n-au facut nici un pacat in viata lor).

Ati facut vreodata vreun dar cuiva…fara sa va ginditi ca o sa primiti ceva inapoi? Secretul este ca ...o sa primiti…ca pe undeva este o lege necunoscuta de majoritatea care nu stiu ca atunci cind iti arunci "piinea pe ape"…o primesti inapoi…inzecit si insutit. Daca ai reusit sa ai o slujba buna si un salariu bun si o situatie confortabila…nu e chiar totul datorita tie. Dumnezeu ti-a dat sanatate si ti-a creat posibilitati sa fii acolo unde esti…ca sint milioane poate mai destepti si mai harnici decit tine si n-au posibilitatile tale. Te-ai gindit cine iti da sanatatea si de ce?

Oh…as putea sa continui la infinit…ca sint multe lucrurile pe care am voi noi sa ni le faca oamenii. Dar pentru fiecare din aceste lucruri…pe care le dorim, este nevoie sa contribuim noi mai intii…"sa le facem " noi mai intii…si sa motivam oamenii - sa-i invatam prin exemplul personal.

Oh… numai imaginati-va ca lumea s-ar schimba si ar deveni exact asa cum am dori noi sa fie…dar numai …si numai atunci cind noi ne-am purta exact asa cum vrem sa se poarte lumea din jur cu noi. Nu-i asa ca pare simplu?

9 comments:

Anonymous said...

cind intrii - intri
respetiva - respectiva
respetiva - escaladeaza
cunostiinta - cunostinta
comfortabila - confortabila
creiat - creat
am voii - voi
ar devenii - deveni
am dorii - dori

Nu-i asa ca pare simplu?

Rodica Botan said...

POlitia pe blog - pazea!!!

cella said...

Rodica,
m-ai facut sa imi amintesc de tata ...
m-am suparat pe el pentru modul cum imi vorbise ... dar m-am suparat foarte tare si ... a venit sa imi zica ceva si nu i-am raspuns ... s-a uitat la mine, a realizat ca a gresit si inca tare si i-au dat lacrimile, eu deja plangeam si mi-a zis ca ii pare atata de rau ...
Dupa faza asta ... cand vedeam ca spiritele incep de se agite foloseam o formula luata din timpul acelei conversatii si fiecare stia ca ... e timpul sa se opreasca;)

kameluna said...

Comment pentru ROTUNDU!!! Decat sa va daţi mai rotund decat sunteţi mai bine mergeţi si cautaţi alte bloguri pe care sa le corectaţi!! Rodica nu are un blog in care preda limba si literatura româna, are un blog in care împartaseste trairile ei in el. Domnule ROTUNDU...ZAU ,CRED CA VA PLICTISITI GROZAV DE FACETI ASTA. Mai bine cititi BIBLIA si apoi CORECTAŢI-VĂ!!!!

Marta said...

Adevarat :Tot ce voiti sa va faca voua oamenii face-ti si voi la fel. Tu iarta si iubeste !

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Rodica ,eu raman la opiniile spuse in comentariul pe care nu l-ai publicat.
Era prea tare sau prea jignitor sau prea adevarat ?
Oamenii care viziteaza blogul tau ,cel putin nu toti ,nu inteleg ca acest om are nevoie de tratament special la clinica de Psihiatrie
Acestea nu sant corectari gramaticale, care repet se pot face in particular pe blogul tau fara sa stie nimeni , ci accese ale uneui sindrom compulsiv obsesiv !.Si poate alte sindroame necunoscute de noi.
Pana atunci sa ,ne rugam pentru el sa ajunga cat mai repede acolo si sa accepte tratamentul si NU RASPUNDE NEBUNULUI DUPA NEBUNIA LUI !
Nu merita timpul tau al nostru si si nervii tuturor !
Subiectul dezbatut de tine e cu mult mai important decat aceste mizerii,si trist ca nimeni nu comenteaza aces subiect!
Virginia

Anonymous said...

Ha ha ha

Nici Virginia nu comentează subiectul!

Rodica Botan said...

Mai...ala...(sa nu-ti mai spun pe nume ca iara tipi pe internet ca sint obsedata cu tine...)Ce nu-ti vezi tu de treburile tale? Din nou te anunt ca nu o sa iti mai las comentariile si ca n-am nevoie de corecturile tale. Cititorii mei citesc si asa.
Nu o am baiete...si n-am chef sa invat (vorbesc de gra,matica), pricepi?
O sa continui sa imi expun parerile ...pentruca le am, pentruca asa consider eu potrivit, pentruca am nevoie sa ma exprim, si nu o fac ca sa te agravez pe tine. Stiu ca nu poti suferi femeile pe blog, stiu si inteleg; dar asta este viata - nu poti sa ai tot ce vrei in viata...nu esti singurul cu problema asta. Asa ca...du-te frumusel in lumea ta si sa stii ca nu-ti mai public comentariile ca prezenta ta tulbura pe toata lumea de aici.

Oh...si inca un lucru. Ai dreptate - nu te cunosc . Te stiu de cind esti mic - dar nu te cunosxc intr-adevar. Asa un om...nici nu vreau sa cunosc...

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Cand am scris comentariul m-am incriminat si pe mine si am stiut asta,de cand criam.
Nu ca nu as avea dar,am prea multe si prefer sa ti le trimit intr-o scrisoare particulara cam lunga care are 5 subiecte diferite de nepublicatpe blog
Nu am avut cuvinte intelepte si de aceea am tacut intentionat ,ca sa nu ma trezesc scriind prostii! Daca o sa am ceva bun sigur ca voi scrie.
Oricum comentariul ROTUNDULUI ne-a deviat discutia la toti .Acesta e raul care il face Dumnealui in primul rand .Ne ia privirea dela lucrrile importante si ma includ si pe mine aici!
Virginia