11 October 2013

INTRE DOUA PRIVIRI...



    “Lot si-a ridicat ochii si a vazut …” Genesa 13:10.
Am auzit ieri o portiune de predica. Interesant ca uneori nu trebuie sa auzim un subiect intreg dezvoltat si argumentat …ca si un singur cuvint din Scriptura poate sa ne lucreze, sa ne schimbe, sa ne puna …pe ginduri.
   
De pilda bucatica asta mica de fraza  de mai sus. Ce poate sa iasa din fraza asta? Ce intelegere, ce idei, ce ginduri, ce putere? Dar ea reprezinta un moment din discutia lui Lot cu Avraam, unchiul sau…o discutie inainte de despartire. Avraam il lasa sa aleaga el primul incotro se va duce ca apoi el sa o ia in directie opusa, ca astfel slugile lor sa nu se mai certe, ca astfel sa ocoleasca conflictul dintre ei. Si ce face Lot? Ridica ochii sa se uite ca apoi  sa faca o alegere. Nu il intreaba pe Dumnezeu …ci are incredere in ochii lui. Atita am apucat sa aud din predica… si mi s-a parut interesant; si foarte interesant  si faptul ca fraza de la inceput in scrierea originala inseamna mai mult decit traducerea noastra. Si intelesul original ar spune ca Lot s-a uitat intr-un fel…pofticios parca…catre plaiurile Sodomei si Gomorei care erau manoase si placute la privit…Lot nu s-a uitat cu discernamint, nu s-a intrebat cam unde  ar vrea Dumnezeu sa-l trimita…el a crezut ca stie in ce directie trebuie sa o ia.
   Si de la aceasta privire incepe declinul spiritual al lui Lot, pentruca starea lui jalnica a fost produsul unui proces lung si aproape neobservat- nu o cadere brusca.
   Ca si broasca pusa la fiert, care nu simte ca moare treptat…asa ne fierbe de multe ori cel rau si nici macar nu observam cum viata noastra spirituala se descompune; pentruca se intimpla atit de lent, si pentruca inceputul caderii pare atit de inocent. Uneori frecventam biserica dar inima noastra nu este acolo. Privirea noastra a ramas undeva ridicata asupra unei cimpii verzi si manoase ce inconjura vreo Sodoma care de la distanta arata promitatoare si prospera.
   Adineuri imi veni in minte ca intre privirea de atunci a lui Lot si ultima privire a sotiei lui transformata intr-un stilp de sare…se afla intreaga tragedie a familiei lor.

No comments: