30 November 2011

TE IERT...CA SA FIU SI EU IERTAT...


     Iertarea…Cit de importanta este iertarea – sau valoarea iertarii- sint lucruri pe care le vom putea intelege la adevarata lor valoare doar dincolo - cind vom iesi din sfera nimicniciei care ne sufoca si ne deformeaza intelegerea adevarata si unde vom pune evenimentele din viata noastra intr-o lumina noua, intr-o perspectiva diferita.
     Sint atitea carti scrise despre iertare si Evanghelia vorbeste de importanta ei. Ca sa fim iertati trebuie sa ne evaluam starea si sa ne recunoastem starea de vinovatie…si mai apoi vom primi iertarea care ne absolva de vinovatia noastra - desi nu ne protejeaza de unele consecinte imediate aici pe pamint.
    Ieri am auzit ceva nou despre acest subiect . De data asta era vorba despre iertarea pe care noi o dam altora. Cit de important este acest lucru? Trebuie doar sa recit o fraza din “Rugaciunea Tatal Nostru” si e suficient…”iarta-ne noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri”…asta este fraza care ne poate intoarce lumea pe dos.
    Am probleme cu iertarea … poate ca am si putina intelegere despre iertare. Ieri am auzit ca iertarea se face in 3 faze care se imperecheaza parca cu timpul: trecut, present si viitor si corespunde astfel cu : declaratia de iertare, procesul de iertare si felul cum privim la iertare si la cei iertati dupa o perioada de timp.
     Iertarea este un process- asta in mod sigur.…pentru noi oamenii. Incepe cu hotarirea care o luam de a ierta. Simtamintele nu merg intotdeauna pe acelasi drum cu hotarirea care am luat-o…si simtamintele continua sa ne copleseasca, sa ne chinuie chiar- dar trebuie sa fim statornici si hotariti in promisiunea ce am facut-o de a ierta. N-am sa adaug ca pina nu iertam deplin pe cei care ne-au gresit noi sintem poate mai munciti de ginduri decit persoana careia i-am daruit iertarea. Daca ar fi usor de iertat probabil ca iertarea n-ar avea valoarea care o are- dar pentru ca nu este un lucru usor sa ierti – mai ales o nedreptate care ti se face, iertarea ia un timp mai indelungat . 
    Trebuie sa stam fermi in hotarirea luata. Este o actiune continua – si actiunea consta in a dori binele si a  binecuvinta si a iubi pe cei care ne-au provocat durere. Asa a facut Domnul nostru si asa ne-a invatat si pe noi- sa ne iubim chiar si vrajmasii. Usor de zis dar greu de infaptuit. Nu trebuie insa neaparat sa ne placa de ei- adesea nu ne plac si avem poate motive serioase. Nimeni nu ne poate produce mai multa durere decit cei de aproape- uneori membrii ai familiei noastre chiar...si nu-i usor sa ierti cind uneori esti obligat sa traiesti nedreptatea si sa-ti porti durerea in continuare. Dar ca niste gresiti ce sintem nu avem decit sa iertam gresitilor nostrii ca sa calcam pe urmele Celui care de pe cruce s-a rugat pentru cei ce-l rastigneau sa fie iertati..."Iarta-I Doamne ca nu stiu ce fac."
     Asa ca asta este perioada de iertare in care vom lupta cu simtamintele noastre si vom binecuvinta si ne vom ruga pentru binele celor care ne-au produs sau inca ne mai produc durere...Cit va dura perioada asta? Cit va fi necesar ...pina...pina intr-o zi cind vom auzi o veste buna despre cei pentru care ne-am rugat si ne-am straduit sa-i iertam ...si cind vom auzi vestea asta buna despre ei...ne vom bucura. Si daca ne vom bucura atunci vom sti sigur ca i-am iertat...
     Voi aveti vreun astfel de proces in viata voastra? Sau...si la voi procesul este incet si lung? Cind vom avea inima Lui Christos va fi mult mai usor sa iertam...pina atunci insa...sa luam hotarirea si sa ne straduim sa ne tinem de ea oricit de lung va fi drumul iertarii...Cu siguranta vom fi rasplatiti in momentul cind vom primi si noi iertarea Lui...

5 comments:

elena marin-alexe said...

Mă gândesc la milioanele de oameni care se condamnă singuri peintr+o frază din celebra rugăciune Tatăl nostru.

cherie said...

Cu sinceritate spun, iert. Iert dar asa cum se spune, nu uit!
Cand iert nu mai doresc raul celui vinovat chiar daca inainte l-as fi facut praf de suparare. Nu ii doresc raul dar cand am ocazia , am un impuls initial de rautate si daca nu ma controlez, scap o vorba "de duh".
Dar in general ma controlez...

Rodica Botan said...

si ma cutremur elena la gindul ca daca nu ma controlez fac si eu parte din ceata lor...

Rodica Botan said...

cherie...inteleg perfect...ca iertarea nu este simpla. Nu spui te iert si gata...poate la unele lucruri si cind oamenii care ti-au gresit regreta- dar daca nu regreta sau nici macar nu arata ca au inteles ca te-au ranit sau te-au jignit sau chiar mai rau...simti nevoia sa le tot bagi sub ochi nedreptatea care ti-au facut-o. Si cind fac acest lucru mi-e mie ciuda pe mine ca nu tac si ma simt si mai vinovata. Iertyarea este un proces lung uneori proportional cu nedreptatea care ti s-a facut.
Imi amintesc de pilda ca tata lui Deb dupa peste 20 de ani m-a chemat sa-mi spuna sa il iert pentru batai si chinuri de care mi-a facut parte in cei 8 ani de casatorie cu el...si i-am spus la telefon surprinsa...
-Oh...te-am iertat de mult!!! La care foarte multumit a zis...
-Thank you...thank you...si i-am spus...
-Am facut-o pentru mine - nu pentru tine- pentruca nu mai puteam sa traiesc asa...S-a purtat ca un ticalos si cu noi...mi-a luat mult timp sa fac pace in mintea mea -pentruca nu puteam intelege de ce un om poate fi atit de hain la suflet si atit de rau...Astazi nu ma mai doare si am iertat- ii doresc sa faca pace cu Creatorul Lui si sa ii ierte Dumnezeu greselile- dar in ce ma priveste iertarea nu inseamna ca sintem sau vom fi vreodata in relatia care am fost...Iertarea pt unii nu inseamna ca sintem inapoi unde am fost in aceeasi relatia. Mai degraba ii dai omului libertate sa se duca in treaba lui si tu intr-a ta. Daca mai poti lega relatia, si asta bazat pe sentimente sau logica ca n-o sa te mai traga a doua oarea in piept- asta-i altceva- Dar nu ai obligatia sa mergi mai departe de atit.

Marta said...

Eu am meditat mult la relatia lui Pavel si Sila Da sintem chemati sa binecuvintam si nu sa blestemam .Margem inainte cu ceace sintem impreuna de acord dar in rest straini si fara relatii. Poate gresesc dar asa simt si asta mi-a dat liniste ,Domnul fie laudat.Te imbratisez