29 November 2010

DE LA COMMENT LA COMMENT (2)

abbu viorica has left a new comment on your post "SI NE IZBAVESTE DE CEL RAU...":
Un rand mai sus insa,scrie :
"Si nu ne duce pre noi in ispita."Cand eram mai mica m-am gandit mult la asta.Cum? si diavolul si Dumnezeu ne duc in ispita...?Caci nu poate fi decat ispita pentru lucruri rele, altfel ramanea scris numai:
"Si ne iarta noua gresalele noastre
Precum si noi iertam gresitilor nostri"
Nu am un raspuns nici pana azi, dar ma intreb in continuare :suntem doua firi diferite,uneori opuse, intr-un singur corp?Avem binele si raul in noi din nastere, sau capatat pe drumul evolutiei? Si daca ele convietuiresc mereu alaturi, unul langa altul, care poate fi instrumentul anihilarii raului din noi ?Cu riscul de irita cateva persoane, spun ca religia inca nu s-a dovedit a fi acest instrument. Sau nu am reusit noi inca sa-l folosim adecvat...


Exemplele multiple din jur ma confirma.Educatia?Da, in mare parte.Dublata de stapanire de sine,de a invata din lectiile trecutului.


Adica experienta.Dar nu ajunge...nu sunt multumita..Daca cineva imi povesteste ceva de X,primul gand ce il am aste: "-aaa,e tigan...","aaaa...e arab "sau de o excursie:"aaa-a fost la bozgori",ca apoi sa invinga partea buna din mine si sa spun"-e adevarat ca e tigan...dar e un om strasnic..un bun exemplu ..., "...ooo, Ungaria e atat de frumoasa si atat de ...vestica !"Doua firi,doua abordari,doua influente sunt in noi..a binelui si a raului. De multe ori se spune ca omul este facut sa se autodistruga,ca incet-incet- partea rea se va intinde ca pirul in lanul de grau...posibil!


Cei ce cred intr-o putere divina, spun ca suntem facuti in mod desavarsit...La fel spun si eu,care privesc natura si creeatile ei ca fiind absolut perfecte.Da, functional,dar emotional ?
Atunci?Creeatorul ne-a intins o capcana? Sa vada daca cadem in ea ?Asa cum ne-a facut la mana 5 degete,dar toate diferite...?ar ca sa nu ne speriem, fiecare a capatat o alta functie ?
................................
Abbu…am gindit si eu la asta…Am ascultat o predica care spunea ca intelesul din traducerea originala este “nu ne lasa dusi in ispita”…


Abbu, Dumnezeu are creaturi care sa faca exact ce doreste El- care nu au o voie a lor. Noi sintem liberi cugetatori- ni s-a dat posibilitatea sa alegem. Eva a ales “cunoasterea” binelui si a raului. Din moment ce cunoastem …avem responsabilitatea sa alegem corect. Ai dreptate in sensul ca am capatat ceva pe drum…in ziua in care am mincat fructul oprit al cunoasterii, ceva in noi s-a schimbat si am inceput sa murim cite putin. Procesul de moarte il cunoastem inca de la nastere…cind celulele corpului nostru incep sa moara – exact asa cum a zis diavolul. Care este instrumentul anihilarii din noi? Credinta…simburele ala de mustar mic care creste daca ii dam voie si care poate face imposibilul.


De citeva ori in viata am vazut pe viu acest fenomen si in viata mea. M-am rugat odata toata noaptea pentru fata mea cea mare cind doctorul a spus ca daca nu moare pina dimineata este o minune - ca el a facut tot ce se poate dar ca nu garanteaza. Altadata m-am rugat ce-a mai scurta rugaciune din viata mea…pentru sufletul meu- nu eram pregatita…si de trei ori a trecut 12.000 de Volti prin mine si n-am murit. Asta a fost in 1992…si inca bloghez…Stiintific doctorii n-au putut explica cum de traiesc.


Daca se intimpla astfel de minuni mintea omeneasca imediat cauta un raspuns in afara…orice dar sa excluda existenta Lui Dumnezeu. E adevarat – asta este ispita- soapta celui rau. Dar daca reusesti s-o invingi…ajungi sa gusti stropul ala de minune care este rasplata Lui Dumnezeu. El poate si inca face minuni. Biblia este toata adevarata. Am auzit odata pe unul zicind ca daca in Biblie scrie ca Iona a inghitit pe peste si atunci o sa creada ca exact asa s-a intimplat.


Bazat pe ceea ce stiu, inteleg si intr-o masura am si experimentat, pot sa spun acelasi lucru…si ma rog Domnului ca in momentele de necredinta , cind cel rau reuseste sa-mi puna prostii in cap, sa am puterea sa il refuz categoric.


De partea celui rau nu am nici un cistig- nici unul…In afara de o vesnica cainta intr-un loc lipsit de Dumnezeu. Imagineaza-ti sa traiesti o eternitate cu oameni care blastama si injura, si fac tot ce este nelegiuit sub soare…lipsit de orice suflet care crede ca exista un Dumnezeu bun si drept…Imagineaza-ti un loc unde poruncile Lui Dumnezeu nu mai au valoare si fiecare face ce vrea…Evolutie?


Diavolul a avut impertinenta sa se duca la Isus sa-L ispiteasca. I s-a dat voie. Dumnezeu a creat in om insa o faptura superioara ingerilor. Biblia zice ca ingerii ar dorii sa ne ia locul. Omul este pregatit aici pe pamint ca intr-un camp de pregatire militara – pentru o alta stare, mai inalta, intr-o lume noua. Asa spune Biblia. Si probabil unul dintre cele mai grele exercitii pe care le avem este cel de vointa…”Nu voia noastra ci voia Lui” chiar daca avem vointa proprie. Ar putea fii si loialitatea- si ca sa-ti dovedesti loialitatea iti trebuie circumstante. Dar mai mult decit orice exercitiul dragostei…ca fara ea nu este cu puitinta sa intram in Imparatia dragostei Lui. Iti scriu asta in timpul meu de pregatire pentru lucru…asa ca e scurt si poate trunchiat…dar nu ma pot prezenta in pijamale la lucru si nici n-am putut pleca inainte de a-ti raspunde…
Blessings

1 comment:

viorica abbu said...

multe,multe multumiri pentru atentie si pentru timpul dedicat.
vreau sa sti Rodica,ca in foarte,foarte putine locuri mi-am deschis inima.
ca apreciez dorinta de analiza ce o ai si nicidecum de a da verdicte si mai trebuie sa-ti spun ca imi creezi serioase probleme.....(!)
doua postari pe blogul meu nu au mai aparut caci mi s-a parut la a doua citire ca sunt putin cam ...tari.
si ca daca ai sa intri, poate nu le vei agreea....
timpuri grele vin......daca revin la primul impuls...
si numai Sali e de vina....!!!!