04 September 2011

CINE E ..."DI VINA"?

De vreo doua zile am prins curaj sa-mi las comentariile pe un blog care discuta despre femeia credincioasa si rolul ei in familie si biserica. M-am gindit ca este un subiect destul de important din moment ce o parte din sotii credinciosi se pling de sotiile lor  sau a surorilor- femeilor  ( mame , sotii) din biserica. Poate ar fi timpul sa ascultam aceste plingeri, sa analizam si sa vedem daca au vreo greutate si sa facem schimbari daca este necesar.
     Un lucru sigur - societatea in care traim si chiar si cea crestina ( am auzit ca i se spune post-crestina) merge din ce in ce mai rau. Motivele sint multe si dupa mine barbatii si femeile deopotriva poarta vina a ceea ce se intimpla in casele si bisericile noastre. Putem insa sa facem o analiza corecta si sa vedem ce e de facut. Invinuirile care se aduc genului feminin sint in mare urmatoarele: ca ne imbracam necorespunzator, ne purtam nepotrivit, nu sintem supuse, vrem sa conducem …etc. Linkul de mai sus va va lamuri. Unele acuzatii sint adevarate…cazuri si cazuri.
     Mi-a trecut mie prin cap ca putem discuta obiectiv si poate sa luam si ceva “atitudine” la urma. Cind am zis “atitudine” nu m-am gindit sa fim obraznice in a ne apara punctul de vedere; m-am gindit ca unele lucruri sint gresite si trebuie schimbate, altele sint invinuiri aiurea si trebuie sa le explicam. Apoi nu toate femeile gindesc la fel cum nici toti barbatii nu gindesc la fel. Dar ce gindim noi , barbati sau femei este chiar de mai putina importanta. Cuvintul Lui ar trebui sa ne fie ghid si unora si altora. Una dintre critici era adresata nesupunerii femeii. M-am gindit – ce inseamna pentru mine supunerea?…cum inteleg eu acest fenomen? Pentruca daca cineva imi cere sa fiu supusa – trebuie sa inteleg ce mi se cere ca sa pot sa ma execut. Trebuie sa recunosc ca am o problema pe la capitolul asta- (sau am avut).Uite …ce mi-a trecut mie prin cap…
      Cind vorbim de supunere , trebuie sa intelegem ca exista o autoritate fata de care sa existe supunerea respectiva. Ma gindesc la autoritatea Lui Dumnezeu si la dreptatea si intelepciunea si la bunatatea Lui. Pina si legile date de El sint spre folosul nostru - absolut toate legile...niciuna n-a fost data spre folosul Lui. Asa se manifesta autoritatea Lui. El are niste rinduieli si noi trebuie sa le respectam. Daca nu ne supunem autoritatii Lui o facem din pura nebunie - si tot noi o sa suferim consecintele.
     Eu asa vad ca arata autoritatea fata de care omul trebuie sa arate supunere. Capul barbatului este Domnul, deci Domnul este autoritarul si barbatul este cel supus. Cind vine rindul femeii si al barbatului cred ca este acelasi lucru. Barbatul este autoritarul si femeia trebuie sa fie supusa (Biblic)- numai ca (dupa mine), barbatul trebuie sa fie atit de supus Domnului incit sa capete din autoritatea Lui...iar femeia atunci n-ar mai avea cu siguranta nimic de comentat  la subiectul "supunere". Dar nimic nu este perfect pe lumea asta…Si ca sa nu fim pregidisti poate ar trebui sa acceptam ca exista tot felul de malformatii si de deviatii de la planul pe care l-a facut Dumnezeu pentru om.
      Cit de greu ne-a fost in Romania pe vremea comunismului sa fim supusi unui regim nedrept...Multi am emigrat in alte tari cu dorinta de a trai sub un guvern - o autoritate guvernamentala cit mai corecta. Cred ca sint frustrati si barbatii care traiesc cit mai corect viata lor incadrindu-se in autoritatea Lui Dumnezeu, dar si femeile credincioase care au soti care cer autoritate cind nu traiesc ei insisi sub autoritatea Lui Dumnezeu. Autoritatea Lui Dumnezeu este un jug usor pentruca este drept, inteligibil...si pentruca la jugul asta este si Christos care duce si cara ce-i mai greu. La o astfel de autoritate nu ai ce comenta...indiferent ca esti barbat sau femeie...si iti iei locul la jug si tragi cum poti in supunere. Dar daca autoritatea  este strimba…si nedreapta …etc? Cum sa ne mai supunem? Viata poate deveni un adevarat calvar…in aceste situatii.
     Dar astea sint parerile mele. As dori sa participati cit mai multi si multe…poate vom invata unii de la altii si unii de la altele si invers. La urma urmei important nu este sa o tinem “pe-a noastra”… ci sa intelegem fiecare care ne este rolul in familie si sa vedem daca putem sa facem ceva schimbari. Avem copiii si nepoti care nu au  gasit in noi un exemplu bun…suflete sint in pericol poate din cauza atitudinii noastre.
     Mai jos sint citeva comentarii pe care le-am lasat pe blogul al carui link l-am pus la inceput. Citeva ginduri personale. Le astept insa pe ale voastre.
…………………………………….
…………………………………
Tot ati zis aici…ca nu vorbeste nici o femeie…Ce ziceti de Debora? Prorocita, poeta, judecatoare, sotie, mama si…soldat! Eu cred ca Dumnezeu are de lucru pentru fiecare( barbati si femei)…doar sa vrem sa-L ascultam. Debora nu s-a sculat intr-o dimineata si a zis…
-Gata…dragule…m-am saturat de spalat vase . Azi m-am gindit sa ma duc la razboi…unde ti-ai pus sabia si platosa ca am nevoie de ele…
Cred ca si astazi sint femei, sotii, surori…care fac pe linga barbatii lor tot ce pot ca lucrarea in casa lor si in casa Domnului sa mearga inainte. Si nimeni nu-i perfect…si toti am pacatuit…si pentru toti a murit Christos. Cred ca versetul asta spune tot…”Ce voiti sa va faca voua oamenii - faceti-le si voi la fel”. Si daca un barbat vrea sa fie respectat…trebuie sa respecte si el. Si o femeie la fel.
Ce spun aici nu spun dintr-o experienta fericita. Dar se poate invata si din greseli. Si cred ca sint multe lucruri pe care le invatam aici pe pamint cu un scop special…pregatindu-ne pentru adevarata viata. Si parca zice undeva ca fiecare sa dam intiietate…Eu cred ca daca citim Scriptura stim si noi femeile si stiu si barbatii care le sint atributiile. Cum ar fi ca pe blogurile crestine care apartin …surorilor…sa ne apucam sa-i vorbim pe fratii nostrii asa cum ne vorbesc dinsii? Ca sint multe femei care la fel ca si Debora trebuie sa se incinga si sa-si puna armura ca sa mearga la razboi - fie el social sau spiritual…ca barbatii sint prea moi sau comozi sa fie barbatii care trebuie sa fie; cei care se supun Domnului mai inainte de a cere supunere sotiilor lor..
Si in final…sa va amintesc felul cum a cucerit Dumnezeu lumea…ca ne-a iubit atit de mult ca a dat ce a avut mai scump ca sa ne rascumpere. Nu cred ca exista o femeie care sa fie in toate facultatile mintale si sa nu raspunda pozitiv cind este iubita. Si cind o femeie se simte iubita…supunerea nu mai este o problema…ci un raspuns!
Nu am scris sa dau lectii nimanui…mi-am spus doar parerea.
………………………………………………………………
…Fiindca tot m-am bagat sa reprezint pe surorile mele ( desi nu m-a rugat niciuna ) s-ar cade sa o fac pina la sfirsit; si sper sa nu se supere nici ele pe mine si nici dumneavoastra. :) . Tot ce s-a spus in Vechiul Testament a fost dus si implinit la cruce. Poate de aia Domnul Isus spune ca nu mai exista diferente intre femeie si barbat, iudeu si grec…Asta nu inseamna ca iudeul a devenit grec sau femeia trebuie sa fie barbat. Ca o femeie adevarata nici nu vrea sa fie altceva decit ceea ce a fost creata sa fie. Psalmul 139 spune ca zilele ne-au fost rinduite mai inainte sa fi fost vreuna din ele- si pentru barbati si pentru femei este valabil. Problema este sa traim ceea ce ne-a fost dat de Dumnezeu…asa cum ni s-a dat.
Cautam sa-mi amintesc din Biblie daca Domnul Isus a facut deosebire intre felul cum s-a purtat cu barbatii si felul cum s-a purtat cu femeile. Nu cred ca Domnul Isus nu stia ce spune Eclesiastul…dar niciodata…niciodata…nu a amintit nici prin vorba si nici prin atitudine. Niciodata n-a pus femeia in dezavantaj pentruca Eclesiastul spune…si astfel a dat sansa citorva Marii sa-si schimbe viata. Pentruca El nu vrea moartea pacatosului…si nici a celor o mie de femei din care Eclesiastul n-a gasit una…
Si daca stam si ne gindim un pic…ar fi fost Solomon un pic mai intelept daca nu amintea de 1000 de femei. Eu nu as fi ales argumentele lui Solomon la subiectul asta despre femei…
Exista o fraza pe care o auzim adesea…dar a carui scop ar trebui sa aiba rezonanta in inimile noastre – “fiecare, sa se cerceteze dar pe sine insusi…” Cred ca sintem vinovati toti de situatia amara in care se afla rasa umana…Am putea noi femeile sa zicem ca de vina sint barbatii ca ei poarta responsabilitatea familiei…nu?
Conduc un mic grup de tehnicieni care fac harti electrice. De acuratetea acestor harti depinde viata electricienilor care lucreaza in 8 orase din California. Adesea apar greseli…ca oamenii totdeauna fac greseli- este imposibil sa nu gresasca. Am invatat in timp ca cea mai destructiva activitate pe care o poate avea grupul meu este sa se arunce vina de pe unul pe altul. Si cind incepe treaba asta…nimeni nu se mai intelege si nimic nu se rezolva si se fac si mai multe greseli ca oamenii isi consuma energia sa isi gaseasca nevinovatia. Am invatat ca persoana responsabila in cazul asta trebuie sa elimine problema mai intii…si sa corectam ce s-a gresit - ca sa nu avem pe cineva pe constiinta. Ca in timp ce noi ne certam si ne aruncam vinovatia de la unul la altul…cineva care lucreaza la liniile electrice si n-are informatii corecte, poate sa-si piarda viata.
In cazul credinciosilor cred ca este mai grav…avem copii si nepoti care se pierd in lume in timp ce noi cautam sa dam vina pe cineva. Ne trebuie oameni care sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta situatie – nu avem neaparat nevoie sa gasim vinovata…ca nu foloseste nimanui.
Daca spui unei femei ca din 1000 de barbati s-a gasit unul dar dintr-o mie de femei niciuna…spune-mi mie frate X…cum crezi ca o sa se simta si ce atitudine va lua? Daca vrem rezultate bune, poate o alta metoda da randament mai mult…Mai mult har?
…………………………………………………….
Ma gindeam sa spun ca daca ochiul sau mina…sint de vina, alea trebuie scoase. Ca fara audienta …nu exista spectacol. Dar mi-am amintit de Lot …si de alegerea lui. El a ales Sodoma. Si pentruca a ales Sodoma, noi nu ne miram deloc de educatia copiilor lui…ca a fost facuta in Sodoma. Nu-i asa?
Nu mi-ar place sa traiesc ca amesii…ca n-am fost invatata asa. Dar amesii isi cresc copiii in mediul lor restrins. Nu stiu exact la ce virsta – 18 ani cred- le da drumul sa plece pentru un an si sa locuiasca afara din teritoriul lor. Peste 90% din copiii se reintorc. Fiecare lucru nou pe care vor sa-l introduca in viata lor este discutat de batrinii adunarii. Unele lucruri sint respinse nu pentruca sint pacatoase- ci pentruca prezinta “potential” sa devina pacat.
Aceste decizii sint luate de fiecare grupare in parte asa ca unele grupuri au acceptat unele conveniente aduse de tehnologie chiar, altele nu. Muzica de pilda care in sine nu este un pacat, este acceptata doar sub forma de cintare – asa cum cintam noi la cintarile in comun- fara acompaniament instrumental.
Cum am zis…ar fi greu sa ne schimbam stilul de viata acuma…dar banuiesc ca oamenii astia care au ales viata simpla, sint mai fericiti decit noi care am ales sa locuim in orase mari si sa avem acces la tot ce a inventat mintesa omeneasca. Turnul Babel pe care l-a construit omul modern este mai sofisticat decit celalalt proiectat de Nemrod. Sa ma intorc la Lot. Nu nevasta sau fetele lui Lot l-au pus sa alege Sodoma…Lot a ales-o…Si intreaga lui familie a suferit consecintele alegerii lui…
Avem tendinta sa ne uitam mereu la efect…si nu la cauza.

No comments: