05 October 2013

Dumnezeul lui...Rodica...?!

   
 Vorbeam azi dimineata cu matusa mea, Elena Cartacai. Domnul stie de cite ori ne-am incurajat reciproc . De cite ori ceva ce a citit ea si mi-a povestit a fost exact ceea ce aveam nevoie sa aud sau invers. Dar astazi din discutia noastra mi-a sarit in ochi ceva ce stiam de ...ce mai...de cind am deschis ochii si urechile la Cuvintul Domnului.
    Si o sa vedeti ca si voi ati stiut, dar poate ca si mine n-ati ajuns decit la suprafata intelegerii acelei fraza. Fraza este simpla si foarte obisnuita in Vechiul Testament. De cite ori n-ati citit in vechiul despre..."Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov"? De multe ori. Ba se mai spunea in unele locuri..."Dumnezeul lui Israel" sau...dumnezeii altor neamuri.
     Intrebarea mea este...daca Dumnezeu este Dumnezeu...ca "El este cel ce este"...si ceilalti dumnezei nu exista, ca sint facuti din piatra sau lemn si imaginatia omului...de ce trebuie sa fie asa de specific cum este ..."Dumnezeul lui Avraam"...si de ce trebuie sa fie si "Dumnezeul lui Iacov"...ce...nu-i tot Acelasi Dumnezeu? Si mai ales...o alta intrebare ...trebuie sa am si eu un dumnezeu al meu sau pe "Dumnezeu" al meu?
     Se pare ca da. Daca cei trei mari oameni ai vechiului Testament au trebuit sa se identifice fiecare cu Acest Dumnezeu...cred ca si noi ar trebui. Nu de alta dar lumea va face cu siguranta deosebirea intre dumnezeu si Dumnezeu. Unii dintre noi servim o forma, de forma...fiecum...avem un dumnezeu confectionat dupa gustul nostru. Ala este dumnezeul nostru. Dar daca il avem cu adevarat pe Dumnezeul Cerurilor si al pamintului ca Dumnezeul nostru personal...atunci El este cel ce este si noi nu-L putem modifica si arata altfel decit este...nu-L putem pune in tiparele noastre omenesti ci mai degraba aspiram la legile si rinduielile Lui ca sa intram noi in gratiile Lui si nu El in spatiul pe care i-l oferim noi.
     Cind scriu ...de obicei imi scriu mie ca sa-mi clarific un gind sau o idee. Nu critic pe nimeni - doar observ ce-mi lipseste sau ce trebuie sa schimb. Am devenit zgircita cu timpul si energia mea - n-as vrea sa le risipesc intr-o forma goala de slujire si nici sa ma amagesc ca sint copilul domnului...( ala construit dupa mintea si dorintele si regulile mele) - vreau sa fiu copilul Domnului , Acela care este din eternitate si care va fi...Acela care are putere in cer si pe pamint, Aceluia vreau sa ma inchin si sa-I slujesc.

5 comments:

cherie said...

Cred ca exista un singur Dumnezeu, cel care a facut "cerurile si pamantul".
Daca mai multi pictori ar picta acelas model fiecare tablou ar iesi diferit. Cel facut de tine ar fi tabloul tau.
Nici fotografiile nu ar semana caci una ar fi dintr-o pozitie, alta din alta, una de aproape alta de departe...

Rodica Botan said...

Este drept ce spui. Dumnezeu este vast si fiecare il vedem prin ochii nostrii si prin cunostiinta sau experienta pe care o avem cu El. Asta este un aspect. Alt aspect insa este si acela ca nu toate drumurile duc la Roma...si nu toate viziunile si starile de spiritualitate sint la fel. Si Allah de pilda nu este Dumnezeu...atributele lor nu sint aceleasi. Noaptea nu se poate amesteca cu ziua pentruca noaptea este absenta luminii pe cind ziua este lumina. Binele si raul, la fel. Binele cucereste raul si il indeparteaza. Dragostea si ura exact acelasi lucru. Iar Dumnezeu a iubit atit de mult creatia miinilor lUi incit a dat pe singurul Sau Fiu ca sa ne salveze. Allah in schimb cere fara sa promita nimic in schimb. Am mai zis si alta data dar cred ca este esential faptul ca nici profetul Mahomed nu a fost sigur ca ajunge in paradis. Mie mi se pare un lucru absolut convingator in discutia asta. Dumnezeu face totul ca sa ne salveze si Allah nu promite nimic nici la profetul lui...

cherie said...

Stii ce este interesant?
1.Evreii nu recunosc ca Dumnezeul lor, Ievova este si Dumnezeul crestinilor sau al musulmanilor.
2.Crestinii sustin ca Dumnezeul lor este Dumnezeul evreilor. Doar Dumnezeul musulmanilor nu este acelas cu Dumnezeu cu al lor. Evreii nu citesc evangheliile crestinilor sau coranul musulmanilor.
3.Musulmanii sustin ca Dumnezeul lor, Allah este acelas cu Dumnezeul evreilor, ba chiar se cred urmasii lui Ismael fratele vitreg al lui Iaac(daca nu am incurcat eu numele)si cred ca si cel al crestinilor este acelas cu Dumnezeu evreilor care este si Dumnezeul lor...
Religiile se mai incurca in profeti si la notiunea de fiu al lui Dumneseu... problema foarte delicata.
Recunoasc insa ca mie mi se pare mai adevarata o Gioconda pictata de Leonardo da Vinci si cam aiurea daca ar fi fosr pictata de Picasso.
Poate sunt amandoi genii... dar... eu nu sunt chiar geniu, am preferintele si limitele mele.
Dar am incercat sa citesc Coranul.

Rodica Botan said...

Ai adus bine vorba de Gioconda. Daca ar fi sa trebuiasca sa o identifici pe Gioconda, ma intreb a cui pictura ai vrea sa o ai. Daca viata ta ar depinde de identificarea persoanei...te-ai uita vreop secunda catre opera de arta a lui Picasso sau te-ai repezi la copia cea mai fidela a originalului?
Viata noastra este in joc...eternitatea...si nu ma intereseaza decit sa aflu adevarul intre atitea baliverne. Dumnezeul Bibliei spune..."puneti-Ma la incercare!" Si ca sa faci acest lucru trebuie sa cauti, sa-L cunosti si sa-L pui la incercare. Toma necredinciosul este vorbit de multi de rau. Eu zic ca a fost un om integru. A vrut sa stie- a vrut sa puna mina si Domnul Isus nu s-a aratat suparat sau jenat de ce vroia Toma. I-a luat mina si i-a pus-o in coasta. Asa va face Dumnezeu cu oricine vrea sa-L cunoasca...

cherie said...

In ceea ce ma priveste cred ca crestinismul a formulat cea mai rationala imagine a lui Dumnezeu. A improspatat imaginea arhaica a lui Iehova cu chipul uman al lui Iisus si nici nu a cazut in tr-o refolmulare aproximativa cu si amestecata asa cum a aparut la sfarsit in mahomedanism.
Problema crestinismului este insa lupta intre diferitele confesiuni crestine care se leaga de maruntisuri. Toate confesiunile crestine respecta si cred in biblie dar pe langa biblie, fiecare mai face unele comentarii. Si pentru chestiile astea sunt in stare sa se ia la bataie, sustinand ca dosr ale lor sunt corecte. (exagerez bineinteles)