25 November 2011

FILOZOFIA BIRFEI

In Grecia antica Socrate(469-399 DC), era foarte mult laudat pentru intelepciunea lui. Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus: 
-Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?
-Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.
-Trei?
-Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?
-Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.
-E-n regula, zise Socrate.'Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
-Nu, dimpotriva...
-Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?
 Omul a dat din umeri, putin stanjenit. Socrate a continuat. 
-Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba-filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?
-Nu, nu chiar...
-Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?



6 comments:

Adina said...

Va citesc postarile cam o data pe saptamana si de fiecare data gasesc lucruri frumoase si interesante! Va multumim pentru daruirea cu care va ocupati de blog!
Este foarte interesanta intamplarea referitoare la barfa, buna de tinut minte. :)

Daniel said...

Ştii că Socrate a fost gay?

disa said...

Din pacate, sufar de aceast pacat.

Rodica Botan said...

Multumesc Adina...sper sa nu-mi pierd elanul sau inspiratia. O saptamina usoara iti doresc.

Rodica Botan said...

Daniel...sa-ti spun drept ca n-am stiut - am stiut de Leonardo da Vincu si Tchaikovsky...Alexandru cel Mare...sau mai stii? Cred ca am stiut si am uitat...

Rodica Botan said...

disa...sa ne pocaim. Cred ca de pacatul asta sufera mai multi dar nu toti sint sinceri sa recunoasca. Tu cel putin esti sincera...
:)