23 November 2010

O INTREBARE SI UN RASPUNS (3)

cherie has left a new comment on your post "O INTREBARE SI UN RASPUNS (2)":

Inteleg ca la o intrebare s-a dat un raspuns. Pot sa pun si eu o intrebare ?
Abbu Viorica este de religie musulmana ? Asa cred. Pai nu are acelasi Dumnezeu ca si noi ?
Da, nu se roaga la Dumnezeu Fiul dar se roaga la Dumnezeu Tatal si Iisus tot catre Dumnezeu Tatal ne spune ca trebuie sa ne rugam. Nu este Tatal Nostru, rugaciunea de baza ? De fapt ce se pune in discutie si nu inteleg eu ?
................................................
Cherie, ce am inteles eu din discutie a fost ca abbu intreba daca nu este mai intelept ca tinerii musulmani sa fie ajutati din punct de vedere material. Si ca urgenta era mai mare in a le da o educatie, o profesie, o slujba - decit sa ne preocupam de starea lor spirituala. La asta i-am raspuns eu, si nu stiu cit de bine am raspuns din moment ce am creat alte intrebari.

Dar intrebarea pusa de tine ma va ajuta inca sa completez probabil la ceea ce am scris pina acuma.
Din punctul meu de vedere - crestina fiind - sufletul are prioritate pentruca este vesnic. Trupul moare mai devreme sau mai tirziu- si asta cred ca este un punct comun cu care toti vom fii de acord. Poti prelungii viata dar nu la infinit. Atunci...nu ar trebui sa ne ocupam mai mult de ceea ce ramine? Uite...de dintii de lapte a unui copil ne ingrijim dar nu asa cum ne ingrijim sa aiba dintii permanenti in stare cit mai buna - pentruca pe aia o sa-i aiba pentru restul vietii. Asa si sufletul. El va dainui si nu ne este totuna unde exact o sa ne petrecem eternitatea.

Apoi eu cred intr-un Dumnezeu care ingrijeste de copiii Lui - si cu siguranta El va putea sa transforme si sa modifice situatia materiala a acestor tineri. Cind oamenii veneau la Domnul Isus, El le dadea sa manince sau ii vindeca - deci se ocupa si de nevoile lor de moment chiar daca cel mai mare cistig il aveau ca-si mintuiau sufletul.

Cit o priveste pe abbu, cred ca este credincioasa crestina...dar cum spune ea - "nu este habotnica", dar este casatorita cu un egiptean si deci are ceva cunostiinta mai intima a religiei musulmane. Abbu insa va putea adauga sau schimba micul portret ce i l-am facut aici, pentruca ea cunoaste mai bine cine este ea.

In ce priveste restul...eu pot doar explica ce cred eu, si va asigur ca nu cred ceea ce imi convine ci incerc sa-mi convina ceea ce citesc in Biblie. Multe lucruri nu mi-au convenit pe parcursul vietii. Mai ales cind citind in Biblie stiam ca anumite lucruri pe care le faceam erau gresite. Cui ii place sa ii spui ca e gresit? Ca pacatuieste? Si totusi parerea mea sau dorinta mea de a schimba Adevarul numa' ca sa ma simt eu bine nu schimba de loc realitatea pe care o cunosteam- si nu avea rost sa ma mint singura. Am stiut totdeauna unde si cind am gresit. Realitatea este una singura iar noi adeseori ne invirtim pe linga ea si o declaram ca e: ba una , ba alta , in functie de unde privim, in ce stare sintem, cit de bine vedem cu ochii, cita intelegere avem...sau cum ne convine.

O poveste zice ca mai multi orbi au fost asezati in fata unui elefant si ca li s-a cerut ca fiecare sa pipaie suprafata din fata lor si sa spuna ce au atins...Unul care era la coada a crezut ca este un furtun, altul ca este perete...si ar fi jurat ca asta au pipait...dar de fapt ei isi dadeau cu parerea despre un lucru mult prea mare pipaind o suprafata mult prea mica.

Dumnezeu este infinit - noi sintem atit de mici incit nu-L putem cuprinde. El singur doar ar putea sa ne spuna cine este ca noi n-avem cum sa ni-L imaginam. Si El ne spune in Biblie..."Eu sint Cel ce sint"... Cum am putea noi care traim intr-o lume materiala finita sa intelegem ce se petrece in lumea infinita - in lumea spiritelor? De aceea Adevarul exista in afara noastra: crestini, musulmani si evrei care se exprima ca il cunosc pe Dumnezeu.

Ce au in comun aceste trei religii este Vechiul Testament.
In dreptul evreilor...ei au adaugat o groaza de traditii...ei stiu de Mesia dar nu il cunosc pentruca neascultarea lor de Dumnezeu i-a orbit si asa cum au calatorit 40 de ani prin pustie, asa bijbiie acuma pina cind vor accepta pe Mesia. Ei au in Vechiul Testament prorocii care sa le explice si sa-i faca sa inteleaga ca Isus este al lor- ca este Mesia mult asteptat. Si o vor face la sfirsitul veacurilor . Dumnezeu a lasat asa ca sa ne dea si noua celorlalti dintre neamuri ( alte natii) sansa sa il cunoastem.

Musulmanii in Coran vorbesc despre Biblie si despre credinciosi- pe care ii numesc oamenii Cartii...Il recunosc pe Domnul Isus ca Profet, dar spun ca Mahomed este mai mare ca Isus. Aici este o contrazicere ...daca recunosc pe Isus ca Profet...atunci trebuie sa-i recunoasca profetiile. Ce spune Domnul Isus despre El? Ca este Fiul Lui Dumnezeu, trimis de Tatal , sa moara, sa invie, sa mintuie lumea. Dar Coranul nu il recunoaste a fi Fiul Lui Dumnezeu... Acuma...ori e laie, ori balaie...?!

Sa va amintesc ceva din ce spune Biblia...Lucifer a fost cindva un inger de lumina. La un moment dat nu s-a mai multumit cu starea lui si a vrut sa fie ca Dumnezeu. Caracterul lui si caracterul Lui Dumnezeu nu sint la fel. Dumnezeu l-a aruncat afara din rai . De atunci preocuparea lui de baza este sa insele pe credinciosi - ca cei care nu cred sint ai lui si n-are treaba cu ei...Si deavolul este foarte dibaci . Biblia spune ca pomul se cunoaste dupa roada si omul dupa fapte...si eu as adauga ca pe Dumnezeu il cunosti dupa caracter. In caracterul Lui Dumnezeu stim sigur ca nu exista nimic rau- nimic urit... Stim ca Dumnezeu este drept dar bun...milostiv. El este Dragoste, Lumina si Adevar.

Mie nu mi-e greu sa-L recunosc pe Dumnezeul caruia ma inchin printre dumnezeii confectionati de alte religii...Dumnezeul cel adevarat trebuie sa aiba neaparat si dragoste si dreptate in aceeasi masura. Daca imi aratati un Dumnezeu care numai tuna si fulgera si uraste pe toata lumea...am sa va spun ca ala nu este Dumnezeul adevarat, pentruca nu gasesc un strop de dragoste in el...Daca imi aratati unul care accepta orice...toate merg de-a valma si toate drumurile duc la Roma...n-am sa cred ca ala este un dumnezeu adevarat - ca nu se vede Dreptate si Lumina - Si nici intelepciune in asa ceva. Este cu siguranta un dumnezeu creat de cineva care vrea sa traiasca dupa capul lui si ii convine sa se creada si credincios pe deasupra. Si cu siguranta ca o sa ramina linga dumnezeul lui neputincios si bleg intr-o zi...

Daca imi aratati un dumnezeu care te face sa traiesti o mie de vieti si nu stii cind iesi dintr-o viata si dai de alta...n-am sa va cred. Dumnezeu care a creat lumea asta in care traim nu poate fii atit de nesigur de el...de confuz, sa ne arunce in centrifuga timpului fara un plan precis...

Dumnezeul in care cred eu, este Dumnezeul care a creat Universul, a dat oamenilor 10 porunci care ne pot stabilii niste puncte de reper sigure pentru viata pe planeta asta, un Dumnezeu care avea un plan pregatit dinainte chiar de a ne crea si atunci cind noi oamenii am incurcat borcanele si am cazut in pacat a avut o solutie pregatita, un Dumnezeu  care stie sa fie drept si care pedepseste dar care stie sa si iubeasca si sa se jertfeasca in dragostea Lui...Care ne-a rascumparat, recuperat- dar in acelasi timp nu ne-a fortat sa fim ai Lui - ne da libertatea sa alegem. Asta este Dumnezeul in care cred eu...Voi sinteti liberi sa credeti...in cine vreti...deocamdata sintem toti liberi sa credem in cine vrem...Deocamdata...

2 comments:

elena marin-alexe said...

Am citit tot ce aiscris pe acest subiect.Abbu a intrat si la mine pe blog si am trecut si eu pe la ea.Cred ca ma voi alatura tie sa ne rugam pentru-ca ea nu numai sa pretinda caci cunoaste despre EL ci sa aiba si o relatie cu Dumnezeu,prin Isus Fiul Sau si Mantuitorul lumii.

cherie said...

Draga Rodica, ne cunoastem si ma stii. Imi place sa te contrazic nu pentruca sunt de alta parere decat tine ci pentruca imi place cand te entuziasmezi si explici.
Iti dau dreptate (In general...)
Oricum nu intru in detalii unde poate as mai avea ceva de "marait".