24 October 2013

PORUNCA ...DE SUS!!!


“Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob in tara Egiptului, si Domnul Dumnezeul tau te-a scos din ea cu mina tare si cu brat intins: de aceea ti-a poruncit Domnul, Dumnezeul tau, sa tii ziua de odihna.” Deuteronom 5:15
      M-am gindit la text in fel si chip… numa sa vedeti ce-mi mai trece prin cap… si mie imi trec multe.
-Domnul ii scoate pe evrei din Egipt unde erau robi si le spune sa se odihneasca. Face sens, pentru ca daca au fost robi, au muncit din greu, sint obositi - au nevoie de odihna.
-Domnul ii scoate …cu mina tare din Egipt - deci Domnul a facut lucrarea, si acuma ii spune poporului sa se odihneasca, cind de fapt El a lucrat. Pare o contradictie… sau o ironie… Pina la urma, cine s-a obosit si cine are nevoie de odihna?
-Sa se odihneasca sau… sa tina ziua de odihna? Si cum sa tina ziua de odihna ? Si de aici se naste o alta intrebare …despre ce odihna este vorba: trup sau suflet?
      Pe cind am crezut ca am priceput ce am citit, pe-atunci m-am si incurcat …
      Si pare aiurea ce spun… dar cam toate circumstantele pe care le-am insirat aici contin ceva adevar. Pina si faptul ca Dumnezeu ne porunceste odihna pare suspect. De ce porunceste si nu ne lasa odihna la libera alegere asa cum lasa altele… Parca Il aud pe Dumnezeu spunindu-ne ”Alege astazi cui vrei sa-I slujesti?!… Dar daca alegi sa-mi slujesti Mie, iti poruncesc sa tii si ziua de odihna.” Nu-i contradictie intre a-Mi slujii si a te odihnii? Ca slujba nu-i odihna… sau este?
      Eu cred ca odihna este parte vitala din viata - si noi nu punem pret pe odihna cit ar trebui. Orice forma de odihna este esentiala. Apoi odihna din textul asta  nu este somn, ca se face ziua, si nu noaptea - zice “ziua de odihna”…sau poate este vorba de amindoua, dat fiind ca o zi are 24 de ore?! Poate noaptea este pentru odihna trupului, si odihna de care este vorba aici este ziua (“ziua de odihna”) si se face ziua, si este odihna sufletului? Trupul se odihneste adormit si sufletul treaz? Ca sa ma odihnesc in Christos, trebuie sa fiu treaza…?!
     Daca n-as sti ca El este Domnul pacii si ca odihna fara pace nu exista, as ramine confuza cu toate intrebarile pe care le-am pus la textul de mai sus. Dar eu stiu ca El ne da pacea Lui… si ce bine-mi pare ca nu este pacea noastra; pentru ca pacea noastra este ca o sita in care nu sta nimic. Si daca ai pace, ai odihna, si daca ai odihna, ai energie si dupa cite inteleg esti si treaz – ca odihna nu este numai a trupului, dar si a sufletului…
     Si-mi mai pare bine ca ne-a poruncit sa tinem o zi de odihna: 24 ore… noapte si zi… ca sa ne odihnim si sufletul, si trupul. Pina la urma, incep sa-mi placa poruncile Lui… Citeodata ma gindesc ca ar fi trebuit sa porunceasca chiar mai multe zile de odihna, ca una nu mi-e de ajuns…

No comments: