05 September 2011

CIND EDUCATIA INSEAMNA...SA STI SA GINDESTI!

     Am o prietena...de fapt am mai multe - dar am sa va povestesc aici doar de una dintre ele. N-am sa-i spun numele , ca stiu ca nu-i place publicitatea ( cu toate ca sint sigura ca din descrieri o s-o recunoasteti multi).
     Cind am inceput sa ma ..."blogaresc" acu' vreo 3 ani, ea a fost una dintre primii blogari crestini care m-a luat la bani marunti. Am stat drept ca si in clasa intiia cind ma chema invatatoarea la tabla sa scriu litera a mic. Toate intrebarile au avut ca scop sa ma analizeze sa vada ce cred, si ce scop am cu blogul meu.
     Sint un pic mai "trecuta" ca ea...de fapt virsta mi-ar da posibilitatea si as putea spune ca m-as simti chiar mindra sa o am de fiica, si deci ...am zimbit confortabil intelegind ce scop au intrebarile ei...si aprobind in acelasi timp felul cum aceasta tinara credincioasa cerceteaza lumea inconjuratoare si cauta ce este bun. Putin mi-am imaginat eu atunci ca in timp am sa ajung sa-i admir si mai mult calitatile si am sa invat multe de la tinerica asta care ma luase in primire...
     Mai in gluma...si mi-ar place sa spun ca si in serios...ii spun "fata mea" citeodata. Fetele ei ma magulesc adesea numindu-ma "grandma"...si eu am sa va scriu astazi de ce sint atit de mindra de fata mea adoptiva si de nepotelele mele pe care nu le-am vazut inca la fata.
     Printre multele lucruri pe care "fata mea adoptiva" le face, este si acela ca este profesoara fetelor ei. Le invata acasa. Nu cred ca stie tot materialul dar il procura si invata cot la cot cu fetele ei. Este impresionant destul doar atit...dar ea face ceva chiar mai mult; invata fetele sa gindeasca. V-am mai spus eu odata de chestiile astea dar socotesc ca mai ales acuma la inceput de an scolar, mamele, chiar daca nu indraznesc sa faca scoala acasa cu copiii lor, pot sa imprumute din metodele acestei mame.
     De cite ori ati citit o carte cu copiii vostrii si apoi ati analizat-o din punctul de vedere al Bibliei? O analiza din care copilul sa invete ce este bine si ce este rau; ce este real si ce este fantezie; ce este permis si ce este nepermis unui copil al Lui Dumnezeu. Copiii nostrii de mici au citit tot felul de carti sau au vazut filme cu vrajitori si zine...si alte comedii. Noua ni se par inofensive. Si ar fi daca am invata copiii sa priveasca si sa cearna toate lucrurile prin prisma Adevarului Biblic.
     Una dintre "nepoatele" mele adoptive este in liceu...si la Biserica este in grupa de tineret. Azi am auzit o secventa foarte , foarte frumoasa, care m-a uns la inima- si care nu este altceva decit rezultatul muncii asidue a mamicii ei de a o educa pe fetita ei in ce este bun, curat si sfint si a face alegeri potrivite.
     "Nepoata" mea a cerut voie sa mearga cu grupa de tineri la un film. Si mamica ei i-a dat voie. Dupa inceperea filmului la scurt timp mamica primeste un text message in care "nepoata" ii spune ca vine acasa, ca nu mai vrea sa stea la film. Mamica o intreaba de ce...Nepoata ii raspunde:
-Pentruca este un film urit...si nu-mi plac nici imaginile si nici limbajul in care se vorbeste...
     Scurt si la subiect. Ceilalti tineri au ramas sa vada filmul...ea s-a ridicat si a plecat. Nu cred ca a observat prea multa lume lipsa ei...ca erau concentrati sa nu piarda ceva din film. Dar mamica ei a stiut ca are o fiica care stie sa gindeasca pentru ea. Mamica ei a primit prin gestul asta simplu dovada ca toata straduinta ei de a invata pe fata ei ce este bine si ce este rau a dat roade. Mamica asta are incredere in felul cum gindeste fata ei.
     Cind ma uit pe bloguri si vad cum zbiara toata lumea indignata de comportarea tinerelor femei in biserica...si cind vad ca toata lumea este preocupata de rezultatul final al unei educatii alandala sau a lipsei de educatie, mi se ridica tensiunea. Si apoi imi amintesc ca si eu am avut scapari la capitolul asta si imi revin...(ca nu pot arata cu degetul decit daca patru degete le tin indreptate catre mine).
     Ma adresez tinerelor mamici...celor care pot face o diferenta inca in viata printeselor si printisorilor din viata lor. Invatat-i sa gindeasca pe copii - sa gindeasca prin prisma Bibliei. Petreceti-va mai mult timp cu ei si daca e posibil faceti "homeschool"...ca pina la urma veti culege roade bogate din aceasta investitie.
     Ca ce cistig aveti daca sinteti proprietarii intregului pamint - dar copiii vostrii nu stiu sa gindeasca corect? Ce cistig aveti daca ii fortati sa se imbrace sau sa se comporte intr-un anume fel - doar de ochii privitorilor daca nu au o inima smerita si schimbata si data Lui Christos?
     Astazi am stat in pozitie de drepti in fata acestei femei tinere care mi-a pus intrebari severe acum 3 ani cind am inceput sa scriu pe blog. Si am facut-o cu toata stima si respectul care i se cuvine- pentruca gestul tinerei din casa ei vorbeste la un volum ridicat despre educatia care a primit-o. "Fata mamii"...te salut cu tot respectul! Binecuvintari tie si casei tale...ferice de barbatul care are o astfel de sotie si de copiii care au o asemenea mamica...

http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com/

2 comments:

carmen bogdan said...

e vorba de cristina. am ghicit?

Rodica Botan said...

Ai ghicit!