14 November 2011

ODIHNA...

Odihna...o nevoie pe care n-o putem neglija, asa cum nu putem neglija hrana de care avem nevoie, aerul de respirat si apa pe care trebuie sa o bem. Numai ca nevoia de odihna nu este numai fizica...pentru odihna fizica trebuie sa dormim...in jur de 8 ore pe zi, trebuie sa ne oprim din orice activitate...si dupa un astfel de repaus incepem o noua zi improspatati si gata de a infrunta nevoile zilei.
     Aceasta odihna fizica nu ne satisface insa daca sintem obositi sufleteste...daca sintem munciti de ginduri si ingrijorari.
     Duminica asta subiectul la predica a fost ...ziua de odihna, Sabathul. Inca odata aceasta informatie importanta a fost prezentata pentru intelegerea mea. Odihna vine de la Domnul...ne putem odihnii sufletele pentruca Christos a murit pentru ca sa ia asupra Lui toate motivele noastre de ingrijorare. Numai avind pacea Lui putem sa ne odihnim sufletele- iar odihna fara odihna sufleteasca este doar oboseala in pozitie orizontala...
    Dumnezeu a facut odhna parte din Creatia Lui...dedicindu-i ziua a saptea...Cita grija pentru cele mai adinci si intime nevoi...Nu stiu cum sinteti voi, dar pentru mine cuvintul odihna a luat asa niste dimensiuni noi ...si am de gind sa fac tot posibilul sa obtin aceasta odihna ...

6 comments:

Corneliu Olan said...

Frumos, foate frumos aricolul și biblic.
”Duminica asta subiectul la predica a fost ...ziua de odihna, Sabathul„
Dumnevoastră ați ținut predica? :)

Rodica Botan said...

Corneliu Olan...nu, eu eram doar obosita din banca.
:)

AICISIACUMACOLOCURAND said...

ODIHNA.... ISI ARE TIMPUL EI

Odihna...

îşi are timpul ei

“…..Mâine urmează o zi mare. Sunt cel mai tânăr din familia mea, dar mâine împlinesc 18 ani şi o să îmi sărbătoresc majoratul. Poate devin bărbat. Aştept asta de câteva săptămâni. Tata este obosit deoarece munceşte din greu toată ziua. Nu este uşor aici, însă este un loc în care avem de toate...

....Au trecut aproape 2 ani de când nu am mai scris în jurnal. Nu am apucat încă să îmi sărbătoresc majoratul deoarece a trebuit să părăsim locul unde stăteam şi am plecat chiar în seara aceea. In ultimii 2 ani am trecut prin multe, a fost greu, însă tata mi-a promis că peste câteva zile vom ajunge într-o ţară mai frumoasă, care va fi a noastră, şi după ce ne vom aranja o sa pot să îmi sărbătoresc majoratul. De fapt, chiar ne-am urcat pe un munte şi am văzut ţara aceea...Chiar că este frumoasă...Tata spune că este ţara pe care ne-a promis-o Dumnezeu.

...Au mai trecu 38 de ani...Sunt cel mai bătrân din familia mea...Am ajuns din nou pe muntele unde am stat cu tata...Acum eu sunt şeful familiei...Peste câteva zile vom fi în ţara aceea, la casa noastră şi o sa pot şi eu să îmi sărbătoresc majoratul...

...Am reuşit, ne-am aranjat la casa noastră...In sfârşit putem şi noi să ne odihnim după atâta timp de umblat. Au început pregătirile în familia noastră. Femeile fac de mâncare, copii împodobesc casa şi se joacă pe iarbă, printre copaci (că de nisip s-au săturat)...Si toate aceste pregătiri se fac pentru mine...mâine îmi sărbătoresc majoratul !

...In sfârşit am reuşit să îmi fac timp să scriu în jurnal...Au trecut 3 ani de când nu am mai scris...Sunt pe front. O parte dintre ai noştri încă mai au nevoie de ajutor...Cred însă că în curând vor reuşi şi ei să se aşeze la casa lor. Generalul spune că în 2-3 săptămâni vom cuceri şi ultima cetate, apoi ne vom putea întoarce la casa noastră...Abea aştept...Mi-e dor să stau cu ai mei şi dacă mă ajută Dumnezeu îmi sărbătoresc şi majoratul ...”

Poate cam aşa ar fi arătat o frântură din jurnalul unuia dintre fii lui Ruben, Gad sau Mănase care erau la vârsta adolescenţei atunci când au plecat din Egipt şi pe care îi regăsim alături de Iosua, pe malul Iordanului, după ce familiile lor erau deja în ţara promisă, la răsărit de Iordan.

In situaţia respectivă, probabil că nevoia cea mai mare a lor era nevoia de odihnă. Insă ei au făcut o promisiune, aceea de a-i ajuta şi pe ceilalţi să intre în ţara promisă, să intre în odihna promisă de Dumnezeu.

Si uite aşa constatăm că nici măcar când este vorba de odihnă nu putem fi egoişti.

Si totusi, ce este odihna?

In principiu, odihna presupune două lucruri : a te opri de la a face ceva şi apoi a face altceva complementar, care să te ajute să te deconectezi de la ce faci în mod uzual.

De aceea dacă ai o viaţă statică, a face sport este odihnă. Dacă eşti sportiv profesionist, dacă descarci vagoanele în gară sau dacă eşti pădurar, atunci a citi o carte poate fi o modalitate bună de odihnă.

Dacă în mod uzual te odihneşti, înseamnă că atunci când vrei să te odihneşti ar trebui să munceşti.

De obicei, noi suntem egoişti, gândurile şi faptele noastre nu sunt atât de nevinovate pe cât am vrea să pară, dorim să ne controlăm propria viaţă şi ne îngrijorăm atunci când nu ştim ce ne aduce ziua de mâine. A ne odihni înseamnă a ne opri de la aceste lucruri şi a alege să ne încredem în Dumnezeu, să îl lăsăm pe El să ne controleze viaţa. Consecinţa va fi ca vom putea să ne bucurăm de acea odihnă divină, ştiind ca Dumnezeu are totul sub control.

Odihna îşi are timpul ei. Odihna divină există tot timpul, însă doar într-un loc anume: în prezenţa Lui Dumnezeu. Odihna divină este singura odihnă care oricât ar fi de multă nu ne face nici un rău. Orice altă odihnă care se cronicizează se numeşte lene sau odihnă de veci.
Miti Irimia, Timisoara
Postata deasemenea pe http://nowheresoonthere.blogspot.com/2010/02/odihna-isi-are-timpul-ei.html

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Subject: 2 Ianuarie
”La ce pot nădăjdui cel mai mult este ca cele spuse aici, să se deschidă asemenea unor ferestre și uitându-vă prin ele să vedeți un singur lucru – cât de superior este Isus Cristos față de orice altceva!”

T. Austin-Sparks

Ferestre deschise

Extrase din scrierile lui T. Austin-Sparks

Dacă cineva este în Cristos, noua creație s-a ivit: cea veche s-a dus, el a ajuns la ce este nou! (2 Corinteni 5:17).

Cuvântul ne învață foarte clar că Cristos a fost luat din această creație veche și a fost așezat la dreapta lui Dumnezeu în locurile cerești. Pe de cealaltă parte, ni se arată că poziția Lui acolo și unirea noastră spirituală cu El presupun că pentru toate planurile și resursele spirituale, noi suntem de asemenea în locurile cerești în Cristos... Să cerem Domnului să ne dea o înțelegere reală, spirituală, grabnică, vie a acestui adevăr măreț legat de Domnul nostru Isus, să înțelegem acest tărâm măreț al creației noi în care suntem aduși și să-l aplicăm în viața noastră, să-l trăim, să-l punem în practică zi de zi.

Poate trebuie să mergeți într-un loc unde nu există prea multă bogăție spirituală, nu este prea multă hrană cu care să vă hrăniți. Amintiți-vă că Îl aveți pe Cristos, El este Țara întreagă care vă stă înainte. Va trebui să treceți prin împrejurări unde veți avea parte de orice, mai puțin de odihnă, de odihnă spirituală; unde totul este doar agitație, îngrijorare, atacuri, încordare. Amintiți-vă că voi sunteți în Țară; voi sunteți în Cristos; Odihna voastră este El. Poate va trebui să treceți prin luptă, prin conflict, prin activități extraordinare ale vrăjmașului care vrea să vă răpună. Amintiți-vă că voi sunteți în Cristos, El este Biruința totală, finală. Acest lucru rămâne adevărat orice ar spune vrăjmașul despre el. Cristos este tot ce avem nevoie pentru o viață care să-L slăvească. Creația nouă este tot ce avem în Cristos.

Din: Prospețimea esențială a noii creații – Capitolul 4

”Ferestre deschise” este trimis zilnic, cuprinzând mesaje luate de pe site-ul Austin-Sparks.Net. Vă încurajăm să trimiteți mai departe acest email, să-l tipăriți și să-l împărtășiți cu alții. Respectând dorința lui T. Austin-Sparks ca ceea ce a fost primit gratuit să fie distribuit gratuit, mesajele lui nu dețin copyright. De aceea, dacă alegeți să le împărtășiți cu alții, vă rugăm să respectați dorința lui și să le oferiți – nemodificate, fără plată și fără copyright.

Pentru citirea tuturor mesajelor Ferestre deschise accesați: www.ferestredeschise.wordpress.com

Pentru mai multe scrieri în limba română accesați: http://www.austin-sparks.net/romana/index.html

Cristina said...

Rodica, iar nu ai pus sursa pozei!! Vrei sa faca spume la gura?

Rodica Botan said...

Aha...facem bilute...balonase...
:)