09 November 2011

Despre increderea in ...cine?

     O istorie arhicunoscuta - istoria lui David si a lui Goliat. Paralel cu discutia despre David…pina cu citiva ani in urma unii spuneau ca David nici nu a existat pentru ca nu se gasise inca nici o dovada arheologica despre existenta lui in afara de ce spune Biblia. Acum citiva ani insa s-au facut acele descoperiri arheologice care dovedesc ca istoria Bibliei este corecta si in privinta lui David.
     Dar revenind la istoria lui David. Nu cred ca a existat vreodata un tinar cu mai mult “self esteem”( incredere in sine) decit tinarul David. Deunazi se vorbea la un program despre problema pe care o au tinerii de astazi - sau problemele. Unii tineri au prea multa incredere in ei…si altii nu au suficienta. Ce sa facem?
     Cind avem copii, invatam impreuna cu ei…ca nici parintii nu s-au crescut invatati si nici o stiinta exacta nu exista cum sa cresti copiii. Exista tot felul de carti care iti dau tot felul de sfaturi- dar bine stim ca fiecare copil este o alta lume, o alta plamadeala si necesita o alta metoda de lucru. Asa am invatat si eu ca nu poti creste copiii numai cu critica. Ca intr-adevar trebuie sa-i ajuti sa aiba acel self esteem dupa care umbla atita lumea de astazi. Numai ca …si ce este prea mult strica si te trezesti ca in loc sa cresti un copil cu un caracter puternic, stabil…te trezesti ca ai crescut un monstrulet care crede ca stie si poate absolut totul…mai bine ca tine. Si daca ne uitam in jur avem suficiente exemple. Atunci ce-i de facut?
     David este un tinar care merita analizat. Nu cred ca s-au ostenit parintii prea mult cu educatia lui…ca atunci cind Samuel vine sa unga pe viitorul imparat nimeni din casa nu-I cauta si pe el – ca si cind prezenta lui n-ar fi fost importanta. David si-a petrecut copilaria avind grija de turma de oi a familiei. Acolo s-a luptat cu leul si cu lupul si a invatat sa se increada in Dumnezeu. Astfel incit atunci cind se duce sa duca mincare fratilor lui care erau pe cimpul de lupta si cind aude cum batjocoreste Goliat filisteanul pe copiii lui Israel, nu are nici o emotie sa strige la el si sa-l ameninte. Numai ca nu se prezinta pe el ca fiind cel viteaz. El spune ca Dumnezeu este acela care l-a ajutat sa omoare leul si sa-i smulga oaia din gura…Va imaginati cum s-ar fi prezentat unul dintre tinerii nostri de astazi daca ar fi facut o asemenea bravura? Ce “self esteem” ar fi avut?
    Acuma vorbim noi de tineri - dar nici noi astia mai batrini nu sintem mai buni. Toti vrem sa aratam bine si sa fim mari eroi si eroine. Si de cite ori ne iasa pasenta…”ne creste gusa de mindrie…In fiecare zi ma lupt cu chestia asta. Voi nu? Nu va treziti vorbind ca si mine…”eu am facut…eu am spus…eu…eu…eu…”?
Daca nu…norocul vostru ca nu trebuie sa invatati lectia modestiei…ca nu este o lectie usoara.
    Cam atita am avut de spus in seara asta …ca sint moarta de obosita …si v-o spun cu toata modestia- cita o am!!!

2 comments:

Cristina said...

Ah, da Rodica, satana vine la mine cu astfel de ginduri, duc o lupta permanenta cu asta. Rugaciune, rugaciune, rugaciune.

Rodica Botan said...

Cristina...ma rog si pentru tine si stiu ca si tu o faci pentru mine. Vom razbi!!! Ca Duhul Lui se roaga cu suspine negraite pentru amindoua. Doamne bine este ca o face...